Keijzer gaat voor laaghangend fruit in regelbos
Mona Keijzer gaat 'direct' aan de slag met een aantal voorstellen van de Stoer-commissie. Dat schrijft de minister maandag in een Kamerbrief. Daarbij gaat ze vooral voor het laaghangend fruit.
Mona Keijzer gaat 'direct' aan de slag met een aantal voorstellen van de Stoer-commissie. Dat schrijft de minister maandag in een Kamerbrief. Daarbij gaat ze vooral voor het laaghangend fruit.
De Raad van State concludeert dat het verhogen van de stikstofgrens 'niet geringe risico's' met zich meebrengt. In een advies over het voorstel om de rekenkundige ondergrens te verhogen met een factor 200, noemt het adviesorgaan dit voorstel 'kwetsbaar'.
De milieu-impact van een gebouw speelt volgens Hans Verkleij van Calduran een steeds belangrijkere rol binnen de bouwsector. Voor welke bouwmaterialen kies je, zonder concessies te doen op de kwaliteit van de constructie? En hoe weet je dat je voldoet aan de gestelde milieu-eisen?
Lange vragenlijsten, verschillende standaards, leveranciers die hun receptuur voor de borst houden: goed rapporteren over de impact op mens en milieu in de bouw is niet eenvoudig. Dat bleek de vorige week tijdens een informatiebijeenkomst georganiseerd door Rijkswaterstaat en kennispartner voor inkopers Nevi.
Bouwbedrijven mogen dan steeds meer aandacht hebben voor natuurinclusief bouwen, afgaande op nieuw onderzoek van ingenieursbureau Sweco en Natuur & Milieu zet dat weinig zoden aan de dijk.
Als 'greenspirator' van de nul-op-de-meter-beweging, was Jan Willem van de Groep een provocateur die schopte tegen nagenoeg elk heilig huisje in de bouwsector. Nu hij 's lands boeren en bouwers op een 'biobased materialendieet' probeert te krijgen, lijkt hij ineens de goeie gastheer zelf. "De bouw onderschat wat ze kan bijdragen aan het stikstofprobleem."
Omzetdalingen, ontslagen en faillissementen: isolatiebedrijven kampen met vraaguitval na een periode van stabiliserende gasprijzen en 'vleermuisnarigheid'. Minister Keijzer belooft beterschap, maar haar oplossing voor goedkoper vleermuisonderzoek ligt bij de sceptici onder het vergrootglas.
Met de begin dit jaar gestarte zero-emissiezones in vijftien Nederlandse steden heeft emissieloos ondernemen een nieuwe impuls gekregen en kunnen ambitieuze bouwers een volgende stap maken met het terugdringen van de uitstoot van fijnstof, stikstofdioxide en CO₂. Klimaatneutraal (willen) worden is een nobel streven, maar de kosten liegen niet.
De CO2-uitstoot van de bouwsector neemt nauwelijks af. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen en plannen. Opvallend is dat de bouwmaterialenindustrie al wel het reductiedoel voor 2030 heeft bereikt.
Het is meer dan 95 procent zeker dat Nederland zijn klimaatdoelen niet gaat halen. Toch komt er vooralsnog geen grote beleidsverandering. Brancheorganisaties hopen op snelle maatregelen, maar de minister zegt eerst tijd nodig te hebben.