Coronavirus: 'Als we toch een lockdown krijgen, is het over en uit'

Coronavirus: 'Als we toch een lockdown krijgen, is het over en uit'

Buitenlandse bouwvakkers zijn in allerijl teruggekeerd naar hun vaderland en ook een aantal Nederlanders is niet op komen dagen. Daardoor moet Hurks het plots met 25 man minder doen op de bouwplaats van Hourglass aan de Amsterdamse Zuidas. Projectmanager Ruud Hendriks verwacht dat de situatie wel weer normaliseert, tenzij het coronavirus voor nieuwe verrassingen zorgt.

Een hand geeft hij niet en tijdens het interview houdt hij wel drie meter afstand. Zelfs zijn balpen leent Ruud Hendriks niet uit als die van de verslaggever het begeeft. De projectmanager van Hourglass weet hoe hij zich moet gedragen in deze tijden. Hij is niet voor niets lid van het kernteam dat Hurks heeft geformeerd voor de coronacrisis. Het team is bewust klein gehouden. Naast hemzelf zitten er vertegenwoordigers in vanuit de directie, P&O, KAM en de productie. “Lekker overzichtelijk en compact. Anders fungeren de bestrijders straks nog als besmettingsbron. Dagelijks hebben we meerdere malen contact en overleggen wat er op Hurks afkomt en wat voor maatregelen er nodig zijn.”

Buitenlandse bouwvakkers willen een mogelijke lock-down toch liefst in hun vaderland doorbrengen”

Er liggen nog geen bouwplaatsen stil. En eerlijk gezegd verwacht hij ook niet dat dat gaat gebeuren. Rutte heeft in zijn veelgeprezen speech maandagavond gezegd dat hij luistert naar de deskundigen en dat die een totale lockdown niet nodig achten. “Daar gaan we dan ook maar vanuit. Als zo’n lockdown er alsnog zou komen, vallen alle bouwplaatsen uiteraard stil. Dan is het echt over en uit.”

Twintig nationaliteiten op de bouwplaats

Veel buitenlandse bouwvakkers - er werken maar liefst twintig nationaliteiten aan Hourglass - zijn afgelopen weekeinde spoorslags naar huis gegaan. “Ze willen een mogelijke lockdown toch liever met hun familie doorbrengen dan in een vakantiehuisje of ander onderkomen dat de detacheerder heeft geregeld.”

In Hourglass komen een hotel en een advocatenkantoor.

Ook een paar Nederlandse onderaannemers, dakdekkers vooral, hebben zich afgemeld. Waarom weet Hendriks ook niet precies. “Iedereen zit er anders in. De een voelt zich ziek, een ander heeft misschien geen oplossing voor de kinderen en er zijn vast nog tientallen andere geldige redenen. Dat is inherent aan deze situatie, die voor iedereen nieuw is. Ik verwacht wel dat het in de loop van de week weer normaliseert. Mensen moeten er ook even aan wennen en herpakken zich daarna vermoedelijk snel.”

Door de afzeggingen telt de bemanning op het project Hourglass aan de Zuidas nu 225 in plaats van 250 medewerkers die er eigenlijk in deze fase zouden rondlopen. Hendriks durft nog niet te zeggen of het grote vertragingen gaat opleveren. “Opdrachtgevers zelf hebben soms ook wel iets anders aan het hoofd. De Ierse hotelexploitant besloot vanwege de verwikkelingen in Dublin te blijven. Daardoor kan de modelkamer van de 115 shortstay appartementen niet deze week worden ingericht. Wanneer het wel gebeurt? Joost mag het weten. Het is allemaal erg ongewis nu.”

Rare tijden

Hendriks zelf is vanochtend in krap anderhalf uur van zijn woonplaats Deurne naar de bouwplaats in Amsterdam gereden. Zo snel legde hij het traject afgelopen drie jaar nog nooit af. Even overwoog hij nog om zijn hotelreservering bij Van der Valk Schiphol maar af te zeggen. Want de terugtocht zal nauwelijks meer tijd vergen en alle restaurants zijn toch dicht. Maar hij krijgt roomservice, heeft de hotelketen hem beloofd. “En ’s ochtends wordt mijn ontbijt voor de kamerdeur neergezet. Ik ben benieuwd hoe het allemaal uitpakt. Of ik in mijn eentje in dat anders overvolle hotel zit, waar ik elke week twee of drie nachten doorbreng. Het zijn rare tijden.”

De meeste medewerkers houden zich automatisch aan de corona-afstand. 

Tijd voor een rondje over de bouwplaats, van het karakteristieke zandlopervormige gebouw met de zandstenen gevelbekleding. Zeker twee keer per week inspecteert Hendriks alle verdiepingen en kijkt hoe de bouw vordert en of zich nergens vreemde zaken voordoen.

De meeste medewerkers blijken zich automatisch aan de corona-afstand te houden. Het is vaak toch niet praktisch om pal naast elkaar kabels door te trekken, het klimaatplafond in te regelen of tegels te zetten. Handen worden ook niet geschud. Tegelijkertijd doet niemand spastisch. Als er al een bouwvakker een mondkapje draagt, is dat vooral omdat hij tegels aan het zagen is en niet zozeer vanwege het coronavirus.

Protocol opvolgen

Hendriks: “We volgen een protocol dat de praktische en project-specifieke vertaling is van richtlijnen van het RIVM. Onze uitvoerders zijn voortdurend druk om te controleren of het protocol wordt opgevolgd of dat het misschien moet worden aangepast. Ze bedachten dat de vingerafdrukscanner bij de toegangspoorten een potentiële besmettingsbron vormt. Dus hebben ze de poorten opengezet. Gelukkig is de complete Zuidas deze dagen uitgestorven en onze bewaker heeft het snel genoeg in de smiezen als iemand die hier niet thuishoort, naar binnen probeert te slippen. Maar je moet dus wel scherp en alert zijn.”

De vingerscanner bij de toegangspoort is een mogelijke besmettingsbron”

Hij gaat terug naar de keet. Hij zou een overleg hebben over de brandveiligheid. Normaal gesproken komt de brandweer daarvoor op het werk kijken, maar vanwege het coronavirus is dat omgezet in een conference-call via Microsoft Teams. Zo veranderen er voortdurend dingen. Adviseurs en ingenieurs en veel andere stakeholders die niet per se op de bouwplaats hoeven te zijn, kiezen ervoor om het op afstand te doen. Daardoor is het in het kantoordeel van de bouwkeet ook een stuk rustiger.

“Dat is prima natuurlijk. Dat doen ze bij ons op het hoofdkantoor in Eindhoven ook zo veel mogelijk. Of de finale-oplevering van 30 april wordt gehaald? Ik waag mij maar even niet aan voorspellingen. Ik had plannen om in mei even met vakantie te gaan, maar ik ben blij dat ik nog niets heb geboekt. Met het coronavirus zijn we op 6 april, de huidige einddatum van alle maatregelen, bij lange na nog niet klaar. Wat ons daarna wacht? Ik hoop oprecht dat een lockdown niet nodig is.”

Lees ook: