Betere pensioencommunicatie: vier tips

Betere pensioencommunicatie: vier tips

Pensioenakkoord of niet, de gemiddelde werknemer maakt zich niet druk over zijn pensioen. Een werkgever moet werknemers beter informeren over hun pensioensituatie, stelt pensioendeskundige Corey Dekkers. Hij geeft vier tips hoe je dat praktisch kunt aanpakken.

  1. Geef duidelijke uitleg bij indiensttreding

Nieuwe werknemers worden tijdens hun eerste werkdagen overspoeld met uiteenlopende informatie. Uitleg over het pensioen schiet er dan vaak bij in, waarschuwt Dekkers: “Als de arbeidsvoorwaarden met de nieuwe werknemer worden doorgenomen, sta dan ook uitgebreid stil bij de opbouw van het pensioen. En wat daarmee gebeurt als de werknemer bijvoorbeeld een jaar onbetaald verlof wil opnemen: vrijwel niemand weet dat je er dan voor kunt kiezen om gedurende dat jaar wél door te gaan met je pensioenopbouw. Doe je niks, dan staat die opbouw een jaar lang stil. Toch handig om te weten.”

  1. Focus periodiek op mogelijke veranderingen in situatie werknemer

Stel, iemand komt in dienst en is dan alleenstaand. Een paar jaar later komt hij of zij de ware tegen en gaat daar mee samenwonen. “Als de werkgever dat niet weet, kan de werknemer ook niet worden uitgelegd dat zijn partner, bij een geregistreerd partnerschap, recht krijgt op een partnerpensioen. Bespreek dus met de werknemer, bijvoorbeeld tijdens het beoordelingsgesprek, of er iets is veranderd in de persoonlijke situatie, wat invloed heeft op het pensioen.”

  1. Communiceer simpel

Een open deur, maar toch: communiceer in heldere taal en met eenvoudige voorbeelden. Zo vinden veel werknemers percentages maar moeilijk te bevatten, zegt Dekkers: “Kom niet met ingewikkelde berekeningen maar praat meer in beeldspraak. Dat zegt meer dan getallen.”

    1. Adviseer vanuit een vertrouwensrelatie

Als een werkgever een goede relatie weet op te bouwen met een werknemer, krijgt hij meer te horen en kan hij beter advies geven. Overweegt een oudere werknemer om de laatste jaren voor zijn pensioen minder te gaan werken, maar vreest hij dat daardoor zijn pensioen veel lager uitpakt? “Leg hem dan uit dat je tot vijftig procent minder mag gaan werken en dan nog steeds pensioen mag blijven opbouwen alsof je fulltime werkt”, aldus Dekkers.

Dit artikel verscheen eerder op PWnet

LiveAdvize

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag over pensioenen? Hieronder kunt u die eenvoudig stellen aan een expert via ons nieuwe platform LiveAdvize. Veilig, betrouwbaar en gratis!

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.