Eén van de zes installaties van de nieuwe fabriek. Foto: Dura Vermeer / Jorrit Lousberg

Ook Dura Vermeer stapt in terugwinnen cement uit betonpuin

Samen met de Delftse startup C2CA gaat Dura Vermeer een fabriek bouwen om grind, zand én cement terug te winnen uit betonpuin. De installatie kan jaarlijks 150.000 ton puin verwerken en levert onder andere een cementvervanger op met een footprint van slechts 2 procent van die van nieuw cement.

Foto: Van Assendelft Fotografie

Ceo Jajo: 'We slopen met een pincet, maar de markt betaalt nog voor een kogel'

Jajo wil een van de duurzaamste bouwbedrijven van Nederland zijn. Met circulaire kantoren en bedrijfsgebouwen is het bedrijf al koploper. Het 'oogsten' van bouwmaterialen leverde echter een fors verlies op. De vastberaden Jajo-ceo Ivo van der Mark peinst er niet over om daarmee te stoppen. "Schaarste aan bouwmaterialen gaat vroeg of laat komen."

Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiek

Calduran Uitgekiend zorgt voor betere bouwlogistiek

De aannemer maximaal ontzorgen met de verwerking van handzame kalkzandsteenblokken: dat is Calduran Uitgekiend. Specialisten van Calduran tekenen vooraf alle wanden uit, inclusief detaillering, dilataties, lateien en verankeringen. "Klanten vinden het fijn als we de complete engineering van een wandsysteem op ons nemen," zegt Frank Koops van Calduran.

V.l.n.r. Hans Borra, Peter Wolf, Roland van Driel. Foto: Boudewijn Benting

Lijmen met mycelium: natuurorganisaties zien brood in startup die isoleert met schimmel

Startup FC-i wil de isolatiemarkt bestormen met zijn volledig biobased isolatieplaten, gemaakt van mycelium en natuurlijk restafval. Het kersverse bedrijf heeft twee grote organisaties achter zich als leverancier: Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

Blog | Evolutie van de Ladder van Lansink

De Ladder van Lansink, geïntroduceerd in de late jaren 1970 door de Nederlandse politicus Ad Lansink, is een hiërarchie van afvalbeheer die zich richt op de prioriteit van afvalbeheerstrategieën.

Circulair bouwen: terug naar de tijd van onze voorouders

Circulair bouwen: terug naar de tijd van onze voorouders

Mijn schoonvader - geboren in 1919, opgegroeid in de jaren '30 - had een kaasschaaf met een houten handvat. Toen dat handvat op een dag brak, gebruikte hij plakband om het te repareren.

Sociaal geograaf breekt lans voor groeves: 'Littekens in het landschap? Ik vind ze prachtig'

Sociaal geograaf breekt lans voor groeves: 'Littekens in het landschap? Ik vind ze prachtig'

Groeves zijn omstreden. Onterecht vindt sociaal geograaf Rudolf Bak. Hij is er juist fan van.

Foto: Marcel de Graaf

Bouwboeren: gepokt en gemazeld in de traditionele bouw, maar nu in de ban van stroboxen

Bouwen met vezelrijke gewassen van boeren uit de buurt. In Olst trachten boeren, bouwers en verwerkers gezamenlijk de uitstoot van stikstof en koolstof te verminderen. Lonkt hier een nieuw verdienmodel voor agrariërs?

XPS-isolatie van Soprema.

Overtollig piepschuim krijgt nieuw leven in XPS-isolatie

De productie van de XPS-isolatie van Soprema vergt steeds minder primaire grondstoffen. De XPS-isolatieplaten bestaan grotendeels uit EPS-afvalstromen die in de fabriek in Tongeren verwerkt worden tot nieuw, hoogwaardig XPS. Daarmee is het bedrijf goed op weg om de kringloop te sluiten en de milieubelasting zo veel mogelijk te beperken.

Foto Faay. Bij biobased bouwen wordt bijvoorbeeld vlas ingezet. 
.

Biobased bouwen vormt oplossing voor bouwsector en boeren

Vlas is licht, hernieuwbaar én recyclebaar en wordt ook nog eens lokaal geproduceerd. "Daarmee vormt het niet alleen de oplossing voor de uitdagingen waar de bouwsector mee te maken heeft, maar ook voor de landbouwsector", zegt Johan Mellegers van Faay. Hij vertelt over de voordelen van biobased bouwen.