Kijk hier de serie Duurzaamheid in aanbouw

Kijk hier de serie Duurzaamheid in aanbouw

Zowel in de nieuwbouw als in bestaande bouw is er een grote transitie gaande naar een duurzaam gebouwde omgeving. Het is een noodzakelijke keuze om écht aan de slag te gaan met duurzaam bouwen en het verduurzamen van bestaande bouw. De online serie Duurzaamheid in aanbouw laat diverse ervaringsdeskundigen aan het woord. Kijk mee, want wie nu niet start met verduurzamen, is te laat!

Vanaf januari 2022 krijgt de bouwsector te maken met een nieuwe norm voor energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland. Deze BENG-eisen zijn een stuk strenger geworden. De grootste uitdaging? Dat is volgens Prof. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft, het proces en de acceptatie.

Laat je daarom inspireren door experts en ervaringsdeskundigen over verduurzaming van het bouwproces door de online serie Duurzaamheid in aanbouw!

Bekijk de afleveringen

Meer rendement

Duurzaamheid in aanbouw is een initiatief van Trimble Construction Benelux. Verschillende innovatieve aannemers, installateurs, adviseurs, fabrikanten én trendwatchers nemen je mee naar voorbeelden in de praktijk en bespreken actuele thema’s. Van duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering tot en met het verduurzamen van gebouwen, duurzaamheid in bouwproces en onderhoud en circulair en bio-based bouwen.

De bouwsector blijft sterk groeien de komende jaren, vindt ook Yves Vael, senior accountmanager bij Trimble. Maar door lage marges, personeelstekort en onvoldoende adoptie van processen is het een uitdaging om meer rendement te behalen. Om meer te kunnen bouwen is het volgens hem noodzakelijk om goed te kijken naar de processen, de mensen en de technologie. Wie nu niet start is te laat, is zijn boodschap.

Duurzaamheid in aanbouw: vier inspirerende afleveringen voor de hele bouwkolom

Duurzaamheid in aanbouw, aflevering 1: Duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering

“We hebben de wereld te leen en die kunnen we niet uitputten”, vindt Paul dan Dorp, adjunct-directeur Commercie bij Van Dorp. Die verantwoordelijkheid is terug te zien in de bedrijfsvoering. Paul laat zien hoe ze bedrijfsprocessen hebben weten te verduurzamen. Eén van de duurzame initiatieven van deze technisch dienstverlener is City Solutions (CISO). Zij hebben hun hele logistieke keten verduurzaamd. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van een elektrische scooter waarmee monteurs grote materialen makkelijk kunnen vervoeren. Nick Noordzij, formulehouder van CISO, neemt je mee in dit unieke concept en legt uit op welke manieren CISO nog meer gebruik maakt van duurzame faciliteiten die de stad biedt.

Duurzaamheid in aanbouw, aflevering 2: Verduurzamen van gebouwen

Met zonnepanelen kun je direct besparen op je elektriciteitsrekening. Maar hoe kun je met diezelfde zonnepanelen ook besparen op je gasrekening? Het bedrijf Triple Solar is opgericht om een duurzame woontoekomst te creëren waarin alle energie zelf opgewekt wordt. Mark Hoff, marketing manager bij Triple Solar, legt in deze aflevering uit hoe je je eigen gebouw of woonhuis duurzaam kunt verwarmen met behulp van hun eigen warmtepompsysteem. “Investeren noemen we tegenwoordig oogsten” zegt Cees Mager van Triple Solar. Hij legt uit waarom het bedrijf geen genoegen neemt met de bestaande warmtepomptechnieken en laat zien hoe het zonnepaneel van Triple Solar werkt. 

Duurzaamheid in aanbouw, aflevering 3: Duurzaamheid in bouwproces en onderhoud

Warmtepompen, zonnepanelen, warmteterugwin-systemen. Duurzame installaties zoals we die kennen. Maar duurzaamheid gaat ook over de relatie met mensen: met medewerkers, klanten en leveranciers. Stefan Poppe en Ilze Poppe, directeuren en eigenaren bij Poppe Installatietechniek gaan zowel technisch als relationeel voor de lange termijn. Zij laten zien hoe samenwerken in bouwteams bijdraagt aan verduurzaming van het bouwproces en welke rol het personeelsbeleid daarin speelt. Samenwerking begint bij hen al aan het begin van het project met een bouwteam dat al vroegtijdig optimaal kan afstemmen met alle partijen aan tafel. Maar moet een opdracht worden gegund aan de partij met de meest duurzame oplossing? Daar heeft Stefan Poppe zo zijn eigen mening over. Maikel Benjamins van woonstichting Hulst laat een slimme oplossing zien die het bouwteam heeft bedacht voor het onderhoud na installatie bij de bewoners.

Duurzaamheid in aanbouw: vier inspirerende afleveringen voor de hele bouwkolom

Duurzaamheid in aanbouw, aflevering 4: Circulair bouwen

Voor bedrijven in de bouw blijkt circulariteit een grotere uitdaging dan vermindering van de CO2-uitstoot. Dat betekent voor de bouwsector dat het bouwproces compleet anders moet worden ingericht en meer geïnvesteerd moet worden in een circulair bouwsysteem. Denk aan biobased materialen, hergebruik van materialen of prefab productie. In de laatste aflevering van Duurzaamheid in aanbouw nemen twee pioniers je mee naar de circulaire nieuwbouw van gemeentewerf Nieuwkoop in Nieuwveen. Guido van Els van H2O Installatiegroep en Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf van Engen inspireren je met dit project om zelf na te denken over het gebruik van bio-based en hergebruikte materialen. Ook staan zij stil bij wildopvang Avolare in Doorwerth, dat gebouwd is naast een Natura 2000-gebied. De wildopvang is op die locatie emissieloos gebouwd, dankzij de toepassing van natuurlijke en hergebruikte materialen én elektrisch bouwmaterieel. Een warmtepomp, zonnepanelen en wateropvang maken het gebouw energieleverend en gasloos.

Achtergrondinformatie en tips

Naast ervaringen én dilemma’s over het verduurzamen van het bouwproces komen in elke aflevering experts aan het woord. Zij geven achtergrondinformatie, verdieping en tips om BIM gemakkelijker met de bouw te verbinden.

Ja, ik ben toe aan een inspirerende aflevering over verduurzaming van het bouwproces!