Nederland is dol op bouwen, maar wat doen we met bouwafval? 

Nederland is dol op bouwen, maar wat doen we met bouwafval? 

In Nederland komt er jaarlijks zo’n 22,5 miljoen kilo bouwafval vrij. Volgens het CBS is de bouwsector verantwoordelijk voor een kwart van al het afval in Nederland. Wat doen ze met al dat bouwafval?

De aandacht voor circulariteit in de bouwsector lijkt niet te stoppen en dat is begrijpelijk; over minder dan zeven jaar is het 2030; het jaar waarin Nederland 50 procent meer gerecyclede grondstoffen wil gebruiken. Op de bouwplaats vind je een schat aan nieuw gewonnen grondstoffen: stoeptegels zijn bijvoorbeeld weer de basis voor een nieuwe weg, en oud hout wordt weer een kast.

Bouwafval bestaat vooral uit puin, hout, metalen, kunststoffen en dakafval. Afvalrecyclingbedrijf Renewi verwerkt meer dan 700 miljoen kilo bouwafval per jaar en is een van de grootste bouwafval recyclers in Nederland.

Aparte containers

Om de vrijgekomen waardevolle grondstoffen optimaal te kunnen hergebruiken, is scheiden aan de bron van belang. Zo levert Renewi aparte containers voor alle afvalstromen die vrijkomen in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan containers voor puin en hout, maar ook containers voor isolatiemateriaal, dakafval of vaten voor gevaarlijk afval.

Minder kosten en milieuvriendelijker

Deze containers worden indien gewenst voorzien van duidelijke informatieborden. Zo kan het afval meteen op de bouwplaats gescheiden worden. Dit kan schelen in kosten, maar is vooral ook beter voor het milieu. Wanneer bijvoorbeeld puinafval apart aangeboden wordt, kan het tot wel 99% hergebruikt worden.

Inzicht in recyclingkansen

Renewi kan indien gewenst bedrijven en organisaties voorzien van waardevolle analyses van de afvalscheiding. Hoeveel kilo schoon puin, afvalhout, bouw- en sloopafval wordt er verwerkt? Op basis van rapportages krijgt de klant inzicht in waar er nog meer recyclingkansen liggen. Bovendien helpt deze informatie voor meer bewustwording.

Waarde uit afval

Renewi legt de lat hoger om nog duurzamer om te gaan met afval en waarde uit afval te verkrijgen, in plaats van het te storten of verbranden. Wie een container bestelt voor puin of een andere afvalsoort, draagt daar direct aan bij en geeft bouwafval een nieuw leven. Het is tijd voor Minder Nieuw en Meer Renew. Bestel de container op Renewi.com.

Dit artikel is gesponsord door Renewi.