Kwaliteitsborging Stichting Gevelgarantie loopt voor op de Wkb

Kwaliteitsborging Stichting Gevelgarantie loopt voor op de Wkb
Renovatie van de Dobbebuurt in Amsterdam door LT Afbouw te Lisse.

Met de Wet kwaliteitsborging (Wkb) die vanaf komend jaar stapsgewijs wordt ingevoerd, wil de overheid de kans op gebreken in de bouw tot een minimum beperken. Met betrekking tot gevelisolatie biedt de Stichting Gevelgarantie al jaren een kwaliteitswaarborg die aan de nieuwe eisen voldoet, geeft directeur Gerard Troost aan. "In feite zijn we een voorloper op dat gebied."

De veranderingen uit de Wkb gelden de eerste jaren alleen voor eenvoudige bouwwerken zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Met een nieuw stelsel van kwaliteitsborging moet de bouwkwaliteit verbeteren. Zo worden onafhankelijke kwaliteitscontroleurs ingeschakeld die controleren of een gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen. De aannemer wordt verantwoordelijk voor de gevolgen van alle gebreken in de bouw die hij zelf veroorzaakt heeft.

Al dertig jaar zekerheid

Voor Troost is deze werkwijze niet nieuw, want de Stichting Gevelgarantie biedt met een garantieverzekering al bijna dertig jaar opdrachtgevers, architecten en aannemers financiële en bouwtechnische zekerheid over de kwaliteit van gevelsystemen. “Dat doen we niet alleen door een garantieverzekering te bieden, maar ook door uitgebreide kwaliteitszorg.

Treedt er binnen de garantietermijn schade op aan gevelisolatieprojecten, dan zorgt de stichting voor herstel of voor vervanging”

Treedt er binnen de garantietermijn van tien jaar schade op aan gevelisolatieprojecten die onder de garantieregeling vallen, dan zorgt de stichting voor herstel van de schade of voor vervanging”, legt hij uit. “Wij willen opdrachtgevers door deze garantie overtuigen van de kwaliteit en de vele interessante toepassingen van buitengevelisolatiesystemen.” De garantie is verzekerd bij de internationale verzekeraar HDI Global.

Eisen aan bedrijven

Om een Gevelgarantie te kunnen bieden, moeten bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het KOMO-attest vereist of een Europese Technische Goedkeuring voor buitengevelisolatie (ETA). “Een beoordelingscommissie kijkt ook naar de ervaring van een bedrijf, de gehanteerde systemen en de bouwfysica om te kunnen bepalen of het systeem en de organisatie voldoende zekerheden bieden. Het kan best zijn dat een bedrijf (nog) niet de juiste documenten heeft, maar in de praktijk wel de kwaliteit levert die nodig is”, geeft Troost aan. De stichting telt nu 80 deelnemers, waarvan 10 leveranciers voor de gevelisolatiesystemen en 70 uitvoerende bedrijven. “Zij hebben ook het voordeel dat wij het eerste jaar begeleiding bieden tijdens de uitvoering van een project. We houden aparte controles en als het goed gaat, is een bedrijf in de loop van het jaar gecertificeerd.” Voor de controles worden onafhankelijke bureaus ingeschakeld.

Kwaliteitsborging Stichting Gevelgarantie loopt vooruit op wetgeving

Controle tijdens het hele proces

Gevelgarantie controleert voor, tijdens en na de bouw. “Voordat een applicateur kan beginnen, hebben we altijd een voorinspectie en dat is de meest belangrijke controle: dan is bijvoorbeeld zichtbaar of de steiger goed op zijn plek staat en of de kozijnen waterdicht in de gevel zitten. Zonder dat alles in orde is, mag het gevelisolatiesysteem niet worden aangebracht. Dat geeft soms spanning, maar het is goed voor de kwaliteit. Niemand zit op problemen te wachten. Een uitvoerend deelnemer heeft ook te maken met zijn klant. Dan is het belangrijk dat er een onafhankelijke partij tussen staat die de kwaliteit borgt.” Gevelgarantie verzorgt ook tijdens het project controles. Troost: “Gemiddeld worden om de 500 tot 750 m2 gevel tusseninspecties gedaan.”

Veranderingen

Het vakgebied is de laatste jaren enorm gegroeid door verduurzaming van bestaande bouw, maar ook doordat nieuwbouwgevels veel complexer worden, zegt Troost. “De thermische eisen zijn enorm hoog en met een traditionele baksteen kun je daar niet altijd aan voldoen. Dat gaat eenvoudiger met een gevelisolatiesysteem met steenstrippen erop en dan kun je werkelijk alles maken wat je wilt. Architectonisch zijn er veel mogelijkheden. Dat zorgt er wel voor dat je ervaren bedrijven nodig hebt om dit te realiseren.”

Kwaliteitsborging Stichting Gevelgarantie loopt vooruit op wetgeving

Weinig schade

Bij gevelisolatie wordt gewerkt met geattesteerde materialen en de bij de Stichting Gevelgarantie aangesloten bedrijven weten hoe je daarmee om moet gaan. “We zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld in aantal leden, dus dat geeft al aan welke vlucht het heeft genomen. En een tienjarige garantie kost weinig geld, dus waarom zou je het niet doen? Daarmee verzeker je je van een check op kwaliteit vanaf het begin tot na de oplevering.”
Juist door dat systeem krijgt de stichting weinig met schades te maken. “We houden de toetredingsdrempel hoog. We accepteren niet zomaar elk isolatiesysteem. Dat moet eerst getest worden en dat kost veel geld. Wat bij ons verzekerd wordt, is altijd kwaliteit. En ontstaat er onverhoopt toch schade, dan zorgen wij voor herstel.”

Naadloos

Op het gebied van gevelisolatie is aansluiting bij de stichting al een waarborg dat aan de komende Wkb-eisen wordt voldaan, geeft Troost aan. “Wij sluiten naadloos aan op de Wkb: het borgen van de kwaliteit die je levert aan de opdrachtgever. Mocht er toch iets misgaan, dan staan wij garant.” En dat is geen overbodige luxe nu de aannemer onder de Wkb nog heel veel jaren na oplevering verantwoordelijk blijft voor verborgen gebreken. “Een private kwaliteitsborger zal de complete bouwwerken gaan controleren. Wij doen alleen gevels, maar wij verwachten dat zo’n kwaliteitsborger straks zal zeggen dat een tienjarige garantie van onze stichting voldoende waarborg biedt.”

Dit artikel is gesponsord door Stichting Gevelgarantie.

Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig

Als het om wet- en regelgeving gaat, kun je niet zeker genoeg zijn. Met inzichtelijke artikelen, stappenplannen en checklists laat Bouwwetten zien wat de gevolgen van wet- en regelgeving zijn voor de praktijk. In een tumultueuze periode met de introductie van de nieuwe Omgevingswet, is Bouwwetten een betrouwbare partner waar je antwoord op je vragen krijgt.
Om de Omgevingswet écht goed te begrijpen heb je Bouwwetten nodig