De toekomst is snoerloos

De toekomst is snoerloos

Fabrikanten van gereedschap pakken groots uit op de BouwBeurs 2019. Metabo gelooft sterk in de onafhankelijk van het stopcontact en showt graag alle accu-machines. Festool, een Duitse fabrikant die ook een groot aantal accu-machines in het assortiment heeft, heeft vooral geïnvesteerd in stofvrij werken. En dan 'nieuwkomer' HiKOKI, voorheen Hitachi: alleen de naam is veranderd, de machines - snoerloos én elektrisch - zijn hetzelfde gebleven.

De snoerloze bouwplaats? Metabo gelooft er heilig in. De Duitse fabrikant van gereedschap heeft intussen meer 85 accu-machines in het assortiment. "Een bouwplaats zonder kabels is vooral veilig én efficiënt werken", zegt brand manager Enno Riemermsa van Metabo Nederland. Of het nu gaat om klopboormachines, haakse accu-slijpers of tafelcirkelzagen: Metabo laat ze allemaal zien op BouwBeurs 2019.

Snoerloos

Struikelen over kabels is daarmee voorgoed verleden tijd, aldus Riemersma. Als het om de onafhankelijkheid van het stopcontact gaat, reiken de ambities van Metabo ver. De Duitse fabrikant, die zich sinds tien jaar zeer nadrukkelijk op de bouw en renovatie richt, heeft op het gebied van accu-technologie al jaren een leidende rol, aldus Riemersma. "Die rol willen we ook graag behouden."

Metabo kwam in 2015 met de marktintroductie van LiHD accu-technologie. Krachtige accu’s met minder oplaadtijd. Onlangs lanceerde Metabo een nieuwe generatie LiHB accu-packs: half zo groot, maar met een dubbele prestatie. Het meest bijzondere aan deze nieuwe serie accu-packs is de combinatie van nieuwe hoge rendementscellen en de volledig nieuw ontwikkelde componenten van de LiHD accu-pack. Ze zorgen voor maximaal 67% meer vermogen, is uit onderzoek gebleken. Door meer bruikbare cellenenergie hoeft een accu minder vaak opgeladen te worden. De nieuwste accu-packs zijn ook geschikt voor machines die heel veel vermogen nodig hebben, zoals grote haakse slijpers of grote accu-boorhamers. Alle accu-packs, laders en machines van Metabo zijn 100% uitwisselbaar. Met andere woorden: wie voor Metabo kiest, heeft in principe aan één lader en een paar accu-packs genoeg. Riemersma en zijn collega’s vertellen er graag over bij hun stand op de BouwBeurs.

Isolatiezagen

snoerloosFestool, een andere fabrikant van gereedschappen uit Duitsland, is ook prominent aanwezig op BouwBeurs 2019, zegt marketingmanager Arjan Graafland van Festool Nederland. Ook deze Duitse fabrikant ontwikkelt en produceert snoerloze apparaten. "Of het nu gaat om boren, schroeven of zagen, net als andere fabrikanten geloven ook wij in een toekomst met accu-gereedschap", aldus Graafland. Een noviteit die Festool graag laat zien op de BouwBeurs, is een nieuwe accu-isolatiezaag. Deze zaag – de ISC 240 – wordt door Festool als de revolutie bij isolatiezagen gezien.

De zaag – een lichtgewicht met rubberen grepen en ergonomische bouwvorm – is uitgerust met de 18 V Li-Ion-accu en de koolborstelloze EC-TEC-motor. De ISC 240 is geschikt voor het zagen van zachtere materialen als mineraalvezel- of natuurvezelisolatiemateriaal tot drukvaste materialen zoals PUR-isolatieplaten. Of het nu gaat om zagen uit de vrije hand of geleid met geleiderail en aanslagsysteem, op het dak, steiger of vloer. Graafland: "Er is geen vergelijkbaar product op de markt. De kracht van deze zaag is dat hij zeer strakke zaagsnedes maakt, zodat er geen sprake is van isolatiewaardeverlies."

Stofvrij werken

Naast accu-gereedschap heeft Festool de laatste tijd ook veel geïnvesteerd in stofvrij werken. "Stofvrij werken op de bouwplaats is steeds meer een thema geworden. Het is belangrijk om in gezonde omstandigheden te kunnen werken. Er wordt ook steeds vaker op gecontroleerd. Wie zich niet aan de norm houdt, riskeert een boete." De compacte stofzuigers CTL MINI en de CTL MIDI zijn sterk verbeterd. Ze zijn geschikt voor afzuiging van elektrische gereedschappen voor kleinere en kortstondige schuur-, frees-, zaag- of boorwerkzaamheden op locatie. Graafland: "De machines zitten vol handige innovatieve details, zoals de geïntegreerde Bluetooth-technologie. Zo kan de stofzuiger gekoppeld worden met alle accu-machines van Festool voor een automatische inschakeling." Ze zijn vanaf januari verkrijgbaar.

Nieuwe naam

snoerloosNieuw op de BouwBeurs is HiKOKI, een gereedschappenfabrikant uit Japan. Hoewel, nieuw: HiKOKI is de nieuwe naam voor Hitachi Power Tools. Deze naamswijziging is op 1 oktober 2018 doorgevoerd, aldus directeur Gert Lamberts van HiKOKI Power Tools Nederland. "Alle bezoekers van de BouwBeurs zullen duidelijk merken dat we nu HiKOKI heten. Alleen de naam is veranderd, want de organisatie van het bedrijf en het gereedschap is exact hetzelfde gebleven, in de vertrouwde groene kleur."

Om HiKOKI goed uit te kunnen spreken, gebruikt de nieuwe merknaam een ​​kleine letter “i” in zijn eerste lettergreep en bevat het een impliciet cijfer “1”. Lamberts: "Onze inzet om onze klanten nummer 1 producten te leveren, en het doel is om nummer 1 marktleider van de wereld te worden. De ambities zijn groot."

Japanse technologieën

HiKOKI – voorheen Hitachi – houdt zich sinds 1948 bezig met het produceren en ontwikkelen van elektrische gereedschappen, die zijn voorzien van de meest innovatieve Japanse technologieën. Lamberts: "Gebruikers van ons gereedschap kunnen dus dezelfde kwaliteit én innovativiteit verwachten die ze van ons gewend zijn."

Het assortiment van HiKOKI is onder te verdelen in drie productgroepen: accu-gereedschap, elektrisch gereedschap en outdoor power equipment. De koolborstelloze motor in zowel accu- als elektrische machines is een mooi voorbeeld van de eigen ontwikkelingen, aldus Lamberts. "Zulke machines zijn lichter, kleiner en duurzamer. Een koolborstelloze motor vertoont minder slijtage, dus is ook lager in de onderhoudskosten."

Lees ook:

Universeel probleem: de niet-universele accu