nieuws

Energieneutrale IJshal ‘smelt’ nog voor gunning: ‘aannemers willen geen geïntegreerde contracten meer’

utiliteitsbouw 4345

Energieneutrale IJshal ‘smelt’ nog voor gunning: ‘aannemers willen geen geïntegreerde contracten meer’

Te glad ijs. Zo wordt de aanbesteding – en vooral het onderliggende contract met energieprestatiegarantie van twintig jaar – van de IJshal in Leiden door bouwers gezien. Mede daarom blaast de gemeente de procedure af.

Een ijshal en een binnenbad, een miljoenenklus, jaren werk, onderhoud en een energiegarantie van 20 jaar. Een topklus? Niet in Leiden. Geen enkele bouwer heeft zich ervoor ingeschreven. Reden? Aannemers zitten niet meer te wachten op risicovolle, geïntegreerde contracten, stelt de gemeente.

“Een eerste analyse wijst uit dat in de huidige bouwmarkt aannemers voor de bouw van een dergelijk groot en complex werk niet (meer) geïnteresseerd zijn in een aanbesteding op basis van een geïntegreerd contract. De aannemers beoordelen deze contractvorm voor hen als te risicovol ten opzichte van het te behalen rendement”, verklaart de gemeente in een brief aan de raad.

Er speelt meer, stelt Leiden. Het is gewoon druk. Bouwers hebben zat werk en zitten “aan de maximale capaciteit, waardoor ze zeer selectief zijn in het inschrijven op nieuwe aanbestedingen.”

Overigens waren er wel twee consortia geïnteresseerd in de voorfase. Die haakten echter af na ontvangst van de stukken.

Afprijzen

“De eerste door een gebrek aan capaciteit en de tweede na een eerste dialoogronde. Die kon geen passende aanbieding doen, mede vanwege het afprijzen van de grote risico’s die een geïntegreerd contract voor hen met zich meebrengt.”

Hoe het met de IJshal verdergaat is nog onduidelijk. Het gemeentebestuur ziet drie scenario’s: één, het project wordt stopgezet, twee, een pauze van een paar jaar, of drie, het project wordt opnieuw en anders in de markt gezet. Optie drie wordt als meest realistisch gezien.

De nieuwe IJshal moest 100 procent CO2-neutraal en een van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland. De restwarmte van de ijsbaan zou gebruikt worden om het zwemwater te verwarmen. Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal moet vol met zonnepanelen komen te liggen.


In drukke tijden happen bouwbedrijven minder snel toe op aanbestedingen, bleek eerder al uit een artikel van Ingrid Koenen.


Aanbestedingen in de bouw

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel