De informatie voor BIM-modellen kan nóg gestroomlijnder

De informatie voor BIM-modellen kan nóg gestroomlijnder
Oplossingen voor diverse prestatie-eisen snel en makkelijk vindbaar in de Planner Suite

Als je architecten en bouwbedrijven al vanaf hun ontwerpproces voorziet van actuele en volledige data over je producten en systemen, komt dat de kwaliteit van hun projecten alleen maar ten goede. Dat is het uitgangspunt van alle digitale hulpmiddelen die Knauf ter beschikking stelt aan de markt. De nieuwste ontwikkeling is de Planner Suite: een digitaal platform voor het ontwerpproces van afbouwprojecten.

Digitalisering vormt voor Knauf de sleutel om de bouw te versterken. “We willen graag een bijdrage leveren aan de verdere digitalisering van het bouwproces, zodat klanten hun processen kunnen verbeteren en betere keuzes kunnen maken”, zegt Bauke Geuzebroek, manager Techniek en Akademie bij Knauf. Vandaar dat de producent van afbouwsystemen en -materialen sterk inzet op digitale tools die in nauwe samenspraak met de sector tot stand komen. Deze tools helpen klanten om al vroegtijdig in hun bouwtraject een goede keuze te maken voor Knauf-oplossingen die voldoen aan de wensen en gestelde eisen. Met de feedback van de sector kan Knauf vervolgens weer betere digitale ondersteuning bieden.

Meer opties en altijd up-to-date

Na eerder al verschillende zoekwijzers te hebben geïntroduceerd, lanceerde Knauf begin vorig jaar een BIM Plug-in voor de softwareprogramma’s Revit en Archicad. De Planner Suite, ontwikkeld door een internationaal Knauf-team, bouwt daarop voort met nog meer mogelijkheden om informatie te ontsluiten, voor bovendien een bredere doelgroep. Daar komt bij dat de tool data bevat die voortdurend geactualiseerd wordt en daardoor altijd up-to-date is. Wie buiten Nederland bouwt of bezig is met een internationaal project, kan binnen de Planner Suite makkelijk schakelen tussen systeemcatalogi van verschillende landen. De Knauf Planner Suite komt beschikbaar voor een breed scala aan Knauf wand-, plafond-, en vloersystemen. En de tool houdt ook rekening met de verschillende productassortimenten, certificeringen, bouwvoorschriften en -standaarden in die landen.
Geuzebroek: “Wij zetten met de Planner Suite ook een stap verder in het delen van onze kennis. We merken dat klanten sterk behoefte hebben aan expertise over een specifiek onderdeel van een gebouw. Als Knauf hebben wij onder meer veel expertise op het gebied van wandsystemen. Die kennis ontsluiten we in de Planner Suite weer op een betere manier.”

De nieuwe productiviteitstool ondersteunt architecten, aannemers en verwerkers tijdens hun hele BIM-traject en is op verschillende manieren beschikbaar: als plug-in voor Revit en Archicad of als webbased applicatie op de website van Knauf. Door de verschillende functionaliteiten die de Planner Suite biedt kunnen ze makkelijk en snel Knauf-oplossingen vinden en selecteren, inclusief documentatie en bestekteksten, en ze vervolgens importeren in hun BIM-model. Is dat eenmaal gebeurd, dan controleert de Planner Suite altijd automatisch de laatste update van de gespecificeerde oplossingen. Zo kunnen gebruikers ervan verzekerd zijn dat de informatie voldoet aan de laatste standaarden.

Planner Suite bewijst: informatievoorziening binnen bouwontwerpen kan nog gestroomlijnder

Dezelfde taal

Voor architecten en bouwers die gebruik maken van BIM voegt de Planner Suite essentiële waarde toe. Zij kunnen de geselecteerde producten direct invoegen in hun BIM-software. Dat neemt niet weg dat ook bedrijven die nog niet vertrouwd zijn met BIM hun voordeel kunnen doen met de Planner Suite, dankzij de webbased applicatie. Alleen benutten ze dan niet alle voordelen. “Alle informatie over onze producten en systemen is online heel makkelijk intuïtief vindbaar. Daar hoef je zeker geen expert voor te zijn. Dus ook een klusbedrijf dat een Knauf-systeem wil toepassen of een montagebedrijf dat niet werkt met BIM-modellen, kan precies de informatie vinden die het nodig heeft”, stelt market manager Droge Afbouw Niek Wouda. “We zien de Planner Suite als vertrekpunt voor iedereen in een ontwerpproces die onze informatie wil benutten, op wat voor manier dan ook. We faciliteren dat iedereen met dezelfde data en tools kan werken. Zo kan een architect al in een heel vroeg stadium de juiste specificaties van onze systemen toepassen. En ook de keten die erop volgt kan met diezelfde data aan de slag en spreekt dus dezelfde taal en kan de juiste keuzes maken. Zo voorkom je dubbel of zelf driedubbel werk.”

Beschikken over dezelfde data biedt volgens Wouda bovendien meer zekerheid. “Door alle informatie op het juiste moment bij de juiste persoon beschikbaar te maken, geven we ook een garantie dat we achter de prestaties van de toegepaste systemen staan. Dat biedt de gebruiker van de Planner Suite en uiteindelijk de verwerker van de producten en systemen zekerheid.”

Vooraan in het proces

Lange tijd kreeg afbouw pas in een laat stadium aandacht omdat het immers achter in het bouwproces zit. Bauke Geuzebroek ziet daarin een verschuiving optreden. “Bouwpartijen gaan steeds meer vooraan in het proces nadenken over wat ze willen maken om te voorkomen dat ze aanlopen tegen problemen die door de verwerkers moeten worden opgelost. Terwijl als je er vooraf over nadenkt, dan weet je in
ieder geval dat het goedkomt. Onze Planner Suite faciliteert dat.”

De nieuwe wet Kwaliteitsborging maakt de noodzaak nog eens groter om een project meteen vanaf het eerste begin goed op poten te zetten. “Die wet stuurt op systeemprestaties en op zaken als brandwerendheid. Dan kun je zaken niet meer achteraf in de praktijk oplossen, maar moet je er van tevoren over nadenken. Met de Planner Suite versterken wij op deze manier de bouw.”

Dit artikel is gesponsord door Knauf.

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Op het Amstelveens water dobbert een ponton met daarop een zware draadkraan plus een accupakket. Foto: Verboomaasland

Waterstofaggregaat laadt elektrisch materieel in Amstelveense baggerpilot

Gebruik van waterstofaggregaten kan een interessante oplossing zijn voor laadproblemen met elektrisch materieel. Het scheelt veel gezeul met accu's, laat een proef met een baggerproject aan de Amstelveense Poel zien. Je moet er alleen wel de ruimte voor hebben.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.