Wettelijk erkend hbo-diploma bouwkunde of civiele techniek met Ad IBm

Studenten bouwkunde of civiele techniek die werk en studie willen combineren kunnen terecht bij de Rotterdam Academy (RAc). De RAc, een onderwijsinstelling van Hogeschool Rotterdam, biedt voor deze studenten de deeltijdopleiding Ad IBm aan. Ad IBm is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-deeltijdopleiding in de richting van bouwkunde of civiele techniek. Deze opleiding levert een wettelijk erkend vakdiploma op.
Delen:
Bart Pak, 24 jaar, volgt het tweede jaar bij Ad IBm en gaat deze zomer afstuderen.

Ad IBm staat voor de opleiding Associate degree Integraal Bouwmanagement. Dit is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor studenten bouwkunde of civiele techniek. De opleiding duurt twee jaar. Als je de opleiding Ad IBm afrondt, heb je een erkend hbo-diploma bouwkunde of civiele techniek. Als je verder wilt studeren, kun je instromen in het derde jaar van de bachelor bouwkunde of civiele techniek aan Hogeschool Rotterdam.

Sterk groeiende vraag naar technisch opgeleid personeel

Ad IBm is een betrekkelijke nieuwe studie, die vakkundige professionals in bouwkunde en civiele techniek opleidt. De opleiding is opgezet vanwege een sterk groeiende vraag naar technisch opgeleid personeel in de bouw- en infrasector. Naast vakken als wiskunde, bouwfysica en constructieleer, wordt aandacht besteed aan BIM, 3D-modelleren en omgevingsmanagement.

Voor wie is Ad IBm interessant?

Ad IBm is interessant voor jonge werkvoorbereiders, BIM-modelleurs en assistent-uitvoerders die willen doorgroeien naar een hbo-functie. Studenten Ad IBm werken meestal al bij een bouw- of infrabedrijf. Voor de opleiding gaan zij een dag en een avond per week naar school. In het eerste jaar zitten studenten bouwkunde en civiele techniek bij elkaar in de klas. In het tweede jaar zijn bouwkunde en civiele techniek gesplitst en bereiden de studenten zich voor op hun afstuderen.

Rotterdam Academy

Pittige opleiding

Eerstejaarsstudente Ad IBm Eline van Kaldekerken is 29 jaar en werkt als werkvoorbereider en calculator bij Struijk Sloop- en Grondwerken Nederland BV in Krimpen aan de Lek. De bouwsector vindt ze buitengewoon fascinerend. “Als je op de bouwplaats loopt, is het heel tof om te zien hoe een bouwwerk ontstaat. Daar komt enorm veel bij kijken”, legt ze uit. Eline koos voor deze opleiding om werk en studie te combineren. “Dat is wel hard werken en goed je tijd plannen”, geeft ze lachend toe. “De opleiding is best pittig en op het werk is het ook erg druk, dus ik zet alle zeilen bij.” Haar plan is wel om verder te studeren. “Bij Ad IBm heb je na twee jaar al een diploma. Het sluit vervolgens mooi aan op de laatste twee jaar van de bachelor”, zegt Eline.

Ambachtsman

Bart Pak, 24 jaar, volgt het tweede jaar bij Ad IBm en gaat deze zomer afstuderen. Bart is opgeleid als timmerman, heeft mbo 4 afgerond en werkt nu als werkvoorbereider bij Aannemingsbedrijf Van der Grift in Harmelen. Als ambachtsman in hart en nieren en het liefst bezig met het timmervak, koos Bart ervoor om verder te studeren. “Na de opleiding Ad IBm ga de ik de bachelor doen en hoop ik ooit het aannemersdiploma te kunnen halen.”

Ideaal aan de deeltijdopleiding IBm vindt Bart dat je tegelijkertijd praktijkervaring en theoretische kennis opdoet. “De studie kost weliswaar veel tijd en energie, maar een diploma is cruciaal als je je verder wilt ontwikkelen.” Vaak wordt van een projectleider, werkvoorbereider of uitvoerder een hbo-denkniveau verwacht. “Ad IBm is een brede studie en de meeste kennis die ik opdoe, kan ik toepassen op mijn werk. Zoals bij het vak projectmanagement. Hiervan heb ik geleerd hoe nauw bepaalde acties of keuzes bij een project met elkaar in verbinding staan. Ook heb ik geleerd hoe je een project efficiënt kan laten verlopen”, geeft Bart aan.

Samen studeren

Umut Koca en Tobias Baan, beiden 26 jaar, zijn tweedejaars Ad IBm en studeren zoveel mogelijk samen. Het afstuderen hebben ze een half jaartje uitgesteld. Tobias is naast student IBm zelfstandig ondernemer in de bouwsector. Hij werkt vaak als uitvoerder op projectbasis bij bouwbedrijven zoals Heijmans en ERA Contour. “De opleiding IBm sluit mooi aan op wat ik doe en kan”, geeft Tobias aan. “Het is fijn om samen te studeren. Je zit twee jaar lang in hetzelfde schuitje en dan zoek je snel contact met andere studenten om aan opdrachten te werken. Het liefst op school”, zegt hij nadrukkelijk.

Ik heb tijdens de opleiding geleerd om projecten SMART uit te kunnen voeren

Voor Umut betekent studeren vooral hbo-kennis en hbo-competenties opdoen en leren werken aan professionele identiteit. “Ik heb tijdens de opleiding geleerd om projecten SMART uit te kunnen voeren.” Umut is werkvoorbereider bij Meerbouw in Rotterdam. Beide studenten vinden dat de opleiding relevante aandacht besteedt aan technische innovaties en actuele ontwikkelingen in de bouwsector, zoals duurzaamheid en digitaliseren. “Omdat je tegelijk werkt en studeert, ontwikkel je een stevig fundament voor de toekomt”, aldus Tobias.

Geïnteresseerd in de Ad-opleiding IBm? Aanmelden voor het studiejaar 2022-2023 kan tot en met 31 juli 2022.

Dit artikel is gesponsord door Rotterdam Academy