Milieuvriendelijker smeren is veel voordeliger

Milieuvriendelijker smeren is veel voordeliger
PANOLIN biologisch afbreekbare smeermiddelen zijn geschikt en goedgekeurd voor talloze merken, machines en toepassingen. PANOLIN HLP SYNTH is als enige ter wereld officieel goedgekeurd door Bosch Rexroth.

De huidige biologisch afbreekbare smeermiddelen smeren beter, gaan langer mee dan minerale smeermiddelen en zijn mede daardoor milieuvriendelijker en voordeliger per bedrijfsuur dan elk ander alternatief. Taco Mets van Van Meeuwen Lubrication deelt de belangrijkste ins en outs.

Moderne biologisch afbreekbare smeermiddelen lijken in niets meer op de biologische smeermiddelen van voorheen. Dankzij innovaties en de keuze voor de kwalitatief goed bekendstaande verzadigde esters, zijn 20.000 bedrijfsuren zonder olie te verversen geen uitzondering meer. “En na gemiddeld 12.000 bedrijfsuren is een minerale olie al 7 keer duurder dan een biologisch afbreekbaar alternatief van PANOLIN,” betoogt Taco Mets. Hij is technisch directeur bij Van Meeuwen Lubrication met ruim 30 jaar ervaring in smeermiddelen en weet duidelijk waarover hij het heeft.

Pak de technische datasheet van het smeermiddel erbij en kijk of het om een verzadigde ester gaat, want die moet je hebben.”

Ga voor verzadigde esters

“Het is wellicht wat technisch, maar in mijn opinie zijn zogenoemde verzadigde esters de beste keuze als het op milieuvriendelijke smeermiddelen aankomt. Verzadigd wil zeggen dat ze veel minder snel reacties aan kunnen gaan met andere stoffen zoals bijvoorbeeld zuurstof. Je kunt dit vergelijken met (de vaak ongezondere) verzadigde vetten in voeding.” “Om ziekte of in dit geval schade aan machines en apparatuur te voorkomen adviseren wij echter om onverzadigde producten juist te vervangen door verzadigde producten. Voor je lichaam zou dat minder gezond zijn, maar in een machine wíl je juist dat ze niet reageren met zuurstof, afdichtingen, pakkingen, leidingen en slangen.” “Precies dat laatste is waarom biologisch afbreekbare smeermiddelen in het verleden minder goede ervaringen opleverden: verkeerde (goedkopere) selecties van onverzadigde basisoliën en additieven resulteerden in gumvorming, oxidatie, sludge, corrosie en schade aan machines. Mijn tip: pak de technische datasheet van het smeermiddel erbij en kijk of het om een verzadigde ester gaat, want die moet je hebben. Staat er niets op, ga er dan maar vanuit dat het een onverzadigde ester is. Daarmee voorkom je schade aan apparatuur en machines, olielekkages en alle negatieve gevolgen van dien voor het milieu.”

Milieuvriendelijker en voordeliger smeren met PANOLIN

1 liter olie vervuilt 1 miljoen liter water

In hoeverre olielekkages het milieu kunnen beïnvloeden blijkt uit het feit dat 1 liter olie 1 miljoen liter water kan vervuilen. “En in Nederland komt jaarlijks naar schatting 14 miljoen kilo smeermiddelen in het milieu terecht waarvan slechts 1% à 2% milieuvriendelijk is. Gelukkig zien we steeds meer bedrijven overschakelen op PANOLIN smeermiddelen die niet toxisch zijn voor levende organismen, niet opstapelen in het milieu en volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dan is bijvoorbeeld een breuk in een hydrauliekslang nog altijd enorm vervelend maar zijn de gevolgen voor het milieu veel geringer. Met de speciale “GREENMACHINE” lijn van PANOLIN bieden we trouwens smeermiddelen om complete machines groen te laten werken. Dat kun je bovendien met een gerust hart doen, want de biologisch afbreekbare hydraulische oliën van PANOLIN zijn als enige ter wereld officieel goedgekeurd door Bosch Rexroth.”

Hulp bij overschakelen

Als smeermiddelenspecialist sinds 1934 levert Van Meeuwen niet alleen professionele producten maar ook advies bij het overschakelen. “Technisch gezien is een vermenging van een biologische olie met maximaal 5% minerale olie toelaatbaar. Het goed spoelen van een systeem is dus cruciaal. We leggen stapsgewijs uit hoe je te werk moet gaan en wat je beter niet kunt doen. Zo raden we het gebruik van flushing fluids (speciale spoelvloeistoffen) af. Beter is om de filters te wisselen, het systeem te vullen met de beoogde olie, proef te draaien en de olie weer te verversen om vervolgens na 50 bedrijfsuren een “nulmonster” naar ons op te sturen voor een onafhankelijke analyse. Afgewerkte minerale en biologische olie mag je overigens gewoon gemengd afvoeren.” Mets adviseert gebruikers van machines ouder dan 10 tot 15 jaar ook om op te passen met oude afdichtingen. “Als je dan toch het systeem afgetapt hebt, kun je de afdichtingen beter meteen vervangen als je wilt overschakelen op een biologisch afbreekbare olie.”

Milieuvriendelijker en voordeliger smeren met PANOLIN

Levenslang gesmeerd

Mede doordat synthetische smeermiddelen bestaan uit een uitgebalanceerde (en gecontroleerde) combinatie van een verzadigde ester en de meest duurzame additieven, gaat het product in veel gevallen een machineleven lang mee. “Bovendien kunnen ze temperaturen tot wel 130 °C aan terwijl minerale oliën tot maximaal 90 °C gaan. Een biologisch afbreekbare olie van PANOLIN is misschien duurder in aanschaf maar een minerale olie is na gemiddeld 12.000 bedrijfsuren al 7 keer duurder in gebruik.”

Dit artikel is gesponsord door Van Meeuwen Lubrication.

Koert Terhürne: ‘Sociale duurzaamheid gaat over meer dan het realiseren van huizen.’

Dura Vermeer: 'Naast klimaat óók het goede doen voor de mens'

Dura Vermeer heeft een ambitieuze missie: Net Zero in 2050. Maar duurzaamheid is meer dan CO₂-reductie. Met een integrale blik op de maatschappelijke opgave wil Dura Vermeer het goede doen voor aarde én mens. In dit interview deelt Koert Terhürne, directievoorzitter van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed, hoe het bedrijf inzet op sociale impact en het creëren van toekomstbestendige leefomgevingen.

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof 

Van op naar in de stoep: AEC-granulaat als duurzame grondstof

Van je 'grijze afval' naar een stoeptegel. Een musthave met het oog op de circulaire economie, zou je denken. Maar er zijn ook aarzelingen bij het gebruik van nieuwe grondstoffen die afkomstig zijn van afval. Hoe geven we het dan toch waarde?

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector  

Op weg naar een watertransitie in de bouwsector

Als het aan partners Waterzaak en GEP ligt, volgen we het voorbeeld van onze zuiderburen. In België is regenwater opvangen al meer dan 20 jaar de norm. In Nederland lopen wij flink achter. En dat terwijl de Waterwet uit 2009 stelt dat we regenwater moeten opvangen.

Gerhard Hospers

Greenworks: duurzaamheidslabel én kennispartner voor de bouw

De ideale comaker en kennispartner bij bouwprojecten: dat is Greenworks - het duurzaamheidslabel voor bouw- en installatiematerialen - in een notendop. Greenworks is onderdeel van BMN Groep, de grootste bouwmaterialenhandel in Nederland. Omdat circulair en biobased bouwen anno 2024 de norm is, manifesteert BMN Groep zich met Greenworks meer en meer als adviseur die de klant van a tot z ontzorgt, zegt Gerhard Hospers, manager ESG/Greenworks bij BMN Groep.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.