Overtollig piepschuim krijgt nieuw leven in XPS-isolatie

Overtollig piepschuim krijgt nieuw leven in XPS-isolatie
XPS-isolatie van Soprema.

De productie van de XPS-isolatie van Soprema vergt steeds minder primaire grondstoffen. De XPS-isolatieplaten bestaan grotendeels uit EPS-afvalstromen die in de fabriek in Tongeren verwerkt worden tot nieuw, hoogwaardig XPS. Daarmee is het bedrijf goed op weg om de kringloop te sluiten en de milieubelasting zo veel mogelijk te beperken.

“Honderd procent gerecycled materiaal is het nog niet, maar we streven ernaar om de grens steeds verder op te zoeken”, zegt Jacco Dwars, salesmanager isolatie bij Soprema Nederland. Ruim een jaar geleden nam Soprema het bedrijf EPS Nederland over, dat afgedankt EPS-verpakkingsmateriaal inzamelde en na bewerking op de markt aanbood voor recycling. Daarmee heeft de producent van isolatie-, waterdichting- en dakmaterialen zich verzekerd van een continue stroom aan EPS (geëxpandeerd polystyreen), beter bekend als piepschuim. Het ingezamelde materiaal dient nu als basis voor de productie van XPS (geëxtrudeerd polystyreen)-isolatie in de eigen fabriek van Soprema in Tongeren, net over de grens bij Maastricht.

De markt vraagt erom. Hier onderscheiden we ons mee”

EPS Nederland had verspreid over het land al een netwerk van inzamelpunten opgebouwd, waaronder milieustraten en retailers. “We zijn nu hard bezig om dat aantal verder uit te breiden”, aldus Dwars. Een ander deel van de grondstoffen is afkomstig van snijafval. Om onnodig transport te voorkomen worden de volumineuze EPS-verpakkingen na inzameling samengeperst voor verdere verwerking.

Oneindig gebruiken

Het grote voordeel van EPS-verpakkingen is volgens Dwars dat ze een schone stroom opleveren. Hoe schoner het materiaal, hoe beter herbruikbaar in nieuwe producten. De recyclebaarheid van de secundaire grondstoffen is prima. “Je kunt het oneindig gebruiken. De eigenschappen zijn exact hetzelfde als van ‘virgin’ materiaal.” Daarmee is het met recht een circulair product. Technisch is nu nog een klein percentage primaire grondstoffen nodig voor de productie noodzakelijk, maar Dwars verwacht dat Soprema ooit toekan met uitsluitend secundair materiaal.

XPS-isolatie van Soprema
XPS-isolatie van Soprema.

EPS-verpakkingsafval

De XPS-platen die uit de fabriek rollen zijn eveneens volledig te recyclen, al is hergebruik natuurlijk pas aan de orde als de producten aan het einde van hun levensduur weer vrijkomen. “We zouden nu al sloopafval kunnen inzamelen, maar dat kan alleen met platen die na 2018 zijn geproduceerd. Voor die tijd bevatten ze de inmiddels verboden brandvertrager HBCDD”, vertelt Dwars. “We focussen ons daarom nu op EPS-verpakkingsafval en -snijafval. Die stroom wordt steeds beter en groter.”

Zo min mogelijk CO₂-uitstoot

Ook op andere manieren in de XPS-productie streeft Soprema naar minimale milieubelasting met zo min mogelijk CO₂-uitstoot en afval. Zo wordt vrijkomend afval meteen weer verwerkt. Verder verduurzamen van de fabriek in Tongeren doet het bedrijf onder meer met zonnepanelen, een groen dak, waterdoorlatende verharding, bufferbekkens en infiltratievijvers.

Klanten hebben veel belangstelling voor XPS-isolatie met gerecycled EPS als basis, merkt Dwars. “De markt vraagt erom. Hier onderscheiden we ons mee. Het is echt een doorslaggevende factor.”

Pavatex-isolatie
Een ander duurzaam voorbeeld is de houtvezelisolatie Pavatex, een natuurlijk isolatiemateriaal dat geproduceerd wordt met houtsnippers.

Natuurlijk isoleren met houtvezels

Circulaire productie past binnen de duurzaamheidsfilosofie van Soprema. Dat is niet alleen aan de orde bij de XPS-platen. Een ander mooi voorbeeld is de houtvezelisolatie Pavatex, een natuurlijk isolatiemateriaal dat geproduceerd wordt met houtsnippers. De fabriek in de Franse Vogezen waar de houtvezelisolatie wordt gemaakt staat midden in een duurzaam bosbouwgebied met veel houtzagerijen. Hun houtresten worden in de Franse Soprema-fabriek verwerkt tot Pavatex-isolatieplaten en -dekens.

“Het is een mooi alternatief voor glas- of steenwol. En doordat we het koelwater in ons productieproces gebruiken van de naastgelegen papierfabriek, komt er bij de productie praktisch geen uitstoot vrij”, vertelt Dwars.

Voordelen

Terwijl een paar geleden nog maar een beperkte groep warmliep voor isolatie op basis van natuurlijke grondstoffen, ontdekken nu steeds meer mensen de voordelen. Isolatie op basis van houtsnippers is goed voor een aangenaam en gezond binnenklimaat dankzij de dampopen en vochtregulerende structuur. Ook zorgen de houtvezels voor een uitstekende isolatie en geluidswering en ze houden de warmte goed buiten.

Verschillende toepassingen

Gezien de verschillende toepassingen vullen XPS- en Pavatex-isolatie elkaar goed aan, stelt Dwars. “XPS is ongevoelig voor vocht en is dus geschikt voor plekken waar het heel vochtig is, bijvoorbeeld de onderkant van een fundering. Ook op plekken met hoge drukbelasting wordt XPS gebruikt, zoals een parkeerdek of een vloer in een bedrijfshal waar heftrucks overheen rijden. Pavatex is juist niet geschikt voor vochtige omstandigheden. Als je een huis biobased wilt bouwen, heb je wel een oplossing nodig voor de isolatie van de fundering. Dat kan met XPS en de rest kun je doen met houtvezels.”

Dit artikel is gesponsord door Soprema.