Bij het bedrijfsonderdeel Power & HVAC van Boels Rental staat HVAC voor Heating, Ventilation, Air Conditioning. “Faciliteiten waar voorheen vrijwel niemand zich echt druk over maakte omdat je volop capaciteit bij kunt schakelen en er altijd wel ergens fossiele brandstoffen in de buurt zijn”, zegt Chris Dirx. Als Manager Operations merken hij en zijn collega’s dat efficiënte energie- en stroomvoorzieningen op bouwplaatsen inmiddels volop in de belangstelling staan. “Emissievrij willen of moeten bouwen betekent bijvoorbeeld ook gebruik van emissievrije stroombronnen en emissievrij verwarmen en koelen van bouwketen. Door de toename van elektriciteit afnemers kan dat ‘laadstress’ opleveren omdat bijvoorbeeld accu’s tijdens een lunchpauze niet volledig geladen kunnen worden of omdat het tegelijkertijd ’s nachts laden van alle accu’s te hoge piekbelastingen oplevert. Met efficiënt energiebeheer in de tijd stellen wij bedrijven in staat om tijd en capaciteit te winnen.”
Is alle energie echt nodig?
Met energiebeheer in de tijd doelt Dirx vooral op een correcte dimensionering van de energiebehoefte en ook op modulariteit. “Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld maar waar het op neerkomt, is dat het belangrijk is om vooraf energievraag en -aanbod in balans te brengen. Is die extra elektrische hoogwerker echt nodig op dit moment? Wanneer zijn welke machines aan het werk en welke energiebehoefte hebben die? Moet de bouwkeet ’s nachts warm blijven en kan ik die niet beter met een warmtepomp of met een ter plaatse aanwezig warmtenet verwarmen?” Het zijn allemaal vragen waarop Boels gericht kan adviseren en faciliteren.
Battery pack in plaats van aggregaat
In concreto biedt het bedrijf momenteel tal van oplossingen waaronder Stage 5 aggregaten die volledig op HVO en GTL-brandstoffen kunnen draaien en (draagbare) battery packs. Een battery pack levert net als een aggregaat stroom, alleen dan zonder uitstoot. Het laden ervan kan op locatie met eventueel aanwezige (mobiele) zonnepanelen, een generator of gewoon de bouwaansluiting. Omgekeerd kan een battery pack ook soelaas bieden als de bouwaansluiting nog niet verzwaard is voor bijvoorbeeld een bouwkraan. Er wordt ook getest met aggregaten die op waterstof draaien. “Dat staat nog in de kinderschoenen hoor. De logistiek is momenteel nog een uitdaging maar ik verwacht dat we straks waterstof, elektrisch en battery packs gaan combineren. Het is geen en/of maar en.”
Voor de nabije toekomst verwacht Boels veel van monitoring en controle op afstand. Alle apparatuur is intelligent en online verbonden zodat real-time inzicht ontstaat in energiebehoefte en -verbruik. “Daarmee zien we op voorhand capaciteitsproblemen en kunnen we onze klanten tijdig waarschuwen. Ik voorzie namelijk dat er steeds meer (reserve) batterijen on-site geladen moeten gaan worden. Dan is de afstemming van energievraag en aanbod - dynamic load balancing genoemd - cruciaal. Daarmee gooi je als het ware een emmer niet ineens leeg maar verdeel je de beschikbare energie naar behoefte in de tijd. Je kunt dan ook tijdig energie bijhuren”, geeft Chris Dirx aan.
Dit artikel is gesponsord door Boels Rental