Producent van vloersystemen introduceert ambitieus label

Producent van vloersystemen introduceert ambitieus label

Om in 2050 klimaatneutraal te zijn of eerder, lanceert Consolis internationaal een ambitieus nieuw label: Green Spine Line. De 'groene' kanaalplaatvloeren van VBI, producent van vloersystemen en onderdeel van Consolis, voldoen al jaren aan de criteria voor dat label. "Ze scoren zelfs 19 procent beter dan de standaard in de markt."

Niet alleen met woorden, maar zeker ook met daden; dat is hoe VBI, producent van innovatieve prefab-vloersystemen, het thema duurzaamheid benadert. Die ambitie wordt concreet gemaakt onder meer in de vorm van een groene productlijn, de zogeheten Green Spine Line.

Onze producten behoren tot de ‘groenste’ vloersystemen in de markt, zonder meerprijs”

“Green Spine Line is het internationale label voor de groenste producten van Consolis, dat wil zeggen die met de laagste CO2-footprint in hun lokale markt”, zegt Dennis Duffels, hoofd Marketing van VBI. “Spine, oftewel ruggengraat, staat daarbij voor kracht en flexibiliteit, maar ook voor de belangrijke rol die onze producten hebben in de structuur van een gebouw. Line staat voor het gehele gamma prefab betonnen producten dat Consolis in zeventien landen levert; van wanden tot vloeren en van trappen tot gevelelementen.”

Continue productverbetering

Het label Green Spine Line stelt drie strenge interne criteria, die elk ambitie ademen. “Wij willen op het gebied van CO2 te allen tijde ten minste 15 procent beter presteren dan de standaarden in de lokale prefab-industrie”, zegt Duffels. Daar zit ook meteen een uitdaging in. “Wanneer de concurrentie zich verbetert, moeten wij onszelf dus direct weer verder verbeteren.”

Relevant voor de sector

Die drive past uitstekend bij het tweede criterium, namelijk dat VBI voor haar productlijn een gedegen lange-termijnplan heeft om continu te blijven verduurzamen. “Iets moet geen eenmalig lucky shot zijn.”

Het derde criterium zegt dat het product ook echt relevantie moet hebben voor de sector. “Het significante marktaandeel van VBI in combinatie met het aandeel van de vloer in het gebouwontwerp, garandeert dat onze Green Spine Line-kanaalplaten ook écht impact hebben op de verduurzaming van de gebouwde omgeving.”

VBI duurzame vloersystemen
VBI maakt holle producten in plaats van massieve.

Groene kanaalplaatvloeren

VBI is volledig gespecialiseerd in prefab betonnen vloersystemen. Alle kanaalplaten van VBI krijgen het label Green Spine Line. VBI is daar volgens Duffels zeer trots op, maar het is ook weer geen grote verrassing. “Al onze producten heetten namelijk al VBI Groen. Ze voldeden al jaren aan hoge duurzaamheidsstandaarden en behoren tot de ‘groenste’ vloersystemen in de markt, en dat alles ook nog eens zonder meerprijs. Zo bezien is het internationale label Green Spine Line geen introductie van iets nieuws, maar een bekrachtiging van de duurzame koers die we al geruime tijd varen. Met ons voornaamste product, de kanaalplaatvloer, zijn wij dan ook een duurzame vooroploper in het constructieve vloerensegment van de bouw.”

Duurzame voordelen

Wat maakt die kanaalplaatvloeren van VBI dan zo duurzaam? “Wij maken om te beginnen holle producten in plaats van massieve. Daardoor is voor de vloer tot wel 40 procent minder beton nodig en dus ook minder cement. Cement is nu nog de grote CO2-boosdoener in beton. Dus hoe minder cement we gebruiken, hoe beter. Daar komt nog eens bij dat ons productieproces uiterst efficiënt is ingericht. Door optimale productieschema’s en uithardtijden van het beton, kunnen we uiteindelijk toe met nog minder cement.”

Geheel circulair

Het productieproces heeft geen afval, legt Duffels uit. “Alle reststromen worden weer gebruikt in de productie van kanaalplaten. VBI kanaalplaatvloeren zijn overigens geheel circulair. Ze zijn volledig recyclebaar en herbruikbaar op zowel op grondstof- als elementniveau.” Ten slotte is VBI CSC Gold Gecertificeerd (Concrete Sustainability Council), wat de duurzame en verantwoorde herkomst van de grondstoffen van het beton garandeert.

VBI duurzame vloersystemen

19 procent beter

De kanaalplaatvloeren van VBI vormen naar eigen zeggen optimale CO2-arme producten die het label Green Spine Line meer dan verdienen. Bewijs daarvoor? De milieuprofielen zijn in de Nationale Milieu Database (NMD) opgenomen als Categorie 1-data. “Onze kanaalplaatvloeren blijken tot wel 19 procent beter te presteren dan de eerste vergelijkbare andere kanaalplaatvloeren in de markt.”

Dit artikel is gesponsord door VBI.