partner nieuws

Geslaagde zoektocht naar de ideale isolatieplaat

bouwbreed 2931

Geslaagde zoektocht naar  de ideale isolatieplaat
Met PIR-premium en Fenolschuim SAFE-R brengt Unilin het slanker en brandveiliger isoleren op een hoger plan. PIR-isolatie past ook goed in een ‘circulair’ wereldbeeld.

Slim isoleren van hellende en platte daken, gevels en vloeren, bij Unilin is het allemaal mogelijk, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. PIR begint het ‘ideale’ isolatieproduct te worden en dat signaal komt uit de markt zelf. Leon de Kok, commercieel directeur Unilin, signaleert al langere tijd een groeiend marktaandeel van PIR-isolatie op het platte dak en in de spouw. Dat is niet zonder reden. PIR heeft een lagere lambda-waarde dan veel andere isolatie-
materialen, waardoor met minder – lees een dunnere laag – materiaal dezelfde isolatiewaarde wordt bereikt. Dat heeft grote voordelen, zowel in de nieuwbouw als bij renovatieprojecten.

Waar veel isolatiematerialen met hun warmtegeleidingscoëfficiënt (lambdawaarde) ruim boven de 0,030 scoren, duikt PIR daar flink onder, met een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Hier geldt duidelijk: hoe lager hoe beter. En alsof dat op zich nog niet voldoende is, presenteert Unilin nu ook PIR-premium. Daarmee doet Unilin nog een stapje verder omlaag: 0,020 W/mK. Leon de Kok: “Hierdoor kunnen we nog dunner isoleren, terwijl alle andere voordelen van PIR behouden blijven, van de goed belastbaarheid (drukvastheid) en de hydrofobe (waterafstotende) eigenschap, tot het 1 op 1 hergebruik dat met PIR zo goed mogelijk is.

Circulair product

PIR-isolatie het ideale product noemen, kan alleen als het in circulair opzicht aan meerdere eisen voldoet. Zo is voor de productie van het harde kunststofschuim Polyisocyanuraat (PIR) weinig energie nodig. Aan de andere kant is hergebruik tot 100 procent mogelijk. Er moet wel aandacht worden besteed aan de lambda waarde op dat moment, want die blijft niet gegarandeerd hetzelfde. Leon daarover: “Onze

Onze isolatieplaten blijven volledig in tact, ook na tientallen jaren

isolatieplaten blijven volledig in tact, ook na tientallen jaren. Als de PIR-platen op een plat dak goed zijn afgedekt of verwerkt zijn in een spouw, zijn ze in principe schoon weer te gebruiken. Van belang is dan natuurlijk wel, dat de dakbedekking niet is verkleefd aan de isolatieplaten. Een pleidooi dus voor mechanisch bevestigen of het gebruiken van losliggende ballast op het platte dak.” Kortom, hergebruik is optimaal mogelijk.

Betere brandveiligheid

Door de compacte cellenstructuur is de SAFE-R plaat erg licht. Het is zonder al te veel stof gemakkelijk te verzagen in de gewenste maten.

Interessant nieuwtje is, dat Unilin vanaf begin maart van dit jaar SAFE-R aanbiedt. Dat is een isolatieplaat uit Resol-hardschuim, op basis van fenolharsen. “Wat maakt SAFE-R zo bijzonder?”, vragen we aan Leon de Kok. Zijn antwoord is verhelderend: “SAFE-R heeft niet alleen een lage warmtegeleidingscoëfficiënt van slechts 0,020 W/mK bij een dikte van 100 millemeter, maar voldoet ook aan de brandklasse tot B-s1, d0 volgens NEN-EN 13166:2012. Hierdoor zijn deze isolatieplaten op basis van fenolharsen breed inzetbaar in projecten met verhoogde brandreactie eisen, ook al is het uiteindelijk de constructie die dit bepaald.”
Om het nog interessanter te maken brengt Unilin een speciale variant uit van SAFE-R. Deze variant is voorzien van glasvliesbekleding en dat maakt hem ‘de ideale plaat voor combinaties met prefabbetonelementen’.

Hogere brandreactie klasse

De SAFE-R plaat is aan beide zijden bekleed met een meerlaagse gasopen aluminiumfolie of een naakt glasvlies. Leon de Kok wijst erop, dat door de compacte cellenstructuur de isolatieplaat erg licht is en zonder al te veel stof gemakkelijk is te verzagen in de gewenste maten. “Het Resol-hardschuim bevat ook geen schadelijke vezels, waardoor je als verwerker geen last hebt van huidirritatie”, zo voegt hij er graag aan toe. Van SAFE-R is een Environmental Product Declaration (EPD) beschikbaar.

De isolatieplaat wordt, net als onze PIR isolatieplaten, geproduceerd met ISO 14001-certificatie. SAFE-R scoort dan ook bijzonder goed bij BREEAM-projecten die erg hoge eisen stellen op het vlak van duurzaamheid.
Door de lage lambdawaarde van 0,020 W/mK is de dunnere isolatieplaat volgens hem bij uitstek geschikt om hogere Rc-waarden te bereiken. En zodoende te voldoen aan de steeds strengere bouwregelgeving. Denk daarbij ook aan de wet Kwaliteitsborging, die aannemers verplicht om zelf inzichtelijk te maken dat hun constructies aan de eisen voldoen. Leon: “De SAFE-R isolatieplaat is bovendien ideaal bij verhoogde brandreactie eisen. Met thermisch hoogwaardig Resol-hardschuim bereik je dus hogere Rc-waarden en een hogere brandreactie klasse. Zonder afbreuk te doen aan de architectuur, zelfs in traditionele constructies.”

Unilin Insulation

Unilin Insulation Nederland uit Oisterwijk produceert PIR isolatieplaten en (zelf-
dragende) dakelementen. In Europa heeft Unilin een zestal productielocaties en vijf verkoop- en supportafdelingen en is het één van de grootste spelers, met een zeer uitgebreide assortiment isolatieoplossingen. Het Europese hoofdkwartier is gevestigd in België. De Unilin groep maakt deel uit van het Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk Industries, wereldwijd marktleider in vloerbekleding.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Unilin.

Reageer op dit artikel