Levellerbord doet het helemaal zelf

Levellerbord doet het helemaal zelf

De bouwers van de bekende Knikmopsen, de Gebroeders Geens uit het Belgische Hoogstraten, hebben hun levellerbord vergaand geautomatiseerd. Dat als reactie op de soms tijdrovende manier van installeren, afstellen en gebruiken van bestaande egaliseerhulpmiddelen. In de nieuwe situatie werkt het levellerbord nauw samen met een elektronisch gestuurde Knikmops.

Daarbij neemt de machine van de Gebroeders Geens de volledige sturing over van de machinist. Dat is mogelijk doordat het ventielenblok vanuit het  levellerbord is overgeplaatst naar de Knikmops. Deze aanpassing van de elektronisch gestuurde machine gebeurde in samenspraak met leverancier Bosch. Via het overgeplaatste ventielenblok wordt de arm nu direct aangestuurd, kan hij zelfstandig op en neer bewegen bij het volgen van de grondslag en tevens de Knikmops voor- en achteruit laten rijden. De slimme combinatie kan hierdoor bij het egaliseren nog sneller en efficiënter werken dan we al gewend waren.

Nu is de situatie in België net iets anders dan in Nederland. We vroegen Jan-Willem Slegh van dealer De Schans uit Hedel om een toelichting op de vraag of het verplaatsen van het ventielenblok iets is voor de Nederlandse markt. Zijn antwoord: “In ons land staat het blad op de grond en in België hangt het er net boven. Dat is een iets andere werkwijze. Maar als er vraag naar komt zullen we er zeker werk van maken.” Voor De Schans is 2019 een jubileumjaar. Het 25-jarig bestaan wordt waarschijnlijk pas volgend jaar publiekelijk gevierd, omdat dan hopelijk de geplande nieuwbouw in gebruik is genomen.