Netkrapte? Bouw duurzaam door met battery packs

Netkrapte? Bouw duurzaam door met battery packs

"Sorry meneer, maar uw grootverbruikaansluiting is écht pas beschikbaar vanaf Q4 2025. Als u nu wilt bouwen, kunt u een 125 Ampère-aansluiting krijgen." Door de versnelde energietransitie en teruglevering door bijvoorbeeld zonnepanelen, raakt het elektriciteitsnet in rap tempo overbelast. Wie toch wil doorbouwen, moet creatief zijn. De stroom-oplossing? Reusachtige batterijen, battery packs genoemd.

Het elektriciteitsnet staat onder hoogspanning. Door verduurzaming en de toenemende bouwbehoefte door woningproblematiek is er met de dag minder netcapaciteit beschikbaar. In grote delen van Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Friesland is de nood nu al hoog, en netbeheerders verwachten dat dit snel erger zal worden.

De gevolgen voor de bouw zijn groot. De wachttijden voor een grootverbruikaansluiting lopen op tot vele jaren. Soms kan de projectlocatie geen grote aansluiting krijgen, of is een aansluiting
helemaal niet mogelijk. Voor veel bouwers en ontwikkelaars is wachten geen optie. De financiële risico’s van vertraging zijn simpelweg te hoog. En dus moet er out-of-the-box gedacht worden over de stroom­voorziening.

De eerste gedachte: diesel-generatoren

Diesel-generatoren die een probleem oplossen dat mede wordt veroorzaakt door verduurzaming. Ironisch, maar wel de praktijk. De meeste bouwbedrijven die geen stroomaansluiting hebben bij de start van het project, kiezen uit gewoonte voor tijdelijke stroom via generatoren. Maar deze diesel-aggregaten zijn een stap achteruit als het gaat om duurzaam bouwen. Want niemand zit te wachten op uitstoot, geluidsoverlast en de kosten van duizenden liters brandstof.

Netkrapte? Bouw duurzaam door met battery packs

Duurzaam alternatief: battery packs

Onder andere voor de bouw- en infrasector is er een 100% duurzaam alternatief ontwikkeld voor de diesel-generator: de battery pack. Dit batterijsysteem heeft talloze voordelen: geen geluidsoverlast, geen emissie, geen brandstof en geen tankbeurten meer én kostenbesparing op (grotere) netaansluitingen. Ze zijn inzetbaar in 2 situaties: bouwen mét en zonder netstroom.

Bouwen met netstroom:
on-grid stroomvoorziening

Bij de meeste bouwprojecten is wel een netaansluiting beschikbaar, maar deze is lang niet toereikend. Er is bijvoorbeeld maximaal 125 Ampère beschikbaar, terwijl er op piekmomenten 400 of meer nodig is. Van de bouwplaatsinrichting tot de afbouwfase neemt de stroombehoefte voortdurend toe. Dus moet er gekeken worden naar oplossingen om het tekort op te vangen. Een grote battery pack, ook wel batterijcontainer genoemd, is zo’n oplossing. Het net laadt de batterij op als de stroombehoefte laag is. De batterij levert vervolgens de extra capaciteit op piekmomenten. Dit wordt ook wel peakshaving genoemd.

Bouwen zonder netstroom:
off-grid stroomvoorziening

Bouwt u zonder aansluiting op het vaste stroomnet, dan spreken we van ‘off-grid bouwen’. Een off-grid situatie kan tijdelijk zijn, als de netaansluiting alleen in de eerste bouwfase ontbreekt. Er zijn ook genoeg voorbeelden waarbij er tijdens het hele project off-grid wordt gewerkt. Natuurlijk is het mogelijk om een vervuilende generator in te zetten als continue off-grid stroomvoorziening. Wie echter één of meerdere battery packs naast het aggregaat zet, vermindert de uitstoot drastisch. Dit helpt weer bij het sneller verkrijgen van bouwvergunningen. Daarnaast hoeven bouwers minder vaak te tanken en is er minder geluidsoverlast.

In de praktijk zijn de battery packs op veel verschillende manieren in te zetten. Zo kan een aggregaat in de daluren, bij een lage stroombehoefte, de battery packs opladen. De batterijen ondersteunen vervolgens het aggregaat tijdens de piekmomenten op de bouw. Een nog duurzamere oplossing is de combinatie van battery packs en zonnepanelen.

Revolutionaire batterijsystemen:
Big Ass Battery

Stoer, groot en met bravoure. Zo wil Big Ass Battery de mobiele stroomvoorzieningsmarkt opschudden. Het bedrijf heeft revolutionaire batterijsystemen ontwikkeld, waarbij tot maar liefst 1,5 megawattuur (1.500 kWh) vermogen in een compacte 10-voets container geleverd wordt. Daarom wordt de oplossing ook wel ‘batterijcontainer’ genoemd. Big Ass Battery- systemen zijn 2 keer zo compact en veiliger dan concurrerende systemen. Daarnaast is een Big Ass Battery in slechts 1,5 uur volledig opgeladen; uniek in de markt.

Van stroomberekening naar optimale inzet batterijcontainers

In RECO vindt Big Ass Battery de ideale samenwerkingspartner voor verhuur van de batterijcontainers, want zo’n batterijcontainer neerzetten doe je niet ‘zomaar’. RECO voorziet ruim 1.500 bouw- en infraprojecten per dag van materieel en heeft specialisten op het gebied van bouwplaatsinrichting en duurzame energie. Deze specialisten denken mee over welk materieel er in welke fase op de bouw staat en of de materieelinzet efficiënter kan. Vervolgens berekenen ze de bijbehorende stroombehoefte. Hierdoor worden de batterijsystemen én het materieel zo efficiënt mogelijk ingezet. Ook het transport, de montage en continue monitoring verzorgt RECO. De materieelverhuurder zet de samenwerking kracht bij met een uitbreiding van het assortiment battery packs met batterijcontainers van 500 kWh en 1 MWh. Later komt daar nog 1,5 MWh bij.

Dit artikel is gesponsord door RECO.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.