Het elektriciteitsnet staat onder hoogspanning. Door verduurzaming en de toenemende bouwbehoefte door woningproblematiek is er met de dag minder netcapaciteit beschikbaar. In grote delen van Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Friesland is de nood nu al hoog, en netbeheerders verwachten dat dit snel erger zal worden.
De gevolgen voor de bouw zijn groot. De wachttijden voor een grootverbruikaansluiting lopen op tot vele jaren. Soms kan de projectlocatie geen grote aansluiting krijgen, of is een aansluiting
helemaal niet mogelijk. Voor veel bouwers en ontwikkelaars is wachten geen optie. De financiële risico’s van vertraging zijn simpelweg te hoog. En dus moet er out-of-the-box gedacht worden over de stroomvoorziening.
De eerste gedachte: diesel-generatoren
Diesel-generatoren die een probleem oplossen dat mede wordt veroorzaakt door verduurzaming. Ironisch, maar wel de praktijk. De meeste bouwbedrijven die geen stroomaansluiting hebben bij de start van het project, kiezen uit gewoonte voor tijdelijke stroom via generatoren. Maar deze diesel-aggregaten zijn een stap achteruit als het gaat om duurzaam bouwen. Want niemand zit te wachten op uitstoot, geluidsoverlast en de kosten van duizenden liters brandstof.
Duurzaam alternatief: battery packs
Onder andere voor de bouw- en infrasector is er een 100% duurzaam alternatief ontwikkeld voor de diesel-generator: de battery pack. Dit batterijsysteem heeft talloze voordelen: geen geluidsoverlast, geen emissie, geen brandstof en geen tankbeurten meer én kostenbesparing op (grotere) netaansluitingen. Ze zijn inzetbaar in 2 situaties: bouwen mét en zonder netstroom.
Bouwen met netstroom:
on-grid stroomvoorziening
Bij de meeste bouwprojecten is wel een netaansluiting beschikbaar, maar deze is lang niet toereikend. Er is bijvoorbeeld maximaal 125 Ampère beschikbaar, terwijl er op piekmomenten 400 of meer nodig is. Van de bouwplaatsinrichting tot de afbouwfase neemt de stroombehoefte voortdurend toe. Dus moet er gekeken worden naar oplossingen om het tekort op te vangen. Een grote battery pack, ook wel batterijcontainer genoemd, is zo’n oplossing. Het net laadt de batterij op als de stroombehoefte laag is. De batterij levert vervolgens de extra capaciteit op piekmomenten. Dit wordt ook wel peakshaving genoemd.
Bouwen zonder netstroom:
off-grid stroomvoorziening
Bouwt u zonder aansluiting op het vaste stroomnet, dan spreken we van ‘off-grid bouwen’. Een off-grid situatie kan tijdelijk zijn, als de netaansluiting alleen in de eerste bouwfase ontbreekt. Er zijn ook genoeg voorbeelden waarbij er tijdens het hele project off-grid wordt gewerkt. Natuurlijk is het mogelijk om een vervuilende generator in te zetten als continue off-grid stroomvoorziening. Wie echter één of meerdere battery packs naast het aggregaat zet, vermindert de uitstoot drastisch. Dit helpt weer bij het sneller verkrijgen van bouwvergunningen. Daarnaast hoeven bouwers minder vaak te tanken en is er minder geluidsoverlast.
In de praktijk zijn de battery packs op veel verschillende manieren in te zetten. Zo kan een aggregaat in de daluren, bij een lage stroombehoefte, de battery packs opladen. De batterijen ondersteunen vervolgens het aggregaat tijdens de piekmomenten op de bouw. Een nog duurzamere oplossing is de combinatie van battery packs en zonnepanelen.
Revolutionaire batterijsystemen:
Big Ass Battery
Stoer, groot en met bravoure. Zo wil Big Ass Battery de mobiele stroomvoorzieningsmarkt opschudden. Het bedrijf heeft revolutionaire batterijsystemen ontwikkeld, waarbij tot maar liefst 1,5 megawattuur (1.500 kWh) vermogen in een compacte 10-voets container geleverd wordt. Daarom wordt de oplossing ook wel ‘batterijcontainer’ genoemd. Big Ass Battery- systemen zijn 2 keer zo compact en veiliger dan concurrerende systemen. Daarnaast is een Big Ass Battery in slechts 1,5 uur volledig opgeladen; uniek in de markt.
Van stroomberekening naar optimale inzet batterijcontainers
In RECO vindt Big Ass Battery de ideale samenwerkingspartner voor verhuur van de batterijcontainers, want zo’n batterijcontainer neerzetten doe je niet ‘zomaar’. RECO voorziet ruim 1.500 bouw- en infraprojecten per dag van materieel en heeft specialisten op het gebied van bouwplaatsinrichting en duurzame energie. Deze specialisten denken mee over welk materieel er in welke fase op de bouw staat en of de materieelinzet efficiënter kan. Vervolgens berekenen ze de bijbehorende stroombehoefte. Hierdoor worden de batterijsystemen én het materieel zo efficiënt mogelijk ingezet. Ook het transport, de montage en continue monitoring verzorgt RECO. De materieelverhuurder zet de samenwerking kracht bij met een uitbreiding van het assortiment battery packs met batterijcontainers van 500 kWh en 1 MWh. Later komt daar nog 1,5 MWh bij.
Dit artikel is gesponsord door RECO.