bouwbericht

IJZ Hoogeveen: ijsbaan mét zwembad

utiliteitsbouw 1152

IJZ Hoogeveen: ijsbaan mét zwembad

IJZ Hoogeveen, zo luidt straks de naam van de overdekte kunstijsbaan mèt zwembad in het Drentse Hoogeveen. Het multifunctionele complex komt te liggen in het moderne Bentinckspark in het centrum. Een sport- en recreatiepark dat samen met scholen, sportverenigingen en omwonenden tot stand is gekomen. “IJZ Hoogeveen wordt niet alleen een uithangbord van het Bentinckspark, maar voor heel Hoogeveen”, zegt projectleider Martijn Schuring van de gemeente Hoogeveen.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen ijsbaan / zwembad aan de Terpweg. Er zijn 5 aannemers en 5 installateurs geselecteerd; augustus 2019 is de keuze bekend "IJZ"-project

HOOGEVEEN | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

Alynia Architecten heeft de ijsbaan en het zwembad ontworpen. Het is nog onbekend wie de bouw mag gaan uitvoeren. Er is onlangs gestart met de tweede fase van de aanbesteding. “Op dit moment zijn vijf aannemers en vijf installateurs geselecteerd”, zegt Schuring. Aan het einde van de zomer zal de gunning bekend worden gemaakt.

De eerste plannen voor de bouw van een ijsbaan in Hoogeveen werden al in 2004 gepresenteerd. Schuring: “De aangekondigde sluiting van de ijsbaan in Assen was de aanleiding.” Met schaatslegendes Jan Bols en Piet Kleine is destijds de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen e.o. opgericht. Schuring: “Assen besloot toch nog tien jaar open te blijven. Toen in 2015 bekend werd dat het toch definitief ging sluiten, zijn de plannen van 2004 uit de kast gehaald en aangepast.”

Een van de aanpassingen is de bouw van een zwembad bij de ijsbaan. Schuring: “Het huidige zwembad van Hoogeveen is ruim zestig jaar oud, de bouwkundige staat is niet al te best meer. Zo zijn we op het idee gekomen van de combinatie.”

In juli vorig jaar gaf de gemeenteraad groen licht om de bouw van de kunstijsbaan te combineren met de bouw van het nieuwe zwembad. De provincie heeft een subsidie van 5 miljoen euro toegezegd met als doel: ijs in Drenthe! De totale kosten van het project bedragen 32 miljoen euro.

IJZ Hoogeveen bestaat straks uit een volledige overdekte kunstijsbaan met een lengte van 400 meter. Deze baan is geschikt voor wedstrijden. Op het binnenterrein komt een ijsbaan van 30 bij 60 meter en is bedoeld voor onder meer shorttrack, ijshockey, curling en kunstschaatsen. Schuring: “Het wordt een breedtesportbaan. We hebben niet de illusie dat we hier WK’s of EK’s gaan houden: die zijn voor Thialf Heerenveen, een stadion met plek voor maar liefst 15.000 mensen. Maar we verwachten wel dat we in een enorme behoefte gaan voorzien: door het wegvallen van Assen ontstaat er een enorme witte vlek. In het noorden heb je ijsbanen in Leeuwarden, Groningen en Heerenveen. De eerstvolgende is Deventer.”

Het zwembad bestaat onder meer uit een wedstrijdbad van 25 meter met acht banen. Ook komt er een doelgroepenbad en een recreatief zwembad van 350 vierkante meter. In het hart van het gebouw komt horeca. Er is nog geen definitief ontwerp, wel een voorlopig ontwerp. Schuring: “Het wordt een duurzaam en gasloos gebouw met veel uitstraling. Op het dak komen minimaal 3000 zonnepanelen. Mocht er een partij zijn die 10.000 zonnepanelen op het dak wil leggen? Hij of zij is welkom, er is plek.”

De combinatie van zwembad met een ijsbaan is bovendien geschikt voor uitwisseling van energie. Zo kan de restwarmte van de koelinstallatie van de ijsbaan weer gebruikt worden om het zwembad te verwarmen.

Schuring verwacht dat in het voorjaar van 2020 kan worden begonnen met de bouw, zodat mensen in het voorjaar van 2021 hun eerste baantjes kunnen schaatsen en/of zwemmen.


Plaats: Hoogeveen
Opdrachtgever: Gemeente Hoogeveen
Ramingsgroep: 32 miljoen euro
Nummer: 304227


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel