Energietransitie: zo genereren en beheersen bedrijven hun eigen energie

Energietransitie: zo genereren en beheersen bedrijven hun eigen energie

De energietransitie is in volle gang en de vanzelfsprekendheid van energie is niet meer zoals het vroeger was. Zelf energie genereren en beheersen is daarom voor veel bedrijven dé uitdaging van dit moment. Maar hoe pakken bedrijven dat aan?

Foto: Shutterstock

De tijd van onbeperkt stroomverbruik is voorgoed voorbij

Ook met alle actieplannen en investeringen in verzwaring zijn files op het elektriciteitsnet voorlopig niet verdwenen, zegt 'speciaal coördinator' Ben Voorhorst.

ACM stemt wel heel makkelijk in met voorrangsregeling voor netbeheerders

ACM stemt wel heel makkelijk in met voorrangsregeling voor netbeheerders

We waren er al bang voor, het besluit dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het voor netbeheerders mogelijk maakt om voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken. Zo mogelijk nog dramatischer is het vervolg daarop, waarbij projecten met een maatschappelijke functie voorrang krijgen, zoals woningbouw, veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen. Hiermee vervalt het huidige "first come, first serve"-criterium.

Foto: Shutterstock

Geld alleen gaat files op het stroomnet niet verhelpen

De investeringen in onderhoud en uitbreiding van het elektriciteitsnet in Nederland zijn in een paar jaar meer dan verdubbeld naar 4,5 miljard euro voor dit jaar. Hoewel die stijgende lijn zich voorlopig blijft voortzetten, zijn naast meer geld, ook meer flexibiliteit en sturing nodig om de schaarse capaciteit op het snel vollopende stroomnet slimmer en eerlijker te verdelen.

Beeld: Ocean Grazer

Waterreservoir op de zeebodem als megabatterij

Offshore-windenergie kun je opslaan in een reservoir op de zeebodem, in theorie althans. In een Groningse zandwinningsplas gaan ze het nu in het echt proberen. Het vergt een enorme onderwaterconstructie, maar levert wel een batterij op die een miljoen op- en ontlaadcycli meekan.

Van restwarmte naar restarmte

Van restwarmte naar restarmte

Het zal je maar gebeuren. Wil je als glastuinder verduurzamen met een aansluiting op het warmtenet van een productiebedrijf, stopt het productiebedrijf met het produceren.