Hoe de juiste lijm, kit en verf het verschil kan maken in de woningbouw

Hoe de juiste lijm, kit en verf het verschil kan maken in de woningbouw
Wonen aan de Linde in Asten is een mooi voorbeeld van een project waarbij gebruik wordt gemaakt van Mapei’s muurverfsystemen.

Mapei, internationaal marktleider op het gebied van lijmen, kitten en chemische producten voor de bouw, heeft veel te bieden voor de woningbouw. Steeds meer ondernemingen weten het bedrijf te vinden voor bijvoorbeeld muurverven, coatings en betonreparatieproducten. Vanwege de producten zélf, maar ook vanwege de meerwaarde die het van origine Italiaanse bedrijf levert. "Onze professionals ontzorgen van a tot z."

Groen, wit, rood – bedenk een kleur voor de muurverf of coating die je nodig hebt en hij zit wel in de Master Collection van Mapei. Volgens Henno Westerink, Salesmanager Nederland, zijn inderdaad álle kleuren verkrijgbaar. “Voor binnenshuis en buitenshuis. Dus voor decoratief gebruik binnen en voor duurzame bescherming van gevels buiten.” Een mooi voorbeeld van een project waarbij gebruik wordt gemaakt van Mapei’s muurverfsystemen, is ‘Wonen aan de Linde’ in Asten. In dit Noord-Brabantse dorp wordt op een oud bedrijventerrein een levendige nieuwe woonwijk gebouwd. Het gaat om precies te zijn om 49 woningen voor verschillende doelgroepen.

Mapei levert onder meer een bijdrage aan de duurzame afwerking van de gevels. Westerink: “Daarvoor is gekozen voor ons dampdoorlatende, minerale Silexcolor muurverfsysteem. Silexcolor Paint is een silicaatverf die ‘verkiezelt’ met de ondergrond en zo vochtproblemen tegengaat.” Eindresultaat is een fraaie woonwijk met woningen waarvan de gevels decoratief zijn afgewerkt en duurzaam beschermd zijn tegen allerlei invloeden.

Complete systemen + kennis

Goed om te weten: bij Mapei krijg je niet sec een product, maar altijd in combinatie met kennis en adviezen van deskundige medewerkers. “Dat zijn stuk voor stuk professionals die echt het verschil maken”, zegt Westerink. “Zij begeleiden onze klanten bij projecten van a tot z en adviseren hoe je onze producten het beste kunt gebruiken. Ook kunnen zij desgewenst training geven over producttoepassingen. Dat laatste gebeurt in onze Mapei Academy in Apeldoorn (zie kader). Daarnaast helpen wij onze klanten te voldoen aan de Wet kwaliteitsborging. Door complete systemen te bieden, die bestaan uit op elkaar afgestemde producten, worden faalkosten beperkt en onderhoudskosten verminderd. Zo bieden we dus echt totaaloplossingen voor de woningbouw.”

Versterken en beschermen van beton

De woningbouwoplossingen gaan veel verder dan muurverven en coatings alleen. Denk bijvoorbeeld ook aan stucmortels, tegellijmen en betonreparatieproducten. Niet voor niets is Mapei wereldleider op veel van deze gebieden. De betonreparatieproducten zijn op zichzelf ook weer onder te verdelen, in onder meer handreparatiemortels, spuitmortels, gietmortels, bindmiddelen voor mortels en speciale mortels en waterdichtingsproducten voor Cultureel erfgoed. Westerink: “Allemaal hebben ze te maken met het versterken en beschermen van beton.”

Het vrolijke kleurgebruik in het appartementencomplex Woldring Locatie in Groningen springt meteen in het oog.

Vloersystemen

Het project De Woldring Locatie in Groningen laat zien dat Mapei ook kwalitatief hoogwaardige vloersystemen levert voor de woningbouw. De Woldring Locatie betreft een appartementencomplex dat is ontwikkeld om het tekort aan goede woonruimte voor jonge mensen in de stad Groningen op te lossen.

Wie het complex – bestaande uit 435 luxe appartementen en een gezellig plein – binnenloopt, valt één ding in het bijzonder op: het vrolijke kleurgebruik. Ditmaal niet door de verven en coatings van Mapei, maar door de vloersystemen. Westerink: “Men wilde de ruimtes extra aantrekkelijk maken. Daarom zijn de 14 verdiepingen van het gebouw voorzien van een Mapefloor PU 460 gietvloersysteem. Dit is een harsgebonden gietvloer die in ontelbaar veel RAL-kleuren verkrijgbaar is. Elke verdieping van De Woldring Locatie heeft een andere moderne kleur gekregen. Dat geeft het geheel een bijzonder vrolijke uitstraling.”

Duurzaamheid

Ten slotte is de duurzaamheidstrend Mapei niet ontgaan. Sterker nog, op tal van gebieden draagt zij bij aan een duurzamere bouw. “De producten die we in het project ‘Wonen aan de Linde’ hebben gebruikt, zijn bijvoorbeeld voorzien van een EPD”, zegt Westerink. “Steeds meer van onze producten hebben zo’n certificaat. En zo zijn we op allerlei fronten bezig met verduurzaming. Of het nu gaat om kleinere, lichtgewicht mortels en lijmen, om uitvlakmiddel of tegellijmen met Low Dust Technologie, of om milieuvriendelijke productieprocessen, Mapei neemt op allerlei terreinen zijn verantwoordelijkheid voor de maatschappij.”

Mapei levert producten en systemen voor de bouwsector, die al meer dan 84 jaar over de hele wereld succesvol worden toegepast. Het van origine Italiaans familiebedrijf vindt zijn oorsprong in hartje Milaan. In de loop der jaren hebben ze op vijf continenten vestigingen gekregen. In Nederland zit het hoofdkantoor in Apeldoorn, van daaruit bedient Mapei de Nederlandse markt met met systeemoplossingen voor acht marktsegmenten, waaronder ook infrastructuur en industrie. Naast het leveren van producten en oplossingen staat het opbouwen en delen van kennis centraal. In het eigen trainingscentrum in Apeldoorn, de zogeheten Mapei Academy, kunnen relaties terecht voor allerlei praktische en theoretische trainingen.

Dit artikel is gesponsord door Mapei.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."

Mandemaat in Assen.

Hegeman: 'We moeten af van het traditionele aannemersdenken'

Een modulair bouwsysteem voor utiliteitsbouw, Delos Modulair: daarmee gaat Hegeman Bouw & Infra de komende tijd de boer op. Het eerste raamcontract volgens dit nieuwe concept is binnen, met het consortium Het Schoolvoorbeeld. Het gaat om de realisatie van ongeveer dertig hoogwaardige, duurzame en flexibele scholen in Amsterdam, in samenwerking met verschillende ketenpartners. ''We moeten af van het traditionele aannemersdenken'', zegt algemeen directeur Willem van der Linde.

Vlnr: Bart Kemper, Niels Schuurman en Corine Jongerman.

Lagemaat: van papieren administratie naar digitale efficiëntie

Lagemaat is een familiebedrijf dat vooroploopt in de sloopbranche. Het was enkele jaren geleden dan ook tijd voor het digitaliseren van bedrijfsprocessen met de software van AFAS en Cleverdesk. Hierdoor heeft Lagemaat de papierstroom enorm verminderd, halen medewerkers snel de juiste informatie naar voren en is de foutgevoeligheid afgenomen.