partner nieuws

Wanneer recht op vergoeding bij een inboedelverzekering?

bouwbreed 531

Je hebt net een eigen huis gekocht en wilt natuurlijk je spullen verzekeren maar je weet niet welke verzekering daarbij hoort. Uiteindelijk kom je erachter dat een inboedelverzekering spullen binnen je huis vergoedt, echter bestaan er binnen deze verzekeringsvorm ook nog uitzonderingen. Een inboedelverzekering afsluiten is zo gebeurd en zou niet lang hoeven te duren.

Wanneer recht op vergoeding bij een inboedelverzekering?

Wat dekt een inboedelverzekering allemaal precies?

Een inboedelverzekering is voor spullen binnenin jouw huis die niet aan het huis vastzitten, niet aard en nagelvast. Spullen zoals gordijnen, sieraden, elektronische apparaten, meubels en misschien verbaast het je, maar ook jouw huisdieren zijn onderdeel van een inboedelverzekering.
Een simpele inboedelverzekering dekt het minimale. Maar veel inboedelverzekeringen dekken ook de spullen buitenshuis. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld tuinmeubels en -gereedschap ook zijn verzekerd. Deze dekking geldt echter alleen in geval van diefstal.
Schade door ontploffing, diefstal, storm (windkracht 7), brand, wateroverlast, blikseminslag en gewelddadige beroving vallen onder de inboedelverzekering. Per verzekeringsmaatschappij ligt het er natuurlijk aan hoe de schade-experts hierover denken.

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Je loopt bijvoorbeeld in huis en stoot ineens een vaas om, per ongeluk. Als je geen all risk verzekering hebt afgesloten, wordt deze schade niet vergoed . Wanneer achterstallig onderhoud ervoor zorgt dat er iets kapot gaat, wordt de inboedelverzekering ongeldig en wordt er dus geen geld uitgekeerd.

Welk bedrag wordt uitgekeerd?

Vaak ontstaat er nog wel eens verwarring over welk bedrag precies wordt uitgekeerd. Dit heeft te maken met de nieuwwaarde en dagwaarde van het product in kwestie. Het kan zomaar zijn dat er meerdere spullen kapot gaan door een storm en je niet alles opnieuw kunt aanschaffen. Veel inboedelverzekeringen houden zich aan de regel dat de nieuwwaarde van het product wordt uitgekeerd tenzij de dagwaarde van de in dit geval gehanteerde afschrijvingen op het moment lager is dan 40 procent van de nieuwwaarde. Deze dagwaarde kan bij verzekeringsmaatschappijen flink verschillen, daarom zijn er een aantal verzekeraars die jou 10 jaar lang de nieuwwaarde van een product bieden.

Welke verzekeraar?

Het is verstandig om voor één verzekeraar te kiezen om verwarringen te voorkomen. Een inboedelverzekering en een opstalverzekering worden tezamen woonverzekering genoemd. Soms komt hier ook nog de aansprakelijkheidsverzekering bij . In het geval dat je een eigen huis hebt, is het handig om deze verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen zodat het voor jou overzichtelijk blijft.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allsecur.

Reageer op dit artikel