artikel

De kleinste in de HX-reeks 

bouwbreed 203

Tijdens Bauma presenteerde de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai de kleinste minigraver in de HX-reeks. Deze HX10A moet de ideale partner worden voor werkzaamheden in afgesloten ruimtes of stedelijke gebieden. Mede door het Hyundai Twin Drive Concept voor emissievrije werking.

De kleinste in de HX-reeks 

Naast de bestaande Yanmar dieselmotor kan de compacte graafmachine namelijk optioneel ook elektrisch en daarmee grotendeels emissievrij worden bediend, volgens de ontwerpers met dezelfde prestatiekenmerken.
De HX10A vervolledigt de HX-reeks, die machines omvat met gewichten van 1 tot maar liefs 90 ton. Met de nieuweling betreedt Hyundai voor het eerst de markt voor micrograafmachines. Dankzij het slanke ontwerp en lage gewicht van circa 1000 kg is hij gemakkelijk te transporteren. Door zijn geringe breedte (minimaal 730 mm, maximaal 830 mm) kan de machine prima in- en uitrijden via deuropeningen. De monogiek is gemonteerd op een zwenkframe, waardoor de HX10A dicht bij een muur of over de gehele breedte van de machine kan graven. En ook al is hij zeer compact, hij is standaard wel uitgerust met slangen voor een hydraulische hamer.
De kleinste in de HX-reeks is uitgerust met een Yanmar 3 TNV70 motor die een nettovermogen levert van 9,9 kW (13,3 pk). De maximale graafdiepte bedraagt 1766 mm en het maximale graafbereik is 3092 mm. De draaistraal aan de achterzijde is slechts 747 mm. Als opbreekkracht op de bak wordt 8,9 kN opgegeven en als trekkracht arm (ISO) 4,5 kN.

Reageer op dit artikel