artikel

Tweedehands bedrijfswagen kopen? 8 tips!

bouwbreed 166

Ben je toe aan een andere bedrijfswagen en heb je een mooi tweedehands exemplaar op het oog? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moeten letten voordat je de wagen daadwerkelijk aanschaft. Wij zetten acht belangrijke aandachtspunten voor je op een rijtje.

Tweedehands bedrijfswagen kopen? 8 tips!

Als je besloten hebt om een tweedehands bedrijfswagen te kopen, in plaats van een nieuwe, dan is goed om eerst een aantal auto’s te gaan bekijken. Bij een gebruikt voertuig heb je over het algemeen een stuk minder zekerheid over de staat van de auto. Daarom is het enorm belangrijk dat je tijdens de bezichtiging kritisch en aandachtig let op een aantal punten. Alvast een bonus-tip: plan je bezichtiging altijd op een tijdstip waarop het nog licht is buiten!

1. Klopt de prijs?

Kijk, voordat je op pad gaat, wat de auto ongeveer waard is. Bijvoorbeeld door op Marktplaats te zoeken naar een vergelijkbare bus of door de Autokoerslijst van de ANWB te raadplegen. Door dit vooraf te controleren, heb je in elk geval een beeld van wat die tweedehands bedrijfswagen ‘doet in de markt’ en jou dus ongeveer gaat kosten. Dit biedt houvast tijdens de latere onderhandeling.

2. Check de kilometerstand

Controleer altijd of de kilometerstand klopt. Dit kan met behulp van de Nationale Auto Pas. Laat het aantal kilometers altijd vastleggen in de koopovereenkomst. Mocht achteraf toch blijken dat de stand niet klopt, dan kun je de verkoper hierop wijzen.

3. Controleer het onderhoudsboekje

Probeer altijd om de gebruiksgeschiedenis van de tweedehands bedrijfswagen te achterhalen. Zo is het belangrijk dat je in het onderhoudsboekje controleert of de auto altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gekregen en door wie die zijn uitgevoerd. Ook kan je kijken of de keuringsrapporten van de APK aanwezig zijn en wat daar als eventuele aandachtspunten op genoemd staan.

4. Onderzoek wanneer de auto in gebruik is genomen

Op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) kun je door het kenteken in te vullen, precies zien wanneer een voertuig in gebruik is genomen. Maar ook of hij is geïmporteerd en wat de officiële technische specificaties zijn. Probeer bij de verkoper te achterhalen waar de bus op is ingezet. Want rijden op een bouwplaats heeft een andere impact op de bus dan bijvoorbeeld koerierswerk in de stad.

5. Vraag naar mankementen

De verkoper heeft de plicht om bij de verkoop van de auto eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken. Nou is het natuurlijk voor te stellen dat een verkoper niet uit zichzelf begint op te ratelen wat er allemaal mis is met de wagen die jij misschien gaat kopen. Vraag daarom expliciet naar eventuele mankementen. Er is natuurlijk een kans dat de verkoper sommige gebreken simpelweg niet weet. Houd daarom altijd je eigen oren en ogen goed open tijdens de proefrit.

6. Maak een uitgebreide proefrit

Ook al geloof je de verkoper op zijn of haar mooie blauwe ogen als hij zegt dat er niks aan de auto mankeert, toch is het altijd (heel erg!) verstandig om een uitgebreide proefrit te maken. Rijd wat verder dan alleen een blokje om, want het beste is het om de wagen te testen onder verschillende omstandigheden. En dan bij voorkeur omstandigheden zoals jij in je werk tegenkomt. Bekijk de bus rondom, van binnen en buiten. Zitten alle opties erin die jij nodig hebt en wilt? Biedt de laadruimte genoeg plaats voor jouw gewenste en benodigde inrichting en spullen? Kijk of alle knoppen in de bedrijfswagen werken en probeer uit of de bus een noodstop kan maken om de remmen te testen. Disclaimer: doe dit alleen als het veilig kan en breng jezelf en anderen niet in gevaar! Dus niet op een drukke weg…

7. Laat de auto eventueel keuren

Mocht je de staat van de auto niet honderd procent vertrouwen, dan is het verstandig om de auto te laten keuren. Dit kun je bijvoorbeeld door een vertrouwde garage laten doen. Het kan sowieso nooit kwaad om ‘m even op de brug te zetten, zodat je de onderkant ook kan bekijken en kan controleren op onder andere losse delen en roest.

8. Vraag naar de garantievoorwaarden

Waar je bij een nieuwe bedrijfswagen standaard fabrieksgarantie krijgt, is dat voor tweedehands auto’s niet standaard het geval. Vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden en laat ze eventueel opnemen in de koopovereenkomst.

Reageer op dit artikel