Blog | Het ei van Columbus vinden voor de installatietechniek

Blog | Het ei van Columbus vinden voor de installatietechniek

Naast de houtrevolutie is er dringend behoefte aan een installatierevolutie. Er wordt vaak beweerd dat houtbouw duurder is, maar in werkelijkheid zien wij dat het de installaties zijn die een aanzienlijk deel van het bouwbudget opslokken, zeker wanneer je alle benodigde bouwkundige voorzieningen meetelt.

Blog | Met kleinere auto's ruimte terugwinnen voor woningbouw

Blog | Met kleinere auto's ruimte terugwinnen voor woningbouw

Terwijl huizen kleiner en efficiënter moeten worden, lijken auto's juist het tegenovergestelde pad te bewandelen: ze worden steeds groter. De auto-industrie lijdt duidelijk aan een ernstige vorm van "Autobesitas".

Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Verdichting van de stad vraagt om experiment

In toekomstscenario's voor de gebouwde omgeving komt vaak het begrip 'meervoudig ruimtegebruik' voor. We moeten stapelen en combineren omdat er te weinig ruimte is om alle ambities een plek te geven. Wat betekent dat voor de architect? Aron Bogers, bestuurder van architectenbureau INBO: "Combineren van werken en wonen, dat is echt een opgave voor de toekomst."

De Pirrouet-steen onderscheidt zich door gebruik te maken van gezuiverde minerale reststromen uit de staalindustrie als grondstof.

Innovatie: bouwen aan de toekomst met CO2-negatieve gevelsteen

In Almere worden zestig duurzame woningen gebouwd. Bij dit project, Groen Nobelhorst, werken Heutink Groep en Heren 5 architecten nauw samen. Als eerste in Nederland kozen ze voor Vandersanden's CO₂-negatieve Pirrouet-gevelsteen. "Deze innovatie past perfect bij Groen Nobelhorst: samen zetten we dit project op de kaart als een voorbeeld van duurzaam bouwen en nemen we verantwoordelijkheid voor de toekomst."

Artist impression Tinbergen Building Rotterdam. Foto: EUR

Iconische Tinbergen Building Rotterdam gaat op de schop

Op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam is vlak voor de zomervakantie begonnen met de grootschalige renovatie van het iconische gebouw Tinbergen Building.

Het Zandkasteel Amsterdam. Foto: Guido Benschop

Zandkasteel begint aan tweede leven, maar vijfhoeken van Max van Huut blijven domineren

Er zouden balkons aan de gevel komen en extra verdiepingen met penthouses op het dak. Maar dat leverde veel te dure woningen op voor de Bijlmermeer. Kondor Wessels hield zich in en realiseerde op terughoudende manier 263 appartementen in het oude hoofdkantoor van de ING-bank. Met de zegen van architect Max van Huut.

Houten hoogbouw: hybride of 'plyscrapers'?

Houten hoogbouw: hybride of 'plyscrapers'?

Wereldwijd is een wedloop gaande van de hoogste houten hoogbouw. Deze hoogbouw is veelal een verlijmde constructie van cross laminated timber (CLT) of laminated veneer lumber (LVL), beide een soort super-plywood. In Nederland draagt het Rijksvastgoedbedrijf met een aantal ambitieuze hoogbouwprojecten bij aan de transitie van skyscraper naar 'plyscraper'.

Meester, is het voor een cijfer?

Meester, is het voor een cijfer?

Johannes Visser schreef voor De Correspondent een helder boek over het onderwijs en het doorgeslagen toetsen van leerlingen. De belangrijkste vraag die leerlingen stellen: "Meester, is het voor een cijfer?" Dit deed me denken aan hoe we tegenwoordig de woningbouw benaderen. Hele reeksen lijstjes, toetsen en cijfers voeren de boventoon, waardoor het uiteindelijke doel soms uit het zicht verdwijnt.

Bewust veilig en bewust boos

Bewust veilig en bewust boos

Afgelopen week stonden we op het bureau stil bij veiligheid en gezondheid op de bouw en in onze werkomgeving. Dit was losjes gepland rond de Bewust Veilig-dag van Bouwend Nederland, waar ketenverantwoordelijkheid een belangrijke component is.

Jurriaan van Stigt, medeoprichter van LEVS architecten 
Foto: Guido Benschop

Is dat nou echt duurzaam, al die machines?

"Wist je dat ik een vuistdikke handleiding heb gekregen voor mijn berging?", zei een bewoner van een net door ons bureau opgeleverde woning.