Het opslagsysteem Battery flex van Solarwatt wordt geproduceerd in nauwe samenwerking met BMW. Het combineert de expertise die de Beierse autoproducent heeft opgedaan bij de productie van elektrische auto’s met de ervaring die Solarwatt heeft met energieopslag. Battery flex is volledig in Duitsland ontwikkeld en wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Battery flex is modulair opgebouwd en kan makkelijk worden aangepast en geïntegreerd aan het bestaande pv-systeem. De producten van Solarwatt worden in Duitsland geproduceerd en het bedrijf heeft een centraal loket in Nederland.
Hoge kwaliteitsnormen
De kracht van Solarwatt zit in de combinatie van drie productcomponenten vertelt Erik de Leeuw, General Manager van Solarwatt Benelux. “We hebben onze nieuwe glas-glas-zonnepanelen voor het opwekken van energie. Met de Manager flex kunnen gebruikers vervolgens die zelf opgewekte schone energie managen. Deze ‘energiemanager’ is eenvoudig te integreren en dankzij een sectorkoppeling in te zetten voor onder meer warmtepompen, airco’s én elektrische automotive. Vervolgens is er de Battery flex, een modulaire accu waarmee thuis energie kan worden opgeslagen. Deze hebben we ontwikkeld en geproduceerd met BMW, waar we al langer mee samenwerken op technologisch gebied. Zo worden ook de batterijcellen van BMWi toegepast in de Battery flex. Bij het volledig geautomatiseerde productieproces worden hoge kwaliteitsnormen gehanteerd op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid en veiligheidsstandaarden, zoals van toepassing binnen de auto-industrie. We zijn blij dat we samen met zo’n sterk merk steeds weer kunnen blijven innoveren.”
Veel meer efficiëntie en CO2-besparing
Ook Michiel van Schalkwijk, Managing Director van Solarwatt BV, benadrukt het innovatieve aspect van Solarwatt. “We zien onszelf als pioniers met een systemische aanpak voor kleine bedrijven en woningeigenaren.” Hij noemt als voorbeeld het toevoegen van energieopslag aan het energiesysteem in de woningen. “Als je opslag toevoegt, wordt het mogelijk om 80% van de opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Als je warmtepompen, elektrische auto’s, pv en batterijopslag combineert en koppelt, is veel meer efficiëntie en CO2-besparing mogelijk.”
Van Schalkwijk benadrukt dat deze technieken niet nieuw zijn en nu al kunnen worden toegepast. “Dit is niet visionair. Al deze techniek is beschikbaar, volwassen en kostenefficiënt.” Daarom zijn volgens van Schalkwijk sterke partners nodig. “We werken nu samen met BMW. Net als Solarwatt hebben zij Duitse kwaliteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan.”
Eenvoudige installatie
Het aan elkaar koppelen van zonne-energie, elektrisch vervoer en duurzame warmte is het Unique Selling Point van Solarwatt. “Vanuit regelgeving wordt samenwerking tussen de drie categorieën/productielijnen steeds belangrijker”, zegt De Leeuw. “Groot pluspunt is dat het totale systeem makkelijk is te installeren, waarbij dankzij slimme technieken wordt gecontroleerd of dit op de juiste manier gebeurt. Het systeem geeft dat dus zelf aan; handig dus voor installateurs. Maar de grote winnaars in dit verhaal zijn natuurlijk de gebruikers van zonne-energie die mede dankzij het systeem hun rendement kunnen verhogen en onafhankelijker worden van energieleveranciers. Zij bepalen zelf hun energietarief en kunnen bijvoorbeeld hun elektrische auto zelf opladen via zonnepanelen op hun carport. Investeren in zonne-energie levert dus absoluut wat op.”
Levenslange partner
Solarwatt is de levenslange partner bij de productie, opslag en het management van duurzame energie, benadrukt Van Schalkwijk. “De energietransitie kan alleen succesvol zijn als we de potentie zien van decentralisatie van energie. Het kan zijn dat de zon ’s nachts niet schijnt, maar we kunnen wel overdag energie opslaan om die ’s nachts te gebruiken. De tijd van smoesjes is nu echt voorbij. Iedereen kan duurzaam leven voor een betere wereld van morgen.”
Solarwatt
De visie van Solarwatt is een levenslange partner te zijn voor mensen die zelf willen voorzien in duurzame energie. Daarbij aansluitend hoort de missie om duurzame en holistische energie-oplossingen te maken die bijdragen aan het beperken van klimaatverandering. Zo creëert het bedrijf de grootst mogelijk bijdrage aan de planeet en de klanten. Solarwatt werd in 1993 opgericht en is daarmee een van pioniers op het gebied van zonne-energie in Duitsland. Het bedrijf ontwikkelt en produceert alle noodzakelijke componenten voor PV-systemen in Duitsland, waaronder zeer goede zonnemodules met een lange levensduur, intelligente energiemanagementsystemen en zeer efficiënte opslagsystemen. Daarnaast zorgt het bedrijf ervoor dat de opwekte zonne-energie zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt voor het opladen van een elektrische auto of het voeden van een warmtepomp.
Solarwatt opereert vanuit Duitsland, maar gaat steeds meer internationaal. Het bedrijf heeft een focus op groei en heeft haar activiteiten onder meer uitgebreid naar de Benelux, Spanje, Frankrijk en Australië. Er werken wereldwijd meer dan 600 werknemers voor Solarwatt en het bedrijf wil graag uitbreiden naar 1000 medewerkers in 2025. De werkgelegenheid in deze sector blijft naar verwachting doorgroeien in de komende jaren.
Dit artikel is gesponsord door Solarwatt.