nieuws

’s Werelds grootste houten gebouw staat in 2020 in Veldhoven

bouwbreed 1821

’s Werelds grootste houten gebouw staat in 2020 in Veldhoven

Het wordt misschien niet het hoogste gebouw met een draagconstructie van hout, maar wel veruit het grootste. Daarmee houden de Dutch Mountains vanaf 2020 enorm veel CO2 vast. Daar komen alle andere circulaire en duurzame maatregelen van het complex nog bovenop.

Aan het concept van de Dutch Mountains is afgelopen anderhalf jaar gewerkt  door een bijzonder samenwerkingsverband van technologiebedrijven, dienstverleners, architecten en ontwikkelaars. In die fase werd het concept al uitgeroepen tot een world changing idea door het wereldwijde innovatieplatform Fast Company.

Initiatiefnemers Bloc, Studio Marco Vermeulen en Urban XChange willen een verblijfs- en werklandschap neerzetten in Veldhoven dat een totaalsysteem van diensten omvat. Zowel, licht, warmte, voedsel, meubilair, installaties, als complete delen van het gebouw worden als dienst aangeboden. Dat maakt het mogelijk om het complex voortdurend uit te rusten met de laatste technologie. Niet alleen software, maar ook de hardware van het gebouw wordt regelmatig van updates gezien. Strukton Worksphere is ontwikkelpartner, Dell, Spie en een reeks andere bedrijven treedt op als co-ontwikkelaar. Daarnaast hebben Arup en Off Road Innovations zich verbonden als kennispartners.

Vrijdagmiddag om 13.30 uur tekenden  burgemeester Letty Demmers en wethouder Ad van den Oever van Veldhoven de intentieverklaring voor de realisatie van het ambitieuze project. De gemeente reserveert een royale kavel op een steenworp afstand van de hoofdvestiging van chipmachinefabrikant ASML.

Reageer op dit artikel