BIA Systeemwand als antwoord op recyclebare en duurzame toepassingen

BIA Systeemwand als antwoord op recyclebare en duurzame toepassingen

Snel, licht, demontabel, recyclebaar en vooral duurzaam toepasbaar; het zijn allemaal aanduidingen, die steeds steviger in het van oorsprong traditionele DNA van de bouw doorsijpelen. Veel bouw- en toeleveringsbedrijven hebben hun producten en werkwijzen hier inmiddels op afgestemd. De BIA Systeemwanden met toepassing in het concept "Blokje Om" van Dura Vermeer is hiervan een voorbeeld.

Dura Vermeer Bouw werkt sedert 2017 met de BIA Systeemwanden. “Vanuit duurzaamheid komen we als bouwbedrijven steeds meer voor de uitdaging om lichter, modulair en recyclebaar te bouwen,” vertelt Gerwin Winkelhuis van Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Dat houdt dus in dat je geen zware metselwerk of kalkzandsteen wanden meer kunt gaan toepassen. Voor ons concept “Blokje Om,” waarin wij in twintig dagen complete woningblokken voor de sociale woningbouw slopen en opnieuw opbouwen, zijn wij in samenspraak met BIA Beton voor de scheidingswanden BIA Systeemwanden gaan toepassen. Groot voordeel voor ons is dat de pakketten van deze systeemwanden volledig op maat als legopakketten worden aangeleverd. In ons concept “Blokje Om” bouwen we de woning als het ware omgekeerd. Na het plaatsen van de prefab buitenwanden op de bestaande fundering van het oorspronkelijke woningblok wordt de verdiepingsvloer gelegd, waarop vervolgens de ingepakte pakketten met de systeemwanden worden geopperd.”

BIA Systeemwand als antwoord op recyclebare en duurzame toepassingen

“Na het aanbrengen van de prefab buitenwanden op de eerste verdieping, het leggen van de vloeren voor de tweede verdieping en het plaatsen van het dak is de woning wind- en waterdicht en kunnen we op de verdieping starten met het plaatsen van de ruimte scheidende wanden. Op de begane grond wordt dan de begane grond vloer met schuimbeton aangebracht en kunnen de pakketten met systeemwanden handmatig via de voordeur naar binnen worden gebracht. Ook dat is het grote voordeel van de BIA Systeemwanden, door het relatief lichte gewicht hebben we geen extra materieel nodig om de pakketten naar binnen te plaatsen,” licht Winkelhuis het systeem van “Blokje Om” toe. “We hebben inmiddels zo’n 270 woningen volgens dit concept uitgevoerd. Zowel opdrachtgevers als gebruikers ervaren het systeem naar volle tevredenheid,” stelt Winkelhuis.

Toekomst

Vanuit het oogpunt duurzaamheid en hergebruik ziet Winkelhuis voor de toekomst nog meer mogelijkheden. “De wanden worden middels een Hol- en Dolsysteem met elkaar verbonden. In verband met het geluid worden de plafonds er later aan weerzijden tegenaan verwerkt. Bij een eventuele herindeling van de ruimten is het heel eenvoudig om na het verwijderen van het plafond de onderdelen van de wanden weer uit elkaar te halen en zo mogelijk op een andere locatie weer in elkaar te zetten. Wij ervaren de BIA Systeemwanden als zeer innovatief, waarbij heel weinig materiaal wordt gebruikt, je geen bouwafval hebt en optimaal in gebruik is. Door de holle kartonnen kern kun je er achteraf nog heel gemakkelijk de elektraleidingen in verwerken. Tevens zijn de wanden geschikt voor toepassing in natte ruimten. De aansluiting met het plafond is in overleg met BIA Systeemwanden zelfs aangepast. Door het aanbrengen van keepjes in de plafondlat kunnen we ook daar nu eenvoudig de leidingen door aanbrengen. Op dit moment wordt die handigheid fabrieksmatig vanuit BIA aangeleverd. Dat is de kracht van de samenwerking. Omdat het een relatief klein bedrijf is, zijn de lijnen kort en kunnen innovatieve oplossingen ook relatief snel worden doorgevoerd,” laat Winkelhuis naar volle tevredenheid weten.

BIA Systeemwand als antwoord op recyclebare en duurzame toepassingen

Hoge duurzaamheidsscore

De BIA Systeemwand is een scheidingswand bestaande uit een kern van (70 % gerecycled) dubbel gegolfd karton, gevormd in verticale driehoekige kanaalvormen en aan weerskanten verlijmd met een topbeplating van onder meer Fermacell. Deze samenstelling resulteert in een zeer sterke sandwichplaat met een goede stijfheid, stabiliteit en uitstekende brand- en geluidsisolerende eigenschappen. De wand wordt toegepast in de droge afbouw, “Het concept bestaat eigenlijk al zo’n 20 jaar en is door ons vanaf 2012 verder doorontwikkeld,” vertelt John Vranken van BIA Systeemwanden. “In principe passen we iedere gewenste beplating toe, maar in het geval van bijvoorbeeld een woningscheidende wand kom je, om aan de eisen ten aanzien van geluid en brandwerendheid te voldoen, al gauw uit op aan weerszijden twee Fermacell platen. Uiteraard zijn dat geen dragende wanden.”

BIA Systeemwand als antwoord op recyclebare en duurzame toepassingen

De toegepaste Fermacell platen bestaan uit 100% gerecycled papier, water en gips. Zelfs het afval uit de papierindustrie wordt verwerkt in de beplating met behoud van de karakteristieke eigenschappen. “Bij terugname van de platen worden deze 1-op-1 vermalen en weer gebruikt in ons productieproces,” voegt Wouter van der Velde van Fermacell toe. “Hiermee creëren we een gesloten keten van materiaalgebruik en behalen we hierdoor een zeer hoge duurzaamheidsscore in de nationale milieudatabase.”

Hol-en-Dol principe

De BIA Systeemwanden worden in diverse uitvoeringen en hoogtes en diktes geleverd. Om de platen hanteerbaar te houden is de standaardbreedte 600 millimeter. De platen zijn in principe kant-en-klaar en eenvoudig en snel te monteren met het reeds genoemde Hol-en-Dol principe. Voor de boven- en onderzijde wordt een standaard profiel gebruikt, dat schroefbaar of door middel van demontabele clips wordt verwerkt. Een voorbeeld hiervan is de BIA Systeemwand uitgevoerd met een MDF-beplating. Grote gebruiker hiervan is een Zweedse woninginrichter die deze wanden in de showroom gebruikt en meerdere keren hergebruikt bij een nieuwe opstelling. “Het circulair bouwen wordt steeds belangrijker,” vertelt John Vranken. “Met het concept van onze wanden en tevens kijkend naar de wens van de klant komen we daar uitstekend mee weg. En in combinatie met de Fermacell beplating voldoen we helemaal aan een hoge duurzaamheidsscore”.

Dit artikel is gesponsord door BIA Beton.