partner nieuws

In de bouw is een goede projectadministratie cruciaal

bouwbreed 1120

Een softwarepakket dat precies kan worden afgestemd op de wensen van een bouwbedrijf. Dat was het startpunt van een zoektocht van Bouwbedrijf Boogert. Uiteindelijk kwam het bedrijf uit bij het ERP-pakket van AFAS. Daar heeft Boogert geen spijt van. “De software is zeer gebruikersvriendelijk.”

In de bouw is een goede projectadministratie cruciaal

Het was in 1890 dat de 22-jarige metselaar Lukas Willem Boogert zich vestigde in het Zeeuwse Oosterland. In 2018, staat zijn achterkleinzoon Hans Boogert aan het roer van het nu dus 128 jaar oude Bouwbedrijf Boogert. Een echt familiebedrijf met inmiddels ongeveer 70 medewerkers en hofleverancier bovendien. In 2015 kreeg Bouwbedrijf Boogert deze eretitel, waarmee de kwaliteit koninklijk werd erkend. Want kwaliteit is volgens projectleider Marco Hommel een van de onderscheidende kenmerken van bedrijf. “Eigenlijk doen wij alles wat met bouw te maken heeft. Van nieuwbouw van kantoren, appartementen en utiliteitsbouw tot aan grote renovaties en kleine verbouwingen. Bij alles wat we doen, streven we de hoogste kwaliteit na.” Assistent-controller Ronald Rasenberg werkt nog niet erg lang voor Bouwbedrijf Boogert en kan beamen wat Hommel vertelt. “Ik heb ervaring bij andere bouwbedrijven, maar hier valt me bij het opleveren van een project altijd op dat er slechts weinig ‘opleverpuntjes’ zijn.”

Cruciaal

De kwaliteit die Bouwbedrijf Boogert nastreeft, komt tot uiting in verschillende prestigieuze projecten. Zoals Hotel Mondragon, een monumentaal pand in Zierikzee dat door Boogert als ontwikkelende bouwer is aangekocht en wordt gerestaureerd (zie kader). Maar ook het eigen pand mag er zijn. Rasenberg: “Aan de rand van Oosterland zitten we zelf in een markant gebouw, met een schitterende, ronde gevel.”

Bij een bedrijf dat in alle facetten kwaliteit uitstraalt, hoort ook kwaliteitssoftware. Begin 2017 werd de zoektocht naar een compleet nieuw pakket gestart. Hommel: “We werkten daarvoor met een ander ERP-pakket, maar dat sloot niet precies aan op onze wensen. In de bouw is een goede projectadministratie cruciaal. Vandaar dat we zochten naar een pakket dat ook in die behoefte kan voorzien.”

In de speurtocht ging Boogert niet over één nacht ijs. Hommel: “We hebben aan een viertal partijen ons wensenpakket gestuurd, met het verzoek om vervolgens hun softwarepakket te komen presenteren.” Na die ronde bleven nog twee softwareleveranciers over. Van deze leveranciers is een klant bezocht, een referentiebedrijf dat over zijn ervaringen met de software van de betreffende leverancier kon vertellen. Hommel: “Opvallend daarbij was dat de klant van de ene leverancier helemaal niet zo enthousiast was. Daarnaast bezochten we Dijkhof Bouw, die gebruikmaakte van AFAS-software. Zij waren wél positief.”

Softwarepakket AFAS Bouwbedrijf Boogert

Standaard voor de bouwwereld

Deze referentie van Dijkhof Bouw woog mee in de uiteindelijke beslissing om voor het ERP-pakket van AFAS te kiezen. Rasenberg: “Belangrijk was uiteraard ook de mogelijkheden die AFAS Software bood voor onze projectadministratie én het feit dat het pakket continu wordt vernieuwd. Zo kun je stapsgewijs onderdelen toevoegen.”

Eerlijk is eerlijk, de implementatiefase verliep niet zonder slag of stoot. “Een maandje na de bouwvak zijn we daarmee begonnen. We hadden onszelf de druk opgelegd om op 1 januari 2018 live te gaan. Dat betekende hard doorwerken, die maanden waren behoorlijk heftig.”

Dat laatste had er vooral mee te maken dat het ERP-pakket haarfijn moest worden afgestemd op de bouw in het algemeen, en de praktijk van Bouwbedrijf Boogert in het bijzonder. Hommel: “Dat duurde wat langer dan verwacht. Die projectadministratie bleek meer voeten in de aarde te hebben. Maar de opleverdatum van 1 januari is keurig gehaald, we konden sinds die datum werken met AFAS Software. Het crediteuren- en debiteurengedeelte functioneerde volgens verwachting. Het projectgedeelte volgde later in het voorjaar, toen was ook de financiële bewaking van een project goed ingericht.”

Verdere finetuning moet volgens Hommel en Rasenberg uiteindelijk leiden tot een ERP-pakket dat als standaard voor de bouwwereld kan gelden.

Softwarepakket AFAS Bouwbedrijf Boogert

Ronald Rasenberg en Marco Hommel van Bouwbedrijf Boogert

Flexibele software, flexibele organisatie

Over de voordelen van AFAS Software zijn Hommel en Rasenberg eensluidend. “Het pakket is zeer gebruikersvriendelijk. Om een voorbeeld te geven, als een gebruiker bij ons ergens tegenaan loopt, hoeft hij maar even langs de controller te lopen en het is zo geregeld. In een mum van tijd kun je rechten toewijzen. Ook projectoverzichten zijn snel én op maat gemaakt. Het ERP-pakket biedt veel mogelijkheden en is flexibel.”

Ook over de flexibiliteit van AFAS als organisatie is Bouwbedrijf Boogert te spreken. Rasenberg: “Vooral omdat je snel met ze kunt schakelen en omdat ze begrijpen wat wij nodig hebben. Tijdens het implementatieproject werden we bijvoorbeeld begeleid door twee zeer deskundige AFAS-consultants, in plaats van één, zoals gebruikelijk is. AFAS zag goed in dat dat nodig was om de software bij ons juist in te richten. Daar zijn we uitermate tevreden over. Ook nu we dieper in de materie zitten, worden we nog altijd begeleid door een van hun consultants. Dat maakt AFAS tot een uitstekende partner.”

Hotel Mondragon
Het nieuwe Mondragon telt 41 luxe kamers en suites, twee zalen, een restaurant én brasserie, een besloten stadstuin en een half verdiepte parkeerkelder met 32 parkeerplaatsen onder het hotel. Begin juni 2018 is de bouw van start gegaan. Het nieuwe hotel – een combinatie van nieuwbouw in oude stijl en renovatie van oorspronkelijke panden – is naar verwachting eind 2019 open.

 

Reageer op dit artikel