Opmerkelijke projecten: vijf nieuwe brandweerkazernes

Opmerkelijke projecten: vijf nieuwe brandweerkazernes

In de serie opmerkelijke projecten uit Bouwberichten deze keer: vijf brandweerkazernes.

1. Waalwijk

Dit voorjaar is gestart met de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk. De kazerne krijgt een regionale functie en heeft straks ook een dagbezetting, waardoor de hulpdienst sneller kan uitrukken. Het gebouw, dat duurzaam wordt, gaat aan alle arbotechnische eisen voldoen. Bouwbedrijf Kleijngeld uit Waalwijk is de uitvoerder.

De kazerne die zo'n 6.6 miljoen euro gaat kosten, wordt gebouwd op het nu nog braakliggende perceel langs de Taxandriaweg tussen jongerencentrum de Tavenu en tapijtenfabrikant Tarkett/Desso. Als alles volgens plan verloopt, is de kazerne klaar in het voorjaar van 2020.

Meer informatie>>

2. Eelde

Op Groningen Airport in Eelde bestaat al enige tijd het plan om de brandweerkazerne te vernieuwen. Uit een onderzoek is gebleken dat het gebouw niet voldoet aan de arbonormen en milieueisen. Er is echter nog geen aannemer gevonden die het project ook wil uitvoeren.

De gemeenteraad neemt eind september de beslissing of er wordt gekozen voor renovatie of voor nieuwbouw. Renoveren zou ca. 1 miljoen euro kosten, nieuwbouw bijna het dubbele.

Meer informatie>>

3. Nederweert

In juli is gestart met de bouw van een duurzame brandweerkazerne aan de Smisserstraat nabij de rotonde van Nederweert-Eind. Deze kazerne is ter vervanging van huidige brandweerkazerne in de wijk Budschop aan de Gutjesweg.

De nieuwe kazerne wordt duurzaam en gasloos door koeling en verwarming met luchtwarmtepompen. De benodigde stroom wordt opgewekt door zonnepanelen.

Meer informatie>>

4. Renswoude

Aan de Dorpsstraat 4 komt een nieuwe kazerne. Het oude pand voldeed niet meer aan de huidige eisen en er is extra ruimte nodig voor derde voertuig.

RoosRos architecten maakte het ontwerp voor het nieuwe gebouw. In het ontwerp en het terrein is veel aandacht voor duurzaamheid: regenwater wordt zo veel mogelijk geïnfiltreerd en qua materialisatie hebben duurzame materialen de voorkeur.

Naar verwachting wordt in het eerste kwartaal van 2020 gestart met de werkzaamheden. Begin 2021 is de nieuwe brandweerkazerne gereed.

Meer informatie>>

5. Rilland

Eind deze maand start de sloop van de brandweerkazerne aan de Valckenisseweg. De huidige kazerne is inmiddels verhuisd naar een tijdelijk onderkomen, een loods aan dezelfde weg.

De nieuwe kazerne biedt straks veel meer ruimte. Naast twee garagedeuren en een kantine krijgt het gebouw ook een aparte kantoorruimte. De nieuwbouw duurt zal ongeveer negen maanden duren.

Meer informatie>>