Ecologisch bouwen is vooral een uitdaging

Ecologisch bouwen is vooral een uitdaging
Mark Hansen aan het werk bij het ecologische woningbouwproject in Tull en ’t Waal. Foto: Christiaan Crouwels

De vraag naar duurzame en ecologische woningen stijgt ieder jaar. Timmerman Mark Hansen van Bouwbedrijf van Engen BV uit Kockengen vindt dat prima. In deze nieuwe woningen worden veel meer hout en andere materialen gebruikt, en omdat ze volgens de specificaties van de opdrachtgever worden gemaakt, is er maar weinig standaard. Dus veel meer uitdagingen voorde echte vakman.

Het bedrijf waar Mark Hansen (47) werkt, is gespecialiseerd in duurzaam en ecologisch bouwen. “We werken nu aan een ecologische woning in Tull en ’t Waal. Het casco wordt volledig opgebouwd uit houtskeletbouw en is damp-open. De woning wordt afgewerkt met houten gevelbekleding en kozijnen. Zoals bij vrijwel alle projecten werken we hier voor een particuliere opdrachtgever. Aangezien deze op zoek was naar een bouwbedrijf gespecialiseerd in duurzaam en ecologisch bouwen, kwam hij al snel bij Van Engen uit.”

Particuliere opdrachtgevers

De hoofdmoot van de opdrachten bestaat uit ecologische bouwprojecten. Hansen: “We doen ook nog wel wat traditionele bouw, maar dat is echt de minderheid. Je merkt dat opdrachtgevers ons weten te vinden. Ik werk nu vijf jaar bij dit bedrijf en we zijn in die tijd fors gegroeid. Ik begon met twee collega’s, maar inmiddels zijn het er vijftien. Dit betekent dat we nu meerdere projecten tegelijk kunnen doen en die vraag is er ook. Die is er altijd geweest trouwens. Ook in de slechte markt van een paar jaar geleden zijn er voor ons altijd genoeg opdrachten geweest.”

ecologisch bouwem vakman
In de ecologische bouw worden steeds weer andere houtsoorten en materialen toegepast.

Hansen vindt ecologisch bouwen vooral uitdagend. “Ik werkte hiervoor bij een traditionele bouwer, maar die heeft de crisis niet overleefd. Ook daar was het werk leuk, maar daar volgde je de opdrachten die op papier waren vastgelegd en dat was het. Dat is bij particuliere opdrachtgevers heel anders. Je hebt veel meer contact met de opdrachtgever, dus je hebt meer ruimte om de woning te maken zoals hij dat wil. En je hebt ook meer inbreng als vakman, omdat je weet wat al dan niet technisch haalbaar is. En dit soort bouw bestaat voor een heel groot deel uit timmerwerk, dus als timmerman ben je van het begin tot het eind bij de bouw betrokken. Het is niet dat we alles in een paar dagen in elkaar monteren.”

Materialen

In de ecologische bouw worden steeds weer andere houtsoorten en materialen toegepast. Dat maakt het interessant. Hansen: “Het bedrijf zorgt ervoor dat we als vakmensen regelmatig worden bijgepraat over de verschillende materialen en hun eigenschappen, maar ook over de veiligheid op het werk in de toolboxen die we kunnen volgen. We gebruiken voor bepaalde ecologische woningen wel geprefabriceerde delen, maar bij sommige projecten kan dat echt niet. In 2016 werkten we mee aan een groot project in Aerdenhout waarbij uitsluitend ronde vormen werden gebruikt. Dat was echt een waanzinnig project, waarbij je voortdurend moest blijven opletten vanwege die ongewone vormen. Er was geen meter recht! Zoiets houd je scherp; je gaat niet op de automatische piloot als je weet dat ieder onderdeel weer een andere maat heeft of dat er materialen in zitten die je nog niet eerder hebt gebruikt.”

Weersomstandigheden

Mark Hansen is erg positief over zijn werk als timmerman. Zijn er ook zaken die hij minder leuk vindt? “Ik zie maar weinig nadelen in dit werk. Nou ja, de weersafhankelijkheid is wel eens lastig wanneer je veel natuurlijke materialen toepast. Maar een beetje wind of regen vind ik voor mezelf geen bezwaar. Je kunt je overal op kleden. Dat ben ik gewend, want ik kom oorspronkelijk uit de hoveniersbranche. Ook daar werk je onder alle weersomstandigheden. Ik ben op mijn dertigste overgestapt naar de bouw en heb daar nooit spijt van gekregen. Als hovenier kun je iets prachtigs maken, maar je bent toch afhankelijk van hoe goed iets levends - een plant of boom - zijn best gaat doen. Als een plant niet wil groeien of doodgaat, dan heb je daar vaak geen invloed op. Dat is in de bouw anders, daar ben je afhankelijk van jezelf. Als iets niet klopt, dan moet je het beter doen.”

Foto: Christiaan Crouwels.

Meer lezen

Durven en doen: duurzaamheid begint in de schil >>

Hout is hot >>