Veilig in je broekzak

Veilig in je broekzak

Gratis apps die iedere aannemer en zijn mensen helpen om nog veiliger te werken, iedere dag weer.

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: werken doe je veilig. Geen compromissen, geen spierballen en geen ‘ff snel’. Natuurlijk weten we het allemaal en zeggen we het allemaal veilig te doen. Maar echt? Daarom een aantal gratis apps op een rij om je veilig op weg te helpen.

Wat zeg je?
Gehoorschade is een sluipende beroepsziekte onder vakmensen. En er is toch zo makkelijk wat aan te doen, doppen op (of in)! Juist als je even snel een klus doet. Want hoewel je oren beschermen tegen hard geluid geen tijd kost gaat het daar vaak mis. Even om het drama te schetsen: het geluid van een cirkelzaag is niet minder dan dat van een overvliegend vliegtuig en vijf minuten boren in beton betekent al een enorm risico op gehoorschade. Dus bescherming is altijd noodzakelijk en nooit een luxe. Mocht je nou twijfelen of iemand moeten overtuigen (echt?!) dan is de gratis decibelmeter een uitkomst. Vanaf 80 decibel is het meer dan verstandig om maatregelen te nemen, en vanaf 85 onverantwoord om dat niet te doen. De Decibel X app is een prima hulpmiddel.
Decibel X voor Apple >>
Decibel X voor Android >>

GO! Geen Ongevallen
Veiliger dan dit wordt het bijna niet. Alles en nog veel meer over veilig werken vind je in deze app. Gemaakt voor en door Heijmans, maar zeker ook te gebruiken op de kleinere bouwplaats. Vanaf nu heb je de noodzakelijke handboeken, maar vooral handige toolboxen met heldere en overzichtelijke veiligheidsinstructies altijd bij de hand. Mocht er toch een keer wat mis gaan dan ben je in een enkele klik bij een verstandige reactie. Hoewel ook zonder app je begrijpt dat eerste hulp verlenen sowieso verstandig is. Een prachtig voorbeeld hoe je als mkb-aannemer wat hebt aan de kennis van een grote bouwer. Als veiligheid belangrijk voor je is (voor welke bouwer is dat niet het geval?), dan is de GO! App een must. En dus niet alleen als je werkt op een bouwplaats van Heijmans.

Feeling hot
Warm, warmer, warmst. Vergeet vorstverlet en werken rond het vriespunt, werken in warmte is de nieuwe uitdaging. Terwijl de politiek steggelt hoe dat nou komt en wat er wel of juist niet aan te doen, sta jij daar in de hitte. Behalve dat het niet heel prettig is en vaak wat minder opschiet is brengt werken in warmte ook een risico met zich mee. Behalve voor dakdekkers is er voor geen bouwer in een CAO afgesproken wanneer het te warm is, je moet er dus zelf wat mee. Wanneer? Zodra de thermometer boven de 24 graden komt, begint het oppassen. Met de CNV hitte-index vertelt je hoe warm het is, wat de risico's zijn en wat je kunt doen om zo veilig te blijven werken.
Hitte-index voor Apple >>
Hitte-index voor Android >>

Bouw veilig
Uiteraard gaat het de vakbond aan het hart dat alle bouwers van Nederland bewust omgaan met veiligheid. Niet alleen om werkgevers op hun plichten te wijzen (ja, ze moeten voor de juiste beschermmiddelen zorgen), maar juist ook om al die mensen die het werk uitvoeren iedere dag weer veilig en gezond aan de slag te laten gaan. Uiteraard ook hier de nodige algemene checklists, risico overzichten en maatregelvoorbeelden. Maar vooral ook een handige praktische app. In geen tijd kan je voor je zelf een analyse uitvoeren door aan te vinken waar je werkt, wat de omstandigheden zijn en welk werk je gaat uitvoeren. Er rolt dan snel een mooi lijstje uit met de risico’s en de mogelijke maatregelen om veilig te gaan werken. Kleine moeite, gewoon even doen.
FNV Bouw voor Apple >>
FNV Bouw voor Android >>

Checklist voor Aannemers
Okay, één dan die niet gratis is. Maar het onderwerp is dan ook belangrijk genoeg om in te investeren. En dan kan je toch niet om de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) heen. Natuurlijk heb je helemaal nis aan een certificaat als je er niks mee doet. Dus als je het papiertje hebt (aan te raden), geef dan ook wat geld uit om het in de praktijk blijvend en dagelijks toe te passen.  De app check your safetyis een goed voorbeeld en geen overbodige luxe. Al is het alleen al omdat het jou helpt om makkelijker aan VCA-eisen te voldoen. En als dat niet voldoende argument is dan is de eigen portemonnaie misschien doorslaggevend: het scheelt boetes.