'Nieuw wandsysteem kan bijdragen aan een positieve footprint'

'Nieuw wandsysteem kan bijdragen aan een positieve footprint'
Vincent van der Meulen (links( en Bart van der Werf-Logtenberg van Kraaijvanger Architects.

Hoe kunnen gebouwen bijdragen aan een betere wereld? Met die vraag houden Vincent van der Meulen en Bart van der Werf-Logtenberg van Kraaijvanger Architects uit Rotterdam zich al jaren bezig. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een uniek wandsysteem.

In zijn werkboek ‘Bouwen met een positieve footprint’ legt Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architects uit hoe je radicaal duurzaam kunt bouwen. Zijn collega Bart van der Werf-Logtenberg heeft met deze visie – en door de vraag naar duurzamere oplossingen aan Gyproc te blijven stellen – actief bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe Gyproc LOOPD wandsysteem. Hierbij is een groot deel van de Gyproc Metal Stud-wandsystemen nu volledig remontabel gemaakt.

Wij willen onze negatieve ecologische footprint op het klimaat veranderen in een positieve bijdrage aan de wereld”

Positieve bijdrage

“Wij willen onze negatieve ecologische footprint op het klimaat veranderen in een positieve bijdrage aan de wereld”, vertelt Van der Meulen. “Met deze kennis in het achterhoofd vinden wij het van belang een visie te ontwikkelen op de leefomgeving van de toekomst waar het (woon)gebouw een hoofdrol speelt. De nieuwe ontwikkeling van Gyproc past daar goed in.

Schade voorkomen

Het werkboek van Van der Meulen gaat over de grote lijnen in een project; het voorkomen van schade voor nu en in de toekomst met de toepassingen in een gebouw. “Dat gaat heel ver, van 1000 tot 10.000 onderwerpen die je goed moet doen, tot aan bijvoorbeeld de schroefjes in de wanden. Zo worden gipsplaten megaveel toegepast. Ze zijn dan wel recyclebaar en cradle-to-cradle gecertificeerd, maar met de ontwikkeling van het nieuwe Gyproc LOOPD wandsysteem nu ook echt herbruikbaar.”

Alles herbruikbaar

“Ons eerste cradle-to-cradle project was het Stadskantoor in Venlo”, vult Van der Werf-Logtenberg aan. “Het circulair bouwen stond toen nog in de kinderschoenen, maar daar hebben we wel veel van geleerd. In die tijd kwam ik in contact met Gyproc als cradle-to-cradle gecertificeerd bedrijf. De toegepaste gipsplaten waren dan wellicht recyclebaar, maar er bleek toch nog sprake van relatief veel restmateriaal. Met LOOPD heeft Gyproc nu een wandsysteem ontwikkeld waarvan de belangrijkste onderdelen, zoals de gipskartonplaten, de profielen en glaswol, herbruikbaar zijn.”

Een Metal Stud wandsysteem laat zich vrij snel flexibel veranderen. Daar zit dan ook het succes van dit systeem”

Volledig remontabel

Met het Gyproc LOOPD wandsysteem is er nu een volledig remontabele en herbruikbare Metal Stud-wand ontwikkeld. De opbouw betreft de bekende Metal Stud profielen met de gemonteerde standaard Gyproc-gipskartonplaten, de sterkere DuraGyp- of zeer robuuste HABITO-platen. Over de naden wordt de zogenoemde Gyproc LOOPD Voegband en het Gyproc LOOPD Voegmiddel aangebracht. Deze combinatie maakt het mogelijk om de voegafwerking eenvoudig te verwijderen.

Hergebruik

“Het voegband wordt als een soort ritssluiting weer losgetrokken”, vertelt Bart Van der Werf-Logtenberg. “Hierdoor worden de schroeven weer zichtbaar en kunnen de platen eenvoudig worden gedemonteerd en voor hergebruik beschikbaar gemaakt. De gipskartonplaten zijn direct herbruikbaar.” Wanneer de platen niet meer geschikt zijn voor hergebruik, wordt het karton van de gipskern gescheiden om er vervolgens weer nieuwe gipskartonplaten van te maken. Bijvoorbeeld Gyproc Regips A, een gipskartonplaat met minimaal 30 procent gerecycled gips.

Flexibel veranderen

“Hiermee kunnen de huidige toepassingen van producten in de productbank van de toekomst worden geplaatst”, vult Vincent van der Meulen aan. “Een Metal Stud wandsysteem laat zich vrij snel flexibel veranderen. Daar zit dan ook het succes van dit systeem.”

Op korte termijn zien wij mogelijkheden om het Gyproc LOOPD wandsysteem voor te schrijven in renovatie- en interieurprojecten”

Voorschrijvers

De architecten zijn zich bewust van hun rol in het voorschrijven van het systeem bij nieuwbouwprojecten. Niet alleen in de utiliteitsbouw, maar ook bij de bouw van nieuwbouwwoningen of appartementen zien zij de voordelen van deze toepassing. Beide Kraaijvangers zien het als een interessante discussie om het systeem niet alleen op de wanden toe te passen, maar ook bij de plafonds. “Per onderdeel verschilt de mate van hergebruik, daar zou bijvoorbeeld nog iets te winnen zijn. Volgens ons moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld het aantal schroeven nog te gaan reduceren of bijvoorbeeld op de platen een grondlaag aan te brengen, die niet alleen het behang gemakkelijk kan verwijderen maar bijvoorbeeld ook andere afwerklagen.”

Toekomstige projecten

Met dit nieuwe systeem praten de architecten eigenlijk over projecten die in de toekomst uitgevoerd gaan worden. Van der Werf-Logtenberg: “Als voorschrijver kunnen wij daar uiteraard een belangrijke rol in spelen. Maar projecten die nu nog op de tekentafel liggen, hebben veelal een lange adem. Op korte termijn zien wij mogelijkheden om het Gyproc LOOPD wandsysteem bijvoorbeeld ook al voor te schrijven in renovatie- en interieurprojecten.”

Enorme ontwikkeling

Kraaijvanger Architects is zo’n tien à twaalf jaar geleden actief gestart met circulair bouwen. “In dit decennium heeft het circulair bouwen al een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze nieuwe toepassing in het Metal Stud wandsysteem voegt daar weer een loot aan toe. In principe zouden hiermee alle nu toegepaste platen voor in de toekomst herbruikbaar zijn. Zou de producent zich hiermee op termijn voor de productie van het systeem overbodig maken?”, vraagt Van der Meulen zich met een knipoog af.

Dit artikel is gesponsord door Gyproc.