Nieuwe serie Eurocodes in voorbereiding

Nieuwe serie Eurocodes in voorbereiding

In Europees verband wordt al enkele jaren gewerkt aan de tweede generatie van de Eurocodes. De complete herziening wordt op zijn vroegst in 2026 beschikbaar gesteld aan alle lidstaten om in 2028 de huidige serie te vervangen. Het gebruiksgemak wordt verbeterd en er worden extra delen ontwikkeld naar aanleiding van het gebruik van nieuwe materialen zoals constructief glas en vezelversterkte kunststoffen.

Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Foto: Suzanne van de Kerk

Minister waarschuwt voor nieuwe klappen bouw door Europese natuurplannen

Als de geplande Europese natuurherstelwet wordt ingevoerd, dreigt Nederland de komende jaren verder op slot te gaan, vreest minister Van der Wal.

Gaat digitalisering ons helpen bij aanbestedingen?

Digitalisering krijgt een steeds grotere rol in ons leven, en dat geldt ook voor aanbestedingsprocedures. Niet alleen wordt het proces steeds digitaler, ook nieuwe ontwikkelingen - zoals de verschijning van Chat GPT - gaan invloed krijgen op de wijze van selecteren. Dat vormt kansen én bedreigingen.

Philip van Nieuwenhuizen

Voorzitter Europese bouwlobby: 'Even geen importheffingen op staal graag'

De kans dat de Europese Commissie maatregelen neemt om de materiaalprijsstijgingen te compenseren, is zeer reëel. Dat denkt Philip van Nieuwenhuizen, de kersverse voorzitter van de Europese Confederatie van Bouwers (EBC). Zijn organisatie heeft daar in elk geval namens bouwers in het mkb nadrukkelijk om gevraagd.

Europese bouwlobby vraagt Brussel om compensatie prijsstijgingen

Europese bouwlobby vraagt Brussel om compensatie prijsstijgingen

De Europese Confederatie van Bouwers (EBC) heeft de Europese Commissie dringend verzocht om steunmaatregelen voor mkb'ers in de bouw vanwege de prijsstijgingen van materialen en brandstoffen. Donderdag is een brief met die strekking verstuurd naar voorzitter Ursula von der Leyen en vicevoorzitter Frans Timmermans.

Archieffoto

Opdrachten uit een faillissement hoeven niet opnieuw te worden aanbesteed

Overheidsopdrachtgevers zijn verplicht opdrachten aan te besteden, mits de opdracht een bepaalde drempelwaarde overstijgt. Van een uitzondering op deze verplichting is niet snel sprake. Zo vereist vervanging van een wanpresterende aannemer in beginsel een nieuwe aanbesteding van het resterende deel van de opdracht. Hoe zit dat in het geval de aannemer tijdens de uitvoering failliet gaat? Moet het resterende deel van de opdracht dan ook opnieuw worden aanbesteed?