Innovatieve warmtepomptechnologie voor de nieuwbouw

Innovatieve warmtepomptechnologie voor de nieuwbouw

Tot 2030 moeten er honderdduizenden woningen worden gebouwd. Bovendien zitten we in Nederland midden in de energietransitie. ''Vanuit onze expertise en ervaring kunnen en willen wij hierin een belangrijke rol gaan spelen,'' vertelt Gerd Vrieling, commercieel directeur bij Nefit Bosch. Het bedrijf heeft sterke ambities om te groeien op de nieuwbouwmarkt met de nieuwste warmtepomptechnologie, maar ook met prefab oplossingen. Gerd Vrieling legt uit welke innovaties en ontwikkelingen eraan komen.

Met een extra investering van 300 miljoen euro ontwikkelt Bosch, één van de grootste internationale spelers op dit gebied, nieuwe warmtepomptechnologie in eigen R&D- en productiecentra. In Nederland wordt het hele warmtepompportfolio vernieuwd en verder uitgebreid.

Nieuwe lucht-water warmtepomptechnologie

Het porfolio in Nederland omvat naast bodemwarmtepompen, onder andere een brede range luchtwarmtepompen. Een nieuwe serie, de Compress 3400i, is net geïntroduceerd. Deze nieuwe lucht-waterwarmtepompen, all-electric en hybride, bieden hoogwaardige technologie voor de prijs van een instapmodel. ‘‘Zowel de binnen-, als de buitenunits produceren we in eigen huis. Zo kunnen we optimale systeembetrouwbaarheid garanderen,’’ legt Vrieling uit.

Innovatieve warmtepomptechnologie voor de nieuwbouw
Gerd Vrieling, commercieel directeur bij Nefit Bosch

Hoge COP, BENG-proof

De nieuwe warmtepompen hebben een energielabel tot A+++ en een COP tot 4,75 (A7/W35). Alle modellen hebben een kwaliteitsverklaring en voldoen aan de eisen voor BENG. Het R32 koudemiddel met een laag GWP draagt bij aan kleinere ecologische voetafdruk. Naast verwarming en warm water kan de warmtepomp ook zorgen voor topkoeling.

Hoogwaardige warmtepomptechnologie voor de prijs van een instapmodel.”

All-electric dakwarmtepomp

Begin 2023 komt ook de unieke innovatie op de markt die het bedrijf eerder al toonde op de vakbeurs VSK. De nieuwe all-electric monoblock dakwarmtepomp rekent af met veelvoorkomende uitdagingen bij de grootschalige toepassing van lucht-waterwarmtepompen in de bestaande bouw.

Innovatieve warmtepomptechnologie voor de nieuwbouw

Prefabricage

Naast warmtepompen, verwacht Vrieling dat prefabricage in de installatietechniek een vlucht gaat nemen. ‘‘Het is een van de oplossingen om in hoog tempo nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen,’’ legt Vrieling uit. Samen met ketenpartners ontwikkelt het bedrijf innovatieve oplossingen om meer snelheid en efficiëntie te realiseren. In het prefab-configuratiecentrum in Deventer worden alle componenten voorgemonteerd en ingeregeld, inclusief leidingwerk en appendages. De units worden op afroep aangeleverd op de bouwlocatie. Het aansluiten is vervolgens in no time gebeurd

Prefab-units leveren we plug & play aan op de bouwplaats.”

Kosten besparen

Prefab gaat niet alleen over complete, duurzame units: ‘‘We maken ook eenvoudige montageframes met voorgemonteerde componenten,’’ licht Vrieling toe. ‘‘Hiermee kunnen we het werk op locatie vereenvoudigen en versnellen. Dat bespaart kosten, maar we ontzorgen ook de installateur. Sterker nog: we horen van klanten dat ze bepaalde opdrachten alleen konden aannemen door een onze Prefab Solutions in te zetten.’’

Innovatieve warmtepomptechnologie voor de nieuwbouw

Energietransitie

Tot 2025 steekt Bosch drie miljard euro in klimaatneutrale technologie, vertelt Vrieling. Dat het bedrijf steeds meer inzet op oplossingen die de energietransitie versnellen, is niet vreemd. Vrieling: “Nu zijn het vooral warmtepomptechnologie, zonne-energie en elektrische oplossingen. Na de elektrificatiegolf zal ook waterstof grootschalig worden opgepakt. In eerste instantie vooral in het wegtransport en in de industrie. Bosch loopt in deze sectoren voorop met waterstof.’’ Voor het verwarmen van woningen is er nog wel een weg te gaan, maar er is zeker een plek voor, denkt Vrieling. ‘‘In 2025 komen we op de markt met onze H2 Ready waterstofketel.”

Gas uit Rusland

In 2025 start Bosch in Tilburg met de massaproductie van onderdelen voor deze elektrolyzers. Het bedrijf maakt ook 500 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling en de productie van componenten voor elektrolyzers waarmee groene waterstof kan worden gemaakt. “We wedden op meerdere paarden, dat komt omdat we niet afhankelijk willen zijn van het gas uit Rusland. Of het nu om warmtepompen of om waterstof gaat, we willen twee keer zo snel groeien als de markt. Bosch heeft daarvoor alle troeven in handen,” sluit Vrieling ambitieus af.

Dit artikel is gesponsord door Bosch Thermotechniek.

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?