artikel

Slim gebouw van glas en hout

utiliteitsbouw 2869

Langs de Randweg van Eindhoven is het grootste houten gebouw ter wereld gepland. Het moet grensverleggend worden op het gebied van duurzaamheid. Doordat veel voorzieningen worden aangeboden in de vorm van services, kan het gebouw in de loop van de tijd eenvoudiger worden aangepast aan nieuwe mogelijkheden. En daardoor wordt het ook steeds duurzamer. Extra voordeel is dat de investeringskosten lager uitvallen als participanten die services leveren, hun kosten voorschieten.

Slim gebouw van glas en hout

Eind dit jaar moet het definitief ontwerp klaar zijn. In de loop van 2019 kan de bouw starten en in 2021 wordt The Dutch Mountains in gebruik genomen. Het gebouw wordt een multifunctioneel smart building met verblijfsmogelijkheden en conferentiefaciliteiten. De helft van het bouwvolume is gereserveerd voor werkruimtes. Het flink glooiende grasdak (vandaar Dutch Mountains) heeft het hoogste punt op 45 meter. Dat is geen record voor bouwen met hout, maar door een breedte van 400 meter en een bruto vloeroppervlak van 80.000 vierkante meter wordt het wel het grootste houten gebouw ter wereld.

The Dutch Mountains is een initiatief van Studio Marco Vermeulen (Rotterdam), adviesbureau Urban Xchange (Maastricht) en Bloc uit Rotterdam voor het projectmanagement. Ontwikkelende partners zijn Asito, Beveco, Dell Technologies, HEYDAY, SPIE en Strukton. Arup en Off Road Innovations zijn de kennispartners.

Populieren uit de buurt

In het oog springend kenmerk van The Dutch Mountains is het bouwmateriaal hout. Deze keuze komt enerzijds door het warme karakter, maar dat in hout CO2 duurzaam wordt vastgelegd, is minstens zo belangrijk. Het gaat om CLT (cross laminated timber) op basis van grenen dat waarschijnlijk uit Duitsland zal komen. Een idee dat nog wordt onderzocht, is om het CLT af te werken met fineer van populierenhout. In de directe omgeving staan namelijk populieren die worden vervangen. Het volume dat daarbij vrijkomt, is ongeveer 4 procent van de totale hoeveelheid hout voor de hele klus.

Huub Kloosterman van UrbanXchange: “Het wordt een fijn gebouw, waar je graag in wilt verblijven. Staal en beton zijn koud. Als wij meer met hout bouwen, worden bomen ook weer aangeplant en dus ook CO2 vastgelegd.” Critici vragen zich af of er voldoende hout is voor dit soort gebouwen, maar volgens Kloosterman is dit geen probleem. Ook is het heel goed mogelijk om brandveiligheid te garanderen.

Gebouw dat morgen meer kan dan vandaag

Wat Kloosterman voor ogen staat, ziet hij al bij de Tesla. Die kan ’s nachts een software-update krijgen waardoor je morgen een betere auto hebt dan vandaag. In The Dutch Mountains wordt heel veel gemeten. Kloosterman: “Als de ruiten vuil blijken te zijn, produceer je minder energie. Zo is alles met elkaar verweven. Wij gaan prestatiecontracten afsluiten.” Partner Dell ontwikkelt een datacentrum waarin al die metingen worden verwerkt. Dat moet ertoe leiden dat ook het nieuwe smart building morgen meer kan dan vandaag.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Beeld: Studio Marco Vermeulen

Kloosterman: “Dat is de droom waar wij voor vechten. Door veel te meten, weet je veel van het gebouw. Het consortium waarmee wij spreken, is een heel dienstenpakket aan het uitdenken. We richten met Strukton een ontwikkelbedrijf op, maar nog belangrijker is het om een servicebedrijf te hebben. Wij werken met partners die langjarig in de exploitatie willen zitten.” Voorbeeld van zo’n service is de gevel. Die moet bijdragen aan de zelfvoorzienende energieopwekking. Kloosterman: “Je hebt nogal wat partners nodig om dat te kunnen maken. Wij gebruiken vermarktbare technologieën, anders ben je met utopie bezig. Die technologie is over tien jaar weer verouderd.”

Veel interesse

De initiatiefnemers hebben uiteraard de belangstelling voor hun project gepeild. Met bedrijventerrein De Run aan de Veldhovense kant en De Hurk en de High Tech Campus aan de Eindhovense kant, zit The Dutch Mountains in het centrum van innovatie. Veelal internationaal georiënteerde bedrijven in de buurt blijken geïnteresseerd in goede verblijfsmogelijkheden op korte afstand voor tijdelijke medewerkers en bezoekers. De gemeente Veldhoven staat helemaal achter de bouwplannen langs de Randweg en wil ook de bestemmingsplanwijziging doorvoeren die nodig is voor de verblijfsfunctie van het nieuwe gebouw.

Ook banken blijken geïnteresseerd te zijn volgens Kloosterman. “Een multifunctioneel gebouw is voor de belegger lastig. Wij zoeken partijen die geïnteresseerd zijn in circulariteit. Als het gaat om zo veel mogelijk financieel rendement halen, dan zijn wij niet de juiste partij. Wij dragen samen met Strukton het risico tot aan het definitieve ontwerp. Daarvoor hebben we een budget van 2,5 miljoen euro. Hoe fancy het definitieve ontwerp wordt, weten we in oktober.”

Ecologische voetafdruk

Omdat het ontwerp nog niet definitief is, zijn vragen over de ecologische voetafdruk van het nieuwe gebouw nog niet te beantwoorden. Wel is de inzet dat het zo duurzaam mogelijk wordt, maar het moet natuurlijk ook betaalbaar zijn.

Beeld openingsbericht: Studio Marco Vermeulen.

Reageer op dit artikel