artikel

Hoe vaak check jij je bandenspanning?

bouwbreed 232

De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan drie keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), een lager brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert je al snel honderd euro per jaar op!

Hoe vaak check jij je bandenspanning?

Geef je banden lucht!

Toch rijdt zo’n zestig procent van de Nederlanders rond met te slappe of – overijverig – te hard opgepompte banden. Je kan de bandenspanning het beste meten als de banden koud zijn. 42 procent weet dat wel, terwijl 20 procent ten onrechte denkt dat dit het beste kan als de banden warm zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte vorig jaar, de campagne: ‘Geef je banden lucht’. Een initiatief van verschillende partijen, waaronder naast het Ministerie IenW ook VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA.

Verkeersregels

Verkeersregels

Mega uitstoot besparen

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven zegt hierover: “Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen!”

Check op juiste bandenspanning

“De garage zorgt bij een beurt of APK voor de juiste bandenspanning,” zegt Chris Hottentot van de ANWB. “De banden verliezen tussentijds echter hun spanning en daarmee ook hun optimale werking. Voor de verkeersveiligheid is het daarom noodzakelijk dat iedereen zijn banden regelmatig controleert en op de juiste spanning houdt.”

Wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste ontwikkelingen van de mkb-aannemer? Meld je dan aan voor de CobouwVak nieuwsbrief.

 

Reageer op dit artikel