partner nieuws

InfraTech 2019: van Careerlab tot Tunnel Plein

infra 964

InfraTech 2019: van Careerlab tot Tunnel Plein

InfraTech groeit nog steeds. Naast de traditionele exposanten is er steeds meer ruimte voor hightech oplossingen: ict, AI, VR en de inzet van robots en drones zijn niet meer weg te denken naast de ultralichte bruggen en slimme tunnelsystemen. Hieronder een aantal onderdelen die u niet mag missen in de derde week van januari.

Het Rijkswaterstaat PaviljoenInfraTech 2019

Gastheer Rijkswaterstaat pakt dit jaar groots en gastvrij uit: niet alleen biedt het paviljoen met RWS Zakelijk, Rijkswaterstaat Circulair, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat Smart Mobility ruimte aan de vier beursthema’s, spoorbeheerder ProRail is dit jaar speciale gast. “Rijkswaterstaat en ProRail komen elkaar steeds vaker tegen”, vertelt Heidi Bouhuijzen van Rijkswaterstaat. “Dan is het goed om aan de markt te laten zien dat er overeenkomsten zijn. Samen ontwikkelen we op dit moment een interessant programma over verschillende projecten, maar bijvoorbeeld ook over de welbekende gezamenlijke Marktvisie.”

De Strategische Alliantie tussen Rijkswaterstaat en ProRail is de reden dat beide partijen samen optrekken. “Die alliantie kent 11 thema’s”, vertelt ProRail-woordvoerder Kasper Vos. “Daarvan diepen we er tijdens InfraTech drie uit, te weten ‘Duurzaam & Circulair’, ‘Robuuste netwerken’ en ‘Arbeidsmarktstrategie’. In het theater bij het paviljoen houden we  workshops ‘Samenwerken met  start-ups’. ProRail laat namelijk veel innovaties  door start-ups ontwikkelen.”

Hackathon in de InfraTech PROOFtuin

Meer dan honderd verouderde bruggen moeten in de komende jaren worden vernieuwd. Een enorme opgave. Want hoe houd je ons land in die tijd bereikbaar en leefbaar? En waar vind je de mensen en bedrijven die het werk allemaal kunnen uitvoeren. Welke technieken zijn er voorhanden? Hoe weersta je politieke druk? Om op al die vragen een antwoord te formuleren vroeg Rijkswaterstaat het bedrijf Spinwaves om tijdens InfraTech een hackathon te organiseren. Spinwaves is namelijk opgericht om “verduurzamings-vraagstukken op te lossen met nieuwe energie”, vertelt Lydia Fraaije van Spinwaves. “Mensen die begrijpen dat de gebaande paden en werkwijzen geen optie meer zijn en dat we concrete, nieuwe oplossingen nodig hebben. Oplossingen die de natuur allang gevonden heeft. Met hackathons brengen we de kennis van de natuur naar de dagelijkse praktijk, waardoor verrassende en toepasbare oplossingen ontstaan.”

Fraaije vertelt dat zelfs mensen uit Frankrijk en Engeland zich hebben aangemeld voor de hackathon op dinsdag en woensdag. “In totaal doen ongeveer 40 mensen mee. Die komen deels af op het thema biomimicry, de wetenschap waarbij oplossingen uit de natuur worden gezocht voor complexe vraagstukken. Voor alle deelnemers is ondertussen ook een slaapplek vlakbij Rotterdam Ahoy gevonden, dus we gaan twee dagen door. We zitten in een soort doorzichtige kubus dus iedereen kan meekijken. Heel transparant.”

Fraaije vertelt dat eenzelfde hackathon later ook nog eens intern bij Rijkswaterstaat zal worden herhaald. “Om de uitkomsten met elkaar te vergelijken. De eerste dag bekijken we 13 bruggen en op de tweede dag zoomen we in op 1 brug. Uiteindelijk moet er een zo compleet en concreet mogelijke oplossing uit komen. Het mooie van hackathons is dat je geen verstand van de materie hoeft te hebben. Je brengt je eigen vakgebied mee. Dat leidt tot onverwachte inzichten.”

Careerlab

Een carriere-event binnen een vakbeurs. Zo omschrijft Matty van den Berg, partner bij Talentium Careerportals, het Careerlab dat op donderdag 17 en vrijdag 18 januari in de InfraTech PROOFtuin plaatsvindt. “Traditionele carrièrebeurzen hebben hun beste tijd gehad”, legt Van den Berg uit. In deze uiterst krappe arbeidsmarkt hoeven jongeren er niet meer op uit om werk te vinden. Het vraagt een hele andere benadering van werkgevers. Talentium is een arbeidsmarktcommunicatiebureau dat bedrijven helpt bij het vinden van jong talent. Dat doen we voor 80 procent online, met ons portal infratalent.eu, en voor 20 procent in real-life. In dit geval dus op de beursvloer.”

Het careerlab wordt een fysieke plek waar studenten en starters carrière-advies kunnen krijgen, maar ook stageplekken en afstudeeropdrachten kunnen vinden. De exposanten kunnen deze kosteloos laten plaatsen. Van den Berg: “Bovendien zijn er een paar keer per dag sessies met jonge mensen die al een jaar of 3 bij exposanten op de beurs werken. Die beantwoorden vragen en geven advies. Bewust geen recruiters maar leeftijdgenoten die snappen wat jongeren beweegt. Die hetzelfde hebben meegemaakt.”

Dat is belangrijk, zo benadrukt Van den Berg: “Starters en studenten van nu denken heel anders over werkgeverschap dan veel bedrijven in de infrasector. En geef ze eens ongelijk, ze hebben het werk voor het uitkiezen. Employer branding is daarom heel belangrijk. Talentium helpt bedrijven daarbij.”

College Tour

Gemeenteplein

Wat betekent de toenemende druk op parken vanwege het groeiende aantal festivals voor de inrichting van de stad? Dat is de centrale vraag waarop de ‘Future Green City College Tour’ op 17 januari tijdens InfraTech op het Gemeentep Plein antwoord wil geven. De speciale College Tour is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Rotterdam. Het thema van deze aflevering is ‘Leisure in de stad’. Stadswerk-directeur Maarten Loeffen organiseert het evenement: “We willen een antwoord op de vraag wat de toenemende druk van festivals op parken betekent voor de inrichting van de stad. Dat past prachtig binnen het thema van InfraTech 2019: Future Proof. We gaan kijken welke maatregelen er in Rotterdam nodig zijn om de stad toekomstbestendig te houden.”

Met de College Tour  hoopt Loeffen aansluiting te vinden met een jongere generatie stadsplanners. “We staan met onze vereniging al langer op het Gemeente Plein tijdens InfraTech. Dit jaar nemen we ongeveer 100 studenten mee. Als we die enthousiast weten te krijgen over de uitdagingen van de toekomst zijn we daadwerkelijk future proof.”

Innovatieprijzen

InfraTech

Elke editie roept InfraTech de sector op om baanbrekende ideeën te lanceren voor de aanleg en het onderhoud van infrastructuur in de breedste zin van het woord. | Foto © Charles Batenburg

Worden het de IFD-bruggen in Noord-Holland of het samenwerkingsverband rondom de Nijkerkerbrug? Satellietmetingen wellicht? Of asfaltschade opsporen met artificial intelligence? De C2C rotonde of een circulaire snelweg? De Waste Shark misschien, die afval op oppervlaktewater opruimt? Op woensdag 16 januari weten we wie er met de InfraTech Innovatieprijs vandoor gaat. Dan reikt minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, in het speciale RWS-theater de prijs uit. Tegelijkertijd wordt ook de de Cobouw-publieksprijs uitgereikt. Stemmen op de verschillende innovaties kan vanaf 10 december via de website van Cobouw.

Hoog bezoek

Op dinsdag 15 januari zal onder andere Michèle Blom, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat de officiële openingshandeling van de 13e editie van InfraTech verrichten. Rijkswaterstaat is samen met de Gemeente Rotterdam gastheer van de vakbeurs. Ook spreekt voormalig staatssecretaris en Minister van Financiën en huidig CFO van KPN, Jan Kees de Jager.

InfraTech biedt op de eerste dag ook een podium aan twee opvallende namen: Nederlands jongste professor in de filosofie van de wiskunde Stefan Buijsman (23) en drievoudig wereldkampioen kitesurfen Katja Roose (37). Buijsman gaat dieper in op wat wiskunde voor verkeerssystemen kan betekenen en Roose vertelt over haar rol als ambassadeur van de Nederlandse watersector.

Op woensdag 16 januari reikt minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen de InfraTech Innovatieprijs uit. Haar Duitse collega Hendrik Wüst, minister van Verkeer in Noordrijn-Westfalen, bezoekt InfraTech om te ervaren hoe Nederland omgaat met mobiliteitsvraagstukken. Hij verklaarde eerder dit jaar onder de indruk te zijn van het Nederlandse wegennet.

Op donderdag 17 januari bezoekt Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de vakbeurs in Rotterdam Ahoy. Zij reikt in de middag de MKB INFRA AanbestedingsAward 2019 uit, de award voor meest MKB vriendelijke opdrachtgever. Opdrachtnemers van de branchevereniging kunnen opdrachtgevers nomineren voor deze award, die als doel heeft opdrachtgevers uit overheden en semi-overheden te stimuleren mkb-bedrijven betere kansen op opdrachten in de grond-, weg- en waterbouw te geven.

Plattegrond InfraTech 2019 Ahoy.

Drone conferentie tijdens InfraTech 2019

 

Tegelijkertijd met InfraTech 2019 vindt in het Congres- en Vergadercentrum van Rotterdam Ahoy de TUS Expo plaats: een conferentie over onbemande voertuigen op zowel de weg, het water en in de lucht. TUS Expo is onderdeel van de tweede International Robotics Week. The Unmanned Systems (TUS) Expo wordt voor de vierde keer georganiseerd en trekt ongeveer drieduizend internationale bezoekers uit de snel groeiende industrie rond onbemande voertuigen. Dat kunnen drones of op afstand bestuurbare vaartuigen zijn, maar ook onderhoudsrobots, zelfrijdende auto’s en duikboten.

Het tweedaagse evenement kent een expositie waar fabrikanten, onderzoeksinstituten, universiteiten, kamers van koophandel en brancheorganisaties de laatste stand der techniek en de nieuwste innovaties laten zien. Tegelijkertijd is er een drukbezochte conferentie waar belangrijke sprekers van over de hele wereld hun kennis delen.

Twee nieuwe pleinen: Smart Mobility en Tunnels

De tijd dat infrastructuur alleen maar ging over asfalt en beton is voorgoed voorbij. InfraTech 2019 laat zien dat de infrasector in rap tempo verandert in een hightech-branche. Bewijs voor die stelling is te vinden op twee nieuwe pleinen op de beursvloer: het Smart Mobility Plein en het Tunnel Plein. Op beide pleinen schurken ict-dienstverleners, ingenieursbureaus, technologiebedrijven en traditionele bouwers tegen elkaar aan om te laten zien welke oplossingen er zijn om de toenemende drukte te bestrijden, assets met elkaar te laten communiceren, de veiligheid te vergroten en zelfs Co2-uitstoot tegen te gaan.

Reageer op dit artikel