nieuws

Sporten in de baas z’n tijd? Alleen de oudjes bij bouwbedrijf Hendriks denken: het zal mijn tijd wel duren

bouwbreed 4593

Sporten in de baas z’n tijd? Alleen de oudjes bij bouwbedrijf Hendriks denken: het zal mijn tijd wel duren
Lambèr Hendriks van Hendriks Bouw tijdens de sportlessen voor werknemers. Foto: Van Assendelft.

In de baas z’n tijd sporten. Bij bouwende ontwikkelaar Hendriks in Oss nemen ze survival of the fittest letterlijk en geloven ze dat sportieve werknemers beter presteren en meer werkplezier hebben. Initiatiefnemer Lambèr Hendriks (58), directeur van Hendriks, raakte geïnspireerd toen hij na een marathon in New York moest revalideren.

Zwetende bouwvakkers kennen we, maar zwetende bouwvakkers in een sporttenue in een sportzaaltje met opzwepende clubmuziek bij de baas op kantoor? Dat beeld is toch wat bevreemdend. Op een maandagmiddag in oktober om drie uur staan vijf stevige mannen in sportkleding dikke touwen heen en weer te bewegen en zware gewichten over het kunstgras te duwen. Dit is niet een bouwplaats van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, maar een mini-sportzaaltje van Dome X, een kantoorgebouw en “kenniscentrum” van Hendriks in Oss.

Elke medewerker van de Brabantse bouwende ontwikkelaar Hendriks mag zich sinds kort in de baas z’n tijd een uur per week sportief hijgen en puffen. Een idee van Lambèr Hendriks, de algemeen directeur. Hijzelf transpireert elke dinsdag van 12 tot 13 uur met het managementteam. “Het ziekteverzuim bij ons is 2,7 procent”, zegt hij in het zaaltje, gekleed in colbert en pantalon met een montuurloze bril. “Maar ik weet niet of dat hierdoor komt.” In 2017 lag het ziekteverzuim nog op 6,2 procent.

Gemor over actief uurtje veranderde in enthousiasme

De oefeningen die de ruim tweehonderd medewerkers in vier periodes van zes weken doen, zijn bedoeld om fit te zijn of worden, maar zeker ook om de werksfeer te verbeteren en een open, transparante cultuur te krijgen, waarbij mensen elkaar dingen durven te vertellen, legt Lambèr Hendriks in onvervalst Brabants uit. “Ze moeten elkaar bij sommige oefeningen vasthouden, in de ogen kijken en leren op elkaar te vertrouwen. Als de een de ander loslaat, valt hij immers om.”

Lekker sporten met je leukste collega’s, dat klinkt best aantrekkelijk. Maar vrij om je eigen groepje bij elkaar te roepen, zijn ze in Oss niet. De teams worden met beleid samengesteld, verschillende functiegroepen worden bij elkaar geplaatst. “Iemand van projectontwikkeling, iemand van installatietechniek, iemand van onderhoud en iemand van calculatie”, geeft Hendriks een voorbeeld. Zo leren ze over de hele organisatie heen samenwerken. Bovendien wordt vitaliteit belangrijker omdat we in Nederland steeds later met pensioen gaan.

In het begin klonk nog wat gemor over het actieve uurtje. “Draagt dit nou bij aan een betere sfeer en aan betere processen?”, herinnert Hendriks zich de weerstand in de eerste weken. “Maar nu hoor ik vaak: gaaf dat we dit doen.”

Brabantse mannen en vrouwen moeten ook een zachte kant hebben

Minder omzet, meer winst

Hendriks Bouw en Ontwikkeling behaalde in 2017 een omzet van 60 miljoen euro (2016: 91 miljoen euro) en een nettowinst van 1,4 miljoen euro (2016: 0,7 miljoen euro). De solvabiliteit steeg met 6 procentpunt naar 39,5 procent. Het bouwbedrijf uit Oss was in 2017 de nummer 45 in de Cobouw50, de lijst met grootste bouwbedrijven van Nederland. Hendriks heeft 15 miljoen euro aan grond in bezit, verdeeld over Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Omzet is volgens topman Lambèr Hendriks minder belangrijk dan rendement. Nog belangrijker is volgens hem toekomstbestendigheid, dat waardevoller is dan continuïteit. “Dat zou kunnen betekenen dat we over vijf jaar precies hetzelfde doen als nu. Dat betekent stilstand.” Liever anticipeert Hendriks op de naderende toekomst, al wil hij niet te ver voor de muziek uitlopen. “Je moet altijd zorgen dat er voldoende draagvlak is.”

Hendriks was ooit een ontwikkelende bouwer, en werd toen een bouwende ontwikkelaar en transformeert zich de laatste jaren tot een integrale dienstverlener, waarbij er ook plaats is voor langjarige onderhoudsovereenkomsten. Verder ziet de topman een voornamere rol weggelegd voor installaties. “Je ziet dat in de bouwsom het aandeel installatie steeds groter wordt. Dat was eerst 15 tot 20 procent van de aanneemsoms, nu kom je regelmatig 50 à 55 procent tegen.” Die vaststelling heeft geleid tot de doelstelling om in 2022, als het bedrijf 100 jaar bestaat, het meest innovatieve bouw- en installatiebedrijf te zijn.

In dat jaar wil het Brabantse bedrijf tevens een van de beste werkgevers van Nederland zijn. Om dat te bereiken moeten de Hendriks-mannen en -vrouwen naast harde, technische competenties ook een zachte kant hebben, meent Lambèr Hendriks. Vitaliteit hoort daarbij. “Onze mensen zijn namelijk ons belangrijkste kapitaal. Zij bepalen het succes en de continuïteit van de onderneming.” De mensen van Hendriks moeten gezond en vitaal zijn, anders kun je niet continu vernieuwen en innoveren.

Lambèr Hendriks is niet ingefluisterd door een gym-goeroe

Sporten dus. Verplicht voor iedereen? Hendriks is even stil. “Je moet een goede reden hebben om niet mee te doen. Maar als iemand zich er niet senang bij voelt, dan hoeft hij niet.” 90 Procent van het personeel doet wekelijks de gympen aan. Het zijn vooral de oudjes die de les laten passeren. “Ze denken: ik hoef nog maar een aantal jaar en dan ga ik met pensioen, het zal mijn tijd wel duren. Maar er zijn ook sportieve mannen bij die jaren hebben gerend en gevoetbald maar die door een heupblessure geen fratsen meer aan hun lijf willen.”

Lambèr Hendriks zegt niet ingefluisterd te zijn door een of andere gym-goeroe, nee, hij heeft de sportlessen zelf bedacht. Het begon allemaal met de marathon in New York die hij drie jaar geleden in drie uur en 89 minuten liep. Thuisgekomen had hij last van zijn hiel. Met cortisoneninjecties dacht hij snel weer boven jan te zijn, maar zijn spieren en het bindweefsel knapten niet op maar verkleefden. Hij moest revalideren, in zijn geval veel sporten. Met personal coach Mark de Mol werkte hij in twee jaar zijn blessure weg. Hij voelde zich steeds energieker. “Wat zou het toch gaaf zijn om dit met het hele bedrijf te doen”, begon hij een plannetje uit te broeden.

Op 1 oktober van dit jaar is een nieuwe cyclus gestart met vier rondes van zes lessen. Lambèr Hendriks vroeg Mark de Mol een programma op te zetten. De Mol skipte grote fitnessapparaten en loopbanden. “Spieren kun je volgens hem op een andere manier aan het werk zetten.” Met een paar gewichten, een boksbal en touwen kom je heel ver. Bovendien is het de bedoeling dat de collega’s met elkaar oefeningen doen.

Lambèr Hendriks (midden, duwend) van Hendriks Bouw tijdens de sportlessen voor werknemers. Foto: Van Assendelft

Vitale mensen werken beteren en hebben meer werkplezier, is de overtuiging van Hendriks

Maar wordt bouwbedrijf Hendriks niet te open van al dat sporten? Hendriks vindt van niet. “We hebben geen functioneringsgesprekken en ook geen beoordelingsgesprekken meer. We voeren competentiegesprekken. Daarbij gaat het over klantgerichtheid, samenwerking, zelfontwikkeling en openheid en transparantie. Soft skills zijn gewoon essentieel in de branche.” Vitale mensen werken beter en hebben meer werkplezier, is de overtuiging van de Brabander.

Het bouwbedrijf heeft de doelstelling om 5 procent meer efficiency te behalen, 10 procent meer plezier en 15 procent meer winst. “In 2017 zijn deze doelen ruimschoots gehaald.”

En dat allemaal dankzij de marathon en de blessure. Geluk bij een ongeluk? Hendriks: “Ik zeg: toeval bestaat eigenlijk niet.”

Zonen Hendriks op het vinkentouw om bedrijf over te nemen

Michael (28) en Vincent (26) Hendriks, twee van de drie zonen van de huidige grootaandeelhouder Lambèr (58) zullen, zoals het er nu naar uitziet, over drie à vier jaar Hendriks Bouw en Ontwikkeling overnemen. Dat zegt Lambèr Hendriks. “Het zou ontzettend gaaf zijn als we in de bedrijfsopvolging die stap gaan zetten.” Hij mikt op 2022, als het bedrijf honderd jaar bestaat. Michael werkt zes jaar bij het bedrijf, Vincent 4 jaar.

Zoon Berry (31) timmert in het kantoor in Oss aan de weg met zijn 3D-printbedrijf Cybe. Hij heeft geen interesse om zijn vader op te volgen. Hij redt zich wel. “Ik denk dat jullie bedrijf in de toekomst afhankelijker wordt van mij, dan mijn bedrijf van jullie”, heeft hij volgens Lambèr gezegd tegen zijn vader. Cybe is 100 procent onafhankelijk van Hendriks, bezweert vader Lambèr. Gratis kantoorruimte in Oss? Nee nee. “Hij betaalt een marktconforme huur.” Wat dat betreft is Hendriks Bouw en Ontwikkeling een “braaf” bedrijf, zegt Hendriks senior.

Lambèr is van plan na het jubileumjaar niet uit beeld te verdwijnen. “Ik zal altijd betrokken blijven en minimaal geïnteresseerd.”

Palet aan innovatie bij Hendriks

Voor Lambèr Hendriks is innovatie absolute noodzaak. “We hebben binnen ons bedrijf een aparte groep die zich bezighoudt met innovatie en we zijn vaak koploper. Met name in 3D-BIM.”

In 2019 start Hendriks met de bouw van de eerste gasloze wijk van Oss bestaande uit 130 woningen. Hendriks gaat wordt zelf de energieleverancier en garandeert bewoners bij hetzelfde gebruik 10 procent minder energiekosten volgens het “niet meer dan anders”-principe. Het bouwbedrijf gaat beproefde technieken gebruiken, maar ondertussen kijkt het bedrijf naar de technologie van de toekomst, waaronder waterstof als energiebron.

Dat Hendriks risico’s durft te nemen bewijst de bouw van kantoor Dome X, naast het hoofdkantoor in Oss, nu vijf jaar geleden. Het nieuwe kantoor was bedoeld voor makelaars, notarissen, hypotheekbedrijven. Zij konden samen met Hendriks de “klantreis” van woningkopers soepeltjes laten verlopen. One stop shopping, net als bij de autodealer. Door de crisis werd het plan verlaten en nu zitten er in het gebouw organisaties die zich bezighouden met logistieke innovaties. Het sportzaaltje zit ook in het gebouw.

Er liggen meer innovaties in Oss in het verschiet, waar Lambèr Hendriks nog niet te veel over kwijt wil. Een ervan heeft ermee te maken dat gebruik belangrijker is dan bezit en het leasen van huizen. Ook het plaatsen van sensoren in kozijnen om te kijken of onderhoud nodig is, spreekt Hendriks aan.

Ook boeiend is een project voor woningcorporatie Talis, dat een wijk met 225 woningen gaat herstructureren. 127 woningen worden gerenoveerd en bijna honderd worden gesloopt en in 55 dagen opnieuw gebouwd. Uniek, volgens Hendriks: bijna alle bewoners keren terug in de wijk. “Dat is sociale innovatie. Een gigantische puzzel. Ik heb dat nog nooit eerder gezien.”

Reageer op dit artikel