bouwbericht

Heldenhof Emmen: nieuw wijkje mét bunker

woningbouw 717

Heldenhof Emmen: nieuw wijkje mét bunker

Op de plek van de voormalige ambulance- en brandweerpost aan de Van Schaikweg in Emmen verrijst binnenkort Heldenhof, een project dat bestaat uit dertig energieneutrale woningen. Op deze locatie bevindt zich al een bijzonder bouwwerk dat in het nieuwbouwproject wordt geïntegreerd: een ondergrondse bunker.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen 30 energieneutrale koopwoningen / aanleggen 50 parkeerplaatsen op locatie vml. oude brandweerkazerne bij de Van Schaikweg 6/ Klepel. De woningen komen in meerdere blokken van maximaal 6 woningen. Op het terrein is nog een verlaten ambulancepost deze wordt nog gesloopt (komen waarschijnlijk nog maximaal 30 luxe appartementen bij, planning n.n.b.). Op het terrein bevindt zich een ondergrondse bunker deze moet in het plan worden ingepast. Voor het plan moet een bestemmingsplanprocedure worden gevolgd. Project 'Heldenhof'.

EMMEN | Gegund | € 2.000.000 - € 5.000.000

“Deze bunker dateert uit de periode van de Koude Oorlog”, aldus projectmanager Marcel Visser van Geveke Bouw & Ontwikkeling. Het is gebouwd in de jaren zestig en geen monument, maar de gemeente wilde het bouwwerk graag bewaren. De bunker krijgt vermoedelijk een publieke functie, denk bijvoorbeeld aan een expositieruimte. Visser: “Ik ben er pas geleden nog in geweest, het is echt een bijzonder bouwwerk. Vele authentieke details zijn behouden gebleven. Verder is de toegangsdeur enorm dik. Mensen moesten het hier natuurlijk wel een paar weken kunnen volhouden, als er in de buurt een atoombom zou vallen.”

Het is de bedoeling dat boven de bunker zelf – die een nieuwe entree krijgt – niet wordt gebouwd. “Het idee is om de contouren van de ondergrondse bunker op maaiveld te markeren door een pergola-achtige constructie. Ik denk dat het een plek wordt waar bewoners elkaar gaan ontmoeten.”

Heldenhof wordt gerealiseerd aan de rand van het centrum van Emmen. De huizen zijn geschikt voor jonge gezinnen, maar ook voor ouderen. Geveke is de ontwikkelende bouwer en Van Ringen Architecten uit Groningen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen. De naam van het project verwijst naar de heldhaftige brandweerlieden en ambulancemedewerkers die vanaf deze locatie uitrukten om mensen in nood te helpen.

Er is gekozen voor een zogenaamde ‘hofopzet’. De woningen van 110, 112 of 140 vierkante meter komen in meerdere blokken van zes woningen. De binnenzijde van het hof is bestemd voor parkeren en groen. Er komen straks circa 50 parkeerplekken.

De woningen hebben een chique, moderne uitstraling, aldus Visser. “Het ontwerp is minimalistisch maar heeft wel een krachtige uitstraling.” De gevels verspringen en verschillen van twee tot drie woonlagen zijn. Her en der zijn accenten van hout en zink aangebracht en er wordt gebruik gemaakt van lichtgekleurde bakstenen. “Het gevelbeeld is zeer gevarieerd zodat elke woning een individuele uitstraling heeft”, aldus Visser.

De woningen worden energieneutraal en gasloos. Alle energie die nodig is voor verwarming, warm tapwater en ventilatie wordt door de woning zelf wordt opgewekt. Dat gebeurt onder meer door zonnepanelen op het dak. Verder wordt gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen.

Meer dan de helft van de woningen is inmiddels verkocht. De ambulancepost wordt binnenkort gesloopt. Zoals het er nu naar uitziet, begint Geveke in het eerste kwartaal van 2020 met het bouwen van de eerste woningen.


Plaats: Emmen
Opdrachtgever: Geveke Bouw & Ontwikkeling
Ramingsgroep: 3 miljoen euro
Nummer: 224284


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel