De genomineerden voor Beste Werkgever
Mourik. Uit het juryberaad: “Mourik weet hoe belangrijk het is om mensen te boeien en te binden en zet daar ook fors op in. Dat zeggen ze niet alleen, maar doen ze ook. Het bedrijf toont zich bovendien erg maatschappelijk betrokken.”
Groenendijk PGN. Uit het juryberaad: “Groenendijk PGN geeft volop ruimte aan zijn medewerkers. Die focus is niet verloren gegaan ondanks de stevige groei die het bedrijf doormaakt. De ontwikkeling van het individu wordt mogelijk gemaakt door voortdurende jobrotation, opleidingen en coaching.”
Heembouw. Uit het juryberaad: “Heembouw toont zich bevlogen, betrokken en leergierig, vooral als het gaat om aantrekken van jong talent. De manier waarop het bedrijf onboarding heeft georganiseerd, kom je niet vaak tegen.”
Procedure
Cobouw.nl heeft de bouwwereld opgeroepen om in te zenden voor de verschillende categorieën. Er kwamen vrij veel inzendingen binnen. Voor de categorie Beste Product meer dan 25. Duurzaamheid kreeg meer dan 20 inzendingen. En beste werkgever meer dan 10. De redactie heeft dat teruggebracht tot de vijf beste per categorie. Vervolgens ging de deeljury er mee aan de slag. En die koos op grond van een aantal criteria drie genomineerden voor elke prijs. Nu is het de beurt aan de bezoekers van cobouw.nl om te kiezen. Iedereen mag stemmen op zijn of haar favoriet. De stem van de jury telt voor twee derde mee. Op www.cobouwawards.nl staan de genomineerden met aanvullende informatie op een rijtje. Op 21 november maken we bekend wie de winnaar is per categorie. Dan presenteren we ook de winnaar van de Cobouw50 Award, die we samen met PwC uitreiken. Die prijs is voor de bouwer met de beste financiële performance.
De genomineerden voor Beste Product
Xbloc plus van BAM. Een blok voor een golfbreker dat zich net zo gemakkelijk laat leggen als een dakpan en 10 procent minder beton vergt. Deze rigoureuze doorontwikkeling van het uit 2003 stammende Xbloc krijgt volgend jaar zijn primeur op de afsluitdijk.
Uit het juryberaad: “200.000 kuub beton sparen door een slimmer blok voor golfbrekers is niet gering. Het Xbloc plus laat zich ook nog eens veel gemakkelijker plaatsen dan zijn voorganger.“
De EverUse Isolatieplaat is een stevige, veerkrachtige cellulose isolatieplaat gemaakt van papierafval. Van een oude plaat snijresten maakt EverUse in 13 minuten weer een nieuw product en dat in een eindeloze cyclus. De producent blijft daarbij altijd eigenaar van de grondstoffen.
Uit het juryberaad: “Over de hele levenscyslus is nagedacht tot in het kleinste detail. Everuse blijft eigenaar van de cellulose isolatie, trackt de materialen tijdens de hele gebruiksfase en neemt alles aan het eind van de rit weer terug om er nieuw isolatiemateriaal van te maken.”
PlasticRoad van KWS, is een modulaire weg geproduceerd van kunststof afval. De holle ruimte onder het wegdek biedt plek voor kabels- en leidingen en kan dienst doen als tijdelijke waterberging. In Zwolle ligt inmiddels een stukje fietspad uitgevoerd als PlasticRoad.
Uit het juryberaad: “Een opvallende oplossing voor al het plastic afval, die gelijk de bergingsmogelijkheden van water in stedelijke gebieden vergroot en ruimte biedt voor kabels en leidingen, zodat de weg niet keer op keer open hoeft.“
De genomineerden voor Meest Duurzame Project
NOM Best. Uit het juryberaad: “Nul-op-de-Meterwoningen (NOM-woningen) zijn inmiddels gelukkig niet zo bijzonder meer, maar NOM-appartementen zijn zeldzaam. We weten dat er iets bijzonders aan de hand is als het sociale huurwoningen betreft, en zeker als er ook nog bijzondere aandacht is besteed aan een circulair ontwerp, aan regenwatergebruik en aan biodiversiteit. Al deze wapenfeiten zijn geldig voor de 48 NOM-appartementen in Best, van BAM Wonen BV, NB-Architecten en Woonstichting ‘thuis.”
QO Amsterdam. Uit het juryberaad: “Je komt niet vaak een project tegen dat alle duurzaamheidselementen in zich lijkt te verenigen, terwijl dat niet direct zichtbaar is aan de buitenkant. QO, van Mulderblauw en Paul de Ruiter Architects, is een modern luxehotel in Amsterdam dat bijzonder duurzaam is ontworpen en verschillende noviteiten in zich herbergt, zoals een innovatief gevelsysteem, een in het dak geïntegreerde kas dat voedsel produceert voor twee restaurants, en hergebruikt beton van een slooppand.”
Merosch Bodegraven. Uit het juryberaad: “Er zijn weinig renovatie- of transformatieprojecten die, naast het feit dat ze een oud gebouw hergebruiken, een bijzonder hoge duurzaamheids- en gezondheidsambitie realiseren. Dit is Merosch wel gelukt bij haar eigen kantoor in een gymzaal uit 1955. Behalve dat het gebouw energieleverend is geworden, daarbij elektrische auto’s van de buurt ladend, is het project helemaal circulair uitgevoerd en heeft het ongeveer alle duurzaamheidslabels gekregen die voorhanden zijn.”
Stemmen op de genomineerden kan hier: STEM!
Jury’s
De jury voor Beste Werkgever bestaat uit: Henk Volberda (voorzitter van de jury en hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Aukje Kuypers (Directeur van installatiebedrijf Kuijpers, nummer drie in de Cobouw Top50 vrouwen in de bouw en zakenvrouw van het jaar). Hans van der Spek (senior managing consultant Berenschot), Lenny Vulperhorst (adviseur Andersson Elffers Felix, columnist Cobouw.nl) en Joost Zwaga (adjunct-hoofdredacteur Cobouw).
De jury voor Beste Product bestaat uit: Mick Eekhout (voorzitter van de jury en oprichter en algemeen directeur van Octabube en voormalig hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft). Monique Donker (creative bouwdisrupter, expertise diffusie van innovatie bij Off Road Innovations). Salomé Galjaard (design integrator bij Arup). Atto Harsta (transitiestrateeg, omBouwer, aanjager bij de Bouwcampus). Ad Tissink (redacteur Cobouw).
De jury voor Meest Duurzame Project bestaat uit: Andy van den Dobbelsteen (voorzitter van de jury en hoogleraar climate design&sustainability aan de TU Delft). Jan Willem van de Groep (inspirator, innovator en entrepeneur. Bedenker van de Stroomversnelling). Marjan Minnesma (directeur van de stichting Urgenda). Noor Huitema (directeur van copper8). Thomas van Belzen (redacteur Cobouw en auteur van het boek De Duurzaamheidsoorlog).