Hoe ga je om met slipgevaar?

Hoe ga je om met slipgevaar?

Het is november en het winterweer is in aantocht. Door gladheid, sneeuw en ijzel neemt het slipgevaar toe. Hoe houd je jouw bedrijfswagen onder controle? We vatten de belangrijkste tips om veilig de winter door te komen voor je samen.

De eerste tip is eigenlijk een hele simpele: voorkom dat je überhaupt in de slip raakt en wees extra voorzichtig op de weg! Dat klinkt natuurlijk wat suf en lijkt vanzelfsprekend. Je kunt echter van tevoren al een hele hoop doen om ervoor te zorgen dat je niet in zo'n situatie terecht komt. Ga de weg op met onderstaande tips in gedachten:

• controleer regelmatig je remmen, verlichting, bandenspanning en het profiel van de banden
• zorg voor goede (winter-)banden
• pas je snelheid aan
• houd extra afstand tot je medeweggebruikers
• neem bochten met een constante snelheid
• stuur in een vloeiende lijn; niet abrupt

Zorg voor extra ruimte op de weg

Zorg voor extra ruimte op de weg vóór je, stelt de ANWB. "Die paar meter extra geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Maakt je voorganger een noodstop, dan heb je een paar tellen extra om (beheerst) te remmen." Kijk daarnaast vér voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf al in de goede lijn. "En ook dat gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt. Het lijkt misschien niet nodig, die extra tijd. Maar iedere seconde én meter telt als je onverwachts in een slip terechtkomt."

Gebruik het antiblokkeersysteem

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het antiblokkeersysteem optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Trap -bij voorkeur tegelijkertijd- hard op de rem en de koppeling. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort; ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien, ofwel: anti-blokkeren.

Laat op tijd het gas los

Soms kun je bij gladheid beter helemaal niet remmen. In bochten, bijvoorbeeld. Laat het gas op tijd los om vaart te minderen, ruim voor de bocht. Geef bij gladheid pas weer gas als je de bocht uit bent. "Mocht je de situatie toch niet goed hebben ingeschat en zie je de vangrail op je afkomen, blijf dan vooral kalm. Gooi het stuur niet ineens om. Je kunt je voertuig beter laten glijden langs de vangrail en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je vanzelf weer de goede kant op. Langs de vangrail glijden is onplezierig, maar kan ook helpen je auto weer in het juiste spoor te krijgen. Het stuur omgooien en aan de andere kant van de weg terechtkomen -misschien wel tegen een boom of tegenligger- moet je zeker niet willen."

Bewust van de gevaren op de weg

Zodra de koude wintermaanden beginnen, ontstaat er meer chaos op de weg. Zorg dat je je als automobilist bewust bent van de gevaren en goed voorbereid op weg gaat. Om vervolgens weer heelhuids thuis te komen.