Universeel probleem: de niet universele accu

Universeel probleem: de niet universele accu

Het is wat met dat gereedschap. Ben je eindelijk van al dat gerommel en gezeur met die snoeren af, rijd je nu met een bus vol accu's naar je volgende klus. Vraag een vakman wat hij wil, dan is het antwoord luid en duidelijk: accugereedschap. Vraag je wat hij niet wil: een doos met verschillende accu's. Een accu voor alle apparaten, in plaats van één per apparaat. En o ja, of het ook wat lichter kan allemaal.

Een ergernis die voor velen herkenbaar was uit een het recente verleden: al die telefoons en camera’s met verschillende opladers en stekkertjes. Een probleem dat grotendeels is opgelost toen alle producenten afspraken maakten om daar wat aan te doen. Op één na dan. Maar toch, het is een enorme verbetering. Dat moet met gereedschap toch ook kunnen?

Drie-eenheid

Het antwoord is: een beetje. Ja, samenwerking is mogelijk. Maar nee, niet tussen de grote gereedschapsmerken met ieder hun eigen systemen, aansluitingen en opladers. De werkelijkheid is en blijft: Hikoki heeft een andere accu dan Metabo, die anders is dan die van Bosch, die weer verschilt van Festool, wat weer anders is dan bij Makita.
“Ik zie dat niet snel gebeuren”, erkent ook Enno Riemersma, marketingmanager bij Metabo. “De merken die sterk met elkaar concurreren, zullen niet
elkaars techniek overnemen of omarmen.” En zo eenvoudig als bij de telefoons gaat dat ook niet. “Het is toch de drie-eenheid van machine, lader en accu.” Het is niet maar ‘gewoon’ een stekkertje vervangen. Daarbij komt dat ieder merk fors investeert in zijn eigen accuplatform en ook gereedschap maakt voor dat specifieke platform. Daar komt natuurlijk bij dat alle producenten beweren dat hun systeem je-van-het is. Zou ook gek zijn als dat niet gebeurde.

Warmte

“Of een platform en de accu’s goed zijn wordt bepaalt door de kwaliteit, levensduur en vooral ook door het vermogen.” Logisch, de machine moet wel voor jou werken en het liefst met voldoende power. Daarnaast zit je er als onder­nemer ook niet op te wachten dat je elke paar maanden naar je leverancier loopt voor een nieuwe accu. “Toch is dat al anders dan het was. Het is waar wij ook veel research en investering met ons systeem voor doen. Bijvoorbeeld dat de warmte die je verliest niet verloren gaat als restwarmte, maar juist weer wordt gebruikt als energie.” Daardoor kunnen kleinere batterijen nu beter presteren dan de kolossen van voorgangers. “Uit tests bleek dat je met gemak een apparaat de hele dag op die grote batterijen kon laten aanstaan. Maar wie zit daar nou op te wachten?” En dus worden batterijen vooral krachtiger, kleiner en ook lichter. Zelfs lichter dan menig gereedschap met snoer.

Alliantie

Maar goed, terug naar de bouwplaats, want daar sta je met kleurrijk geheel aan gereedschap, batterijen en opladers. Je moet wel de komende jaren bij vervanging gaan nadenken voor welk merk je gaat, of beter, voor welk accu­platform. Om die keuze gemakkelijker te maken, kijkt Metabo als eerste over de schutting van het eigen merk, door een alliantie aan te gaan met acht andere, vooral Duitse, gereedschapsmerken (Rothenberger, Mafell, Eisenblätter, Collomix, Haaga, Starmix, Eibenstock en Steinel). “Stuk voor stuk fabrikanten van specialistisch gereedschap.” De samenwerking heeft een simpele uitkomst: “Eén accu voor al het gereedschap.”

De naam is een mondvol: het Cordless Alliance System, de afkorting klinkt een stuk vriendelijker: CAS. De basis van CAS is de accu-technologie van Metabo, wat betekent dat de overige acht merken overstappen en meeliften op dat accuplatform. De reden klinkt logisch uit de mond van een marketingbaas: “Omdat het waarschijnlijk het beste platform is.” Hij vult lachend aan: “Maar ook omdat het voor iedereen voordelen biedt.” De specialistische merken hebben niet de knowhow en de budgetten om eigen accu’s te gaan vervaardigen en het grote Metabo verrijkt het platform met een heel arsenaal aan vakspecialistisch gereedschap dat ze niet onder de eigen vlag in huis hebben. Daarmee wordt CAS een iets universelere accu dus.

Beste gevoel

Kortom het kan wel; een accu voor alles. Maar voorlopig alleen nog als klein met groot gaat samenwerken, of specialistisch met meer algemeen. Andere samenwerkingen zijn nog een brug, of twee, te ver. Dus zijn de vakman en aannemer nu aan zet: welk merk kiezen zij, welk platform biedt economisch en technisch de beste mogelijkheden. En heel eerlijk bij welke heb je nu het beste gevoel? Een puzzel waarmee CobouwVak de komende edities gaat helpen.
“Kijk, dat alles naar accu gaat, dat is inmiddels echt geen vraag meer. Maar twee jaar geleden waren we de eerste die op de Bouwbeurs stonden met alleen maar accugereedschap. Dat deden we om iedereen wakker te schudden. En natuurlijk zijn we al veel langer bezig. Daarom zijn we bezig om ons systeem te ontwikkelen en te verbeteren."

Lees meer over