Prefab vraagt om nauwe samenwerking in de bouw

Prefab vraagt om nauwe samenwerking in de bouw
In de huidige marktsituatie is prefab vaak het enige passende antwoord.

Faay wandpanelen staan in de markt onder andere bekend om de snelheid waarmee een binnenwand kan worden gebouwd. Maar omdat de bouw nu eenmaal altijd sneller, slimmer én goedkoper wil, zijn er nu Faay Kingsize wandpanelen waarmee betaalbaar maatwerk mogelijk is.

We kregen steeds vaker vragen als: ‘Het moet met minder mensen, kan dat?’; ‘Kan het dan ook nog sneller en slimmer?’; ‘En uiteraard kostenbesparend?’ Het is ook logisch. De huidige marktsituatie schreeuwt om nieuwe oplossingen. Bij Faay leveren wij al jaren zo veel mogelijk geprefabriceerde oplossingen voor onze klanten. In de huidige marktsituatie is prefab vaak zelfs nog het enige passende antwoord.

Industrialisatie van de bouw zet eindelijk volop door

De bouw industrialiseert. En dat is mooi, want daarmee besparen we op veel vlakken, zoals op de bouwplaatskosten. Wij denken graag proactief met onze klant mee. Zo kregen wij een concrete vraag over prefab-oplossingen in de ruwbouwfase. En zelfs over het halveren van de hijsbewegingen op de bouw. De achterliggende behoefte komt vaak op hetzelfde neer; met de helft van het aantal mensen twee keer zoveel bouwen in dezelfde tijd.

De oplossing? Het Kingsize wandpaneel. Uniek, omdat het een afbouwproduct is dat al wordt geplaatst in de ruwbouw­fase. Dit kan op zowel de ruwe betonvloer als een betonnen afwerkvloer. De wanden zijn opgebouwd uit een vlaskern aan weerskanten voorzien van een vezel­versterkte plaat. De kopse kanten hebben een waterwerende bescherming, zodat ook met slecht weer kan worden doorgebouwd. De kern van vlas zorgt voor robuustheid en schroefvastheid over het gehele oppervlak.

Faay-Wandpanelen-Kingsize
Het Kingsize wandpaneel is uniek omdat het al wordt geplaatst in de ruwbouwfase.

Slimmer en betaalbaar bouwen

Met de Kingsize panelen wordt bouwen sneller en gemakkelijker. Dé oplossing voor de personeelstekorten op de bouwplaats. Voor deze manier van bouwen geldt: goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer we alles in een vroeg stadium afstemmen en gebruik maken van BIM, realiseren we een soepel en snel bouwproces. De Kingsize panelen zijn daarnaast ‘slim’. We hebben inmiddels diverse projecten succesvol afgerond en daar waar nodig verbeteringen doorgevoerd.

Veel te winnen

Zoals aangegeven is in het logistieke proces veel te winnen. BIM-bestanden met alle aansluitingen worden vanuit de aannemer aangeleverd. Sleuven, elektradozen, het zit allemaal al in deze wandpanelen. In samenwerking met installateurs hebben we dit zo kunnen ontwikkelen en produceren. De wanden hoeven op de bouwplaats alleen nog te worden gekoppeld. Al die installatiebusjes op de bouwplaats? Niet meer nodig. Sleuven frezen waardoor je fijnstof krijgt op de bouwplaats? Niet meer nodig.

Mooie wanden, goed verpakt, helemaal klaar met transportankers, staat gelijk, makkelijke bevestiging”

Prefab verlangt een andere denkwijze in de bouw

De prefab-ontwikkeling is volop ingezet en remt ook niet meer af. Op deze manier bouwen, vergt dus een andere manier van denken. Vooraf in het hele traject moet alles al zijn uitgedacht. Zelfs de plaats van de stopcontacten wordt in de beginfase al vastgelegd.

Dit is een logistieke uitdaging die vroeg­tijdig overleg vraagt met andere bouwdisciplines. Wij verkopen niet meer alleen een wand. Samen met onze partners bedenken wij slimme oplossingen, kijken hoe we het kunnen maken en hoe we dat op een goede en efficiënte manier kunnen doen. Uiteindelijk bieden we oplossingen. En die kunnen variëren. Bijvoorbeeld een prefab-meterruimte-trapmodule met een groepenkast waarbij de afgaande groepen én de voedende zijde stekkerbaar zijn uitgevoerd. Een oplossing, ontstaan uit een samenwerking met Faay en andere ketenpartners waarin we streven naar een One-Piece-Flow-bouwmethode. Juist door de combinatie van industrialisatie en digitalisering is betaalbaar maatwerk mogelijk.

Voordelen Faay Kingsize wanden

    • Geproduceerd onder geconditioneerde omstandigheden
    • Af fabriek inclusief elektravoorbereiding elektradozen
    • Prefab, lage ecologische footprint
    • Weerbestendig
    • One-piece-flow bouwmethode
    • Schroefvast over het gehele oppervlak
    • Goede geluidwerendheid
    • 2 x lichter dan cellenbetonblokken•
    • 1 aanspreekpunt

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Faay.