Klimaatminister Eric Wiebes: kosten renovatieconcepten moeten aanzienlijk omlaag

Klimaatminister Eric Wiebes: kosten renovatieconcepten moeten aanzienlijk omlaag

Pas op met hoge rekeningen voor consumenten bij het verduurzamen van woningen en het aanbrengen van slimme netten. Dat ondermijnt de energietransitie. De kosten van het overstappen naar hernieuwbare energiebronnen moeten over een lange tijd uitgespreid worden, stelt minister van economische zaken en klimaat Eric Wiebes.

De “truc” is volgens Wiebes “de kosten te spreiden zodat consumenten maar een paar cent per maand betalen. We moeten oppassen met hoge rekeningen. Dat kan ondermijnend werken.”

Wiebes deed zijn uitspraken dinsdag bij BAM in Utrecht, tijdens een slotcongres van het Europese Innovatieprogramma Rennovates.

Voor consumenten moet de energietransitie volgens Wiebes “gemakkelijk, duidelijk en betaalbaar” zijn. Volgens de klimaatminister is Nederland rijk genoeg om de energietransitie te betalen, inclusief de hoge investeringen in slimme netten.

“Een ding is zeker: de overheid gaat niet alles betalen. Dat gaat niet één overheid doen. Maar Nederland is wel rijk. Ontzettend rijk. De energietransitie kost 0,5 procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product - red.), terwijl de economische groei in Nederland bijna 3 procent is. Dus in een paar maanden is het betaald.”

Wiebes wil dat Nederland sneller verduurzaamt dan de rest van Europa

Over het Nederlandse beleid om binnen twaalf jaar de CO2-emissie met meer dan eenderde te verminderen, zei de VVD-minister dat het voortvarender is dan het beleid van andere Europese landen. Waarom hij sneller wil zijn? “First mover advantage.” Hij wil dat duurzaamheidsproducten in Nederland niet alleen worden gemaakt voor de Nederlandse consumenten, maar ook geëxporteerd kunnen worden. Daarom moet de bouw in de praktijk dingen uitproberen en niet alleen in het lab naar oplossingen kijken.

De wet van de remmende voorsprong kent Wiebes natuurlijk ook, daarom hamerde hij ook op het terugdringen van de prijzen van bijvoorbeeld een nul-op-de-meterrenovaties. “Die kosten moeten aanzienlijk omlaag. Er kunnen stappen gemaakt worden in de bouwwereld. We zitten in een klassieke leercurve en moeten niet alles opnieuw uitvinden. Het gaat om schaalbaarheid. Dus niet huis voor huis aanpakken, maar buurt voor buurt.”

Energietransitie

Hoe draagt de bouw bij aan de overgang naar groene energie? Welke uitdagingen en kansen zijn er?