Beeld: Shutterstock

Weggemoffelde ontwerpverantwoordelijkheid

In een uitspraak van de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen (nr. 37.243) van september is het back-to-back door leggen van ontwerpverantwoordelijkheid in de bouwketen aan de orde geweest. Arbiters kwamen tot het oordeel dat de verantwoordelijkheid voor het ontwerp niet van de hoofdaannemer op de onderaannemer was overgegaan en deze dus ook niet behoefde op te draaien voor de schadelijke gevolgen van fouten in het ontwerp.

Meevaller voor Heijmans in geschil met Tennet over hoogspanningsmasten

Meevaller voor Heijmans in geschil met Tennet over hoogspanningsmasten

Tennet moet Heijmans een deel van het al gedane werk voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten alsnog betalen. Dat heeft de Raad van Arbitrage bepaald in een eindvonnis dat vrijdag naar buiten kwam.

Foto: Shutterstock

De Arbiter | Luchtdicht bouwen? Van die eis weet onderaannemer niets

Een hoofdaannemer stelt een onderaannemer aansprakelijk en beroept zich daarbij op een back-to-back-clausule. Die blijkt echter wel erg algemeen van karakter.

Foto: Shutterstock

Was het regie of een vaste aanneemsom?

Of je nu een vaste prijs afspreekt of regie, doe het zo duidelijk mogelijk en leg de overeenkomst vooral schriftelijk vast. Anders is er voor de rechter niet veel om op terug te vallen.

Archieffoto

Opdrachten uit een faillissement hoeven niet opnieuw te worden aanbesteed

Overheidsopdrachtgevers zijn verplicht opdrachten aan te besteden, mits de opdracht een bepaalde drempelwaarde overstijgt. Van een uitzondering op deze verplichting is niet snel sprake. Zo vereist vervanging van een wanpresterende aannemer in beginsel een nieuwe aanbesteding van het resterende deel van de opdracht. Hoe zit dat in het geval de aannemer tijdens de uitvoering failliet gaat? Moet het resterende deel van de opdracht dan ook opnieuw worden aanbesteed?

Foto: Shutterstock

Anticiperen op de Wkb

Hoewel de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op zich laat wachten, houdt de Hoge Raad alvast rekening met de op handen zijnde wijzigingen. Bijvoorbeeld bij het begrip 'vervangende zekerheid'.