Bouwonderzoek: digitalisering helpt het personeelstekort, maar staat onder druk

Bouwonderzoek: digitalisering helpt het personeelstekort, maar staat onder druk

84 procent van de mensen die werkzaam is in de bouwsector geeft aan dat digitalisering (zeer) belangrijk is. Respondenten geven aan dat het grote personeelstekort, waar de sector mee kampt, daar de belangrijkste reden voor is. Dat blijkt uit een onderzoek van AFAS Software en Markteffect onder meer dan vijfhonderd professionals werkzaam in de bouwsector.

Of het daartoe komt, is echter de vraag, want 30 procent geeft aan dat digitaliseren vanwege een gebrek aan tijd niet tot de mogelijkheden behoort. Verder geeft 46 procent van de respondenten aan dat er überhaupt geen eindverantwoordelijke aangesteld is voor de digitalisering binnen de organisatie. Van de bouwprofessionals die een inschatting hebben kunnen maken, schat twee derde dat er in 2021 minder dan 5 procent van de omzet beschikbaar was voor digitalisering. 44 procent weet geen inschatting te maken.

Personeelstekort in de bouw

“Op de arbeidsmarkt is het tien voor twaalf en dat geldt helemaal voor het personeelstekort in de bouw. Bedrijven schreeuwen om handen die de uitdagingen van de komende jaren moeten gaan uitvoeren. Zo beoogd de sector de komende jaren honderdduizend woningen per jaar te moeten gaan bouwen”, stelt Kevin Voges, productmanager Bouw bij AFAS Software. “Als de sector dit wil bereiken dan moet wel eerst het personeelstekort opgelost worden. Het is goed om te zien dat de sector zich bewust is van het feit dat digitalisering hier aan bij kan dragen. Een juiste eindverantwoordelijke aanstellen kan hier de oplossing voor zijn.”

Onnodige kosten voorkomen

Bijna 1 op de 5 van de bouwprofessionals voor wie digitalisering (heel) belangrijk is geeft aan dat er een (zeer) lage prioriteit wordt gegeven aan digitalisering. Dit is ook terug te zien in het budget dat beschikbaar gesteld wordt. “Opmerkelijk om te zien”, stelt Thomas Huigen, client consultant bij Markteffect. “Zeker omdat het merendeel van de respondenten aangeeft digitalisering als oplossing te zien voor het verlagen van de zogenoemde faalkosten. Helemaal omdat juist dit de kosten zijn die ontstaan door fouten die voorkomen hadden kunnen worden. We spreken dus eigenlijk over onnodige kosten.”

Van de respondenten stelt 65 procent dat het digitaliseren van hun processen van groot belang is voor het verlagen van deze kosten. Nog eens 58 procent merkt op dat het in gang zetten van digitalisering van invloed is geweest op het terug laten lopen van de onnodige kosten.

Verschillen binnen de branche

Digitalisering is voor 70 procent van de organisaties, ondanks alle knelpunten, wel degelijk een prioriteit. Opvallend is wel dat het vooral de architecten- en ingenieursbureaus zijn die een ontzettend hoog belang hechten aan het instrument dat volgens velen de oplossing is om de personeelstekorten terug te dringen (86 procent). Dit ligt een stuk lager bij de bouwnijverheid (69 procent) en handel in bouwmaterialen (57 procent).

Over het Bouwonderzoek

Het Trendonderzoek ‘Digitalisering in de bouwsector’ is in 2021 gehouden onder 514 bouwprofessionals in Nederland. Alle respondenten zijn (mede-)verantwoordelijk voor digitalisering binnen de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Het onderzoek is verspreid onder vakgenoten en gaat in op de stand van zaken rondom digitalisering in de bouw. Heb je interesse in het bouwonderzoek? Download dit gratis via afas.nl/bouwonderzoek.

Dit artikel is gesponsord door Afas

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Prefab bouw en tegelwerk: 'De juiste lijm voorkomt scheuren'

Steeds vaker kiezen ontwikkelaars en aannemers voor prefab bouwen. Als producent van lijmen, kitten en chemische producten denkt Mapei graag met deze partijen mee, zegt sales manager Tom Verhagen van Mapei Nederland. "Mijn boodschap aan bouwers? Geef zo exact mogelijk aan hoe en wat je wil bouwen, inventariseer alle risico's en betrek ons er in een vroeg stadium bij. Wij kunnen de pijnpunten aanwijzen en hebben de eventuele oplossingen."

Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Hoe een gietvloer elk project kostenbesparend en toekomstbestendig maakt

Bij de keuze voor de vloermaterialen in een bouwproject zijn duurzaamheid en kosten belangrijke factoren. Zeker in grote commerciële projecten. Of het nu gaat om de bouw van kantoorpanden, fabrieken of openbare ruimtes; het juiste vloermateriaal kan op de lange termijn veel geld besparen. De gietvloer wint daarbij terrein, zegt Coating Vloer.

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Gedoseerd afgegeven antiklontermiddel voorkomt zoutschade stucwerk

Schade aan metsel- en stucwerk door optrekkend vocht is te voorkomen met een antiklontermiddel dat ook in keukenzout zit. Een systeem voor gedoseerde afgifte kan zorgen voor langdurige werking, blijkt uit Delfts onderzoek. Vooral monumenten kunnen profiteren.

'Mariënburg biedt innovatieve oplossing voor vergrijzing en woningnood'

'Mariënburg biedt innovatieve oplossing voor vergrijzing en woningnood'

Nederland vergrijst in een rap tempo en de vraag naar geschikte woningen voor ouderen stijgt net zo snel. "Het gaat om meer dan alleen een dak boven het hoofd", zegt Walter Kuivenhoven van Woonzorg Nederland. "We willen een omgeving creëren waar ouderen gezond en gelukkig blijven." Eenzaamheid is volgens de woningcorporatie een groeiend probleem met grote mentale en fysieke gevolgen.