Om de milieu-impact van een gebouw in kaart te brengen, heeft de stichting Nationale Milieudatabase (NMD) heeft een duidelijk overzicht van categorieën gemaakt. Milieudata in de NMD zijn bepaald voor de gehele levenscyclus met milieueffecten zoals CO2-emissie en uitputting van grondstoffen. Het verschil in categorieën 1, 2 of 3 heeft vooral te maken met de ongetoetste of getoetste data en hoe specifiek de data is. Categorie 3 bevat generieke data, categorie 2 branche/sectorgebonden data en categorie 1 merkgebonden data.
“Deze transparantie helpt bouwprofessionals in het maken van duurzame keuzes en de onderbouwing in de aanbesteding”, vertelt Hans Verkleij, productmanager van Calduran.
Producten die in categorie 3 staan, hebben een minder goede milieuprestatie dan de data die in categorie 1 en 2 vermeld staan. Data in categorie 1 is het meest gunstig voor het maken van de Levenscyclusanalyse (LCA) van je gebouw. Verkleij: “Met behulp van MPG-software en deze NMD-data kun je nagaan of een gebouw voldoet aan de geldende duurzaamheidseisen van de overheid.”
Uit recent onderzoek blijkt dat specifieke wandmaterialen, zoals kalkzandsteen, de milieu-impact van wanden flink kunnen verlagen.”
Milieu-impact wanden verminderen
Op het gebied van wanden en complete casco’s zijn tegenwoordige diverse duurzame bouwmaterialen beschikbaar. Denk hierbij aan hernieuwbare materialen zoals hout en aan circulaire, steenachtige materialen. “Steenachtige materialen kunnen grote krachten opnemen en bezitten een zeer hoge brandwerendheid, terwijl je met een ander duurzaam bouwmateriaal toch een ander constructiemodel moet bedenken”, weet Verkleij. “Het is dan fijn als je een materiaal hebt dat voldoet aan duurzaamheidseisen én past binnen het budget. Uit recent onderzoek blijkt dat specifieke wandmaterialen, zoals kalkzandsteen, de milieu-impact van wanden flink kunnen verlagen. Verdiep je maar eens in de categorie 1-data van Calduran Kalkzandsteen en ervaar het verschil in kosten, milieuprestatie en de constructieve eigenschappen ten opzichte van andere bouwmaterialen.”
Variabiliteit en levensbestendig
Soms wordt hout als uitgangspunt gekozen, waardoor een milieuvriendelijk en circulair materiaal als kalkzandsteen wordt vergeten. Kalkzandsteen lijkt misschien niet het meest hippe bouwmateriaal als het gaat om duurzaam bouwen, maar als je je er volgens Verkleij in verdiept, blijkt het tegenovergestelde.
“In de kalkzandsteenbranche wordt veel aandacht besteed aan het verbeteren van de milieuprestatie, waarbij we met name innoveren op het gebied van minder gasverbruik, meer elektrificeren, maar ook een circulair product aanbieden.”

Investeren in lange levensduur
Veel duurzame materialen worden tegenwoordig ontworpen met de nadruk op korte termijn kosten en snelle bouwtijden. Verkleij: “Echter, voor een echte verlaging van de milieu-impact op lange termijn is het belangrijk om te investeren in materialen die niet alleen efficiënt zijn in hun productie, maar die ook een lange levensduur hebben. Robuustere constructies kunnen op de lange termijn de milieubelasting aanzienlijk verlagen, doordat ze minder snel vervangen hoeven te worden en minder onderhoud vergen.”
Het kiezen van de juiste wandmaterialen is een bescheiden onderdeel van het grote geheel, maar door alle elementen van het gebouw in samenhang te beschouwen, kan de milieu-impact flink worden verlaagd. “Het is daarbij belangrijk dat bouwprofessionals vanaf de ontwerpfase al contact zoeken met leveranciers, architecten en installateurs.”
Lage energiebehoefte
Kalkzandsteen wordt gemaakt van een mengsel van zand (95 procent), kalk (5 procent) en een beetje water. Dit wordt met hydraulische persen tot rechthoekige blokken geperst. Daarna worden deze met stoom verhard in grote autoclaven. Deze autoclaven staan met een ingenieus systeem met elkaar in verbinding waardoor het stoom efficiënt kan worden hergebruikt. Door de relatief lage temperaturen (circa 200 graden) is er maar beperkte energie nodig om de producten te verharden.
Voor meer informatie over de duurzame eigenschappen van kalkzandsteen, zie de video van VNK.
Dit artikel is gesponsord door Calduran.