Cees van Dillen: "verrassend innovatief en saai"

Cees van Dillen: "verrassend innovatief en saai"
Cees van Dillen (links) en mede-directeur Jaap de Windt in de timmerfabriek in Culemborg. Foto: Van Dillen Groep

Achterover hangen, afwachten en maar kijken wat er op zijn pad komt: als directeur Cees van Dillen van de Van Dillen Groep uit Culemborg heel eerlijk is, heeft hij er een gruwelijke hekel aan. "Een pro-actieve houding, vooruit denken, nieuwe en duurzame oplossingen bedenken, creatief durven zijn: daar ben ik van."

Gekke dingen doen

“Ken je die filmpjes van Jackass, waarbij een groepje mannen gekke stunts uithaalt? Don’t try this at home, zeggen ze er bij. Zo bont maken we het niet, maar in ons eigen renovatielab kunnen en mogen we ook gekke dingen doen. Zie het als een soort research and development afdeling. Weinig Nederlandse bouwbedrijven hebben zo’n afdeling, maar het is voor ons de manier om innovatief te zijn en om nieuwe dingen te durven doen. Betrouwbaarheid van de oplossing staat echter wel centraal. Wat we eigenlijk doen is van betrouwbare, reeds beproefde oplossingen nieuwe toepassingen maken. Dit kan soms verrassend innovatief lijken. We willen daarom ook verrassend saai zijn.”

Renovatielab

In het renovatielab worden ‘bruikbare oplossingen die direct toepasbaar zijn bij tenders, aanbestedingen en projecten’ ontwikkeld. Het bedrijf is permanent gericht is op verbetering van dienstverlening. Een van de producten die in het eigen lab zijn ontstaan, zijn de prefab gevelelementen die onder meer worden toegepast bij het energiezuiniger maken van portiekflats. Van Dillen: “Bij ons krijgt elke medewerker de kans om nieuwe ideeën en technologische oplossingen aan te leveren. Iemand die bij ons stage loopt of een afstudeeronderzoek uitvoert, werkt bijna altijd vanuit de drie pijlers van onze productontwikkeling: type woningvoorraad, geprefabriceerde bouwmethode en een gebruiker die er gelukkig van moet worden.”

Van Dillen is een familiebedrijf dat is opgericht in 1724. Het bedrijf – dat nu wordt geleid door de negende generatie - is gespecialiseerd in innovatieve en duurzame oplossingen voor renovatie en nieuwbouw. De Van Dillen Groep bestaat anno 2019 uit vier onderdelen: het bouwbedrijf, onderhoud & beheer, een timmerfabriek en een prefab fabriek. Van Dillen denkt hard na over een vijfde onderdeel. “Vanaf 2020 wil ik me ook gaan bezighouden met projectontwikkeling. Waarom? Omdat het een toegevoegde waarde is aan wat we goed kunnen en dat is bouwen. Het zal ook zeker leuk zijn, omdat het weer iets nieuws is.”

Timmerfabriek

Het Culemborgse bedrijf beschikt al jaren over de eigen timmerfabriek. In deze fabriek maakt en levert Van Dillen onder meer kozijnen, ramen en deuren. Voor nieuwbouw, maar vooral ook voor renovatie, verbouw en restauratie. Naast een timmerfabriek is er een prefab fabriek. Hier worden onder meer constructies voor daken, daklijsten en houten elementen voor energieneutrale woningen en bestaande bouw vervaardigd. “Wanneer je afhankelijk bent van een externe fabriek, kom je in de regel onderop de stapel te liggen. Of heb je te maken met leveringsproblemen. Die komen altijd onverwacht. Wanneer je deze onderdelen of elementen zelf produceert, kun je natuurlijk veel efficiënter en vooral sneller werken. De kosten van een project kunnen behoorlijk omlaag, bovendien ben je bewoners minder tot last.”

Het bouwbedrijf is gespecialiseerd in het renoveren en het plegen van groot onderhoud: meer dan de helft van alle werkzaamheden bestaat uit renovatie. Zijn vader is in de jaren zestig in die markt gesprongen. “Verouderde woningen transformeren tot vastgoed dat voldoet aan de meeste actuele kwaliteits- en onderhoudseisen, daar zijn we goed in.” Het familiebedrijf werkt van oudsher veel in opdracht van woningcorporaties.

De aannemer hecht tijdens renovaties in de woningmarkt aan persoonlijk contact met bewoners, onder meer door het opstellen van een omgangsplan met bewoners. Met dit plan inventariseert hij waar en wanneer bewoners mogelijke overlast kunnen ondervinden en welke maatregelen genomen kunnen worden om die overlast tot een minimum te beperken. “Zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn. Ons doel is er voor te zorgen dat een pand zo optimaal mogelijk in gebruik kan blijven tijdens de renovatie." Van Dillens motto tijdens een renovatie: ‘kamperen in je eigen woning’, met alle mogelijke voorzieningen die dit verblijf zo fijn als mogelijk maken.

Voorbeeldproject

Renovatieproject aan de Karel Martèlstraat in Wijk bij Duurstede. Foto: Van Dillen Groep

Dat Van Dillen hecht aan een goede communicatie met bewoners, blijkt onder meer uit een project dat recentelijk in Wijk bij Duurstede is uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Viveste. Het ging om de grondige renovatie van 47 appartementen aan de Karel Martèlstraat. De renovatie had als doel om alle woningen van energielabel F naar energielabel A+ te brengen. Om dit te realiseren, zijn diverse maatregelen genomen. Het dak, de spouw en de gevelpenanten aan de buitenzijde zijn voorzien van isolatie, de kozijnen zijn vervangen en voorzien van HR++ glas met ZR roosters. Voor de warmte-opwekking in de appartementen is gekozen voor een lucht-warmtepomp systeem, waardoor warm water wordt gegenereerd voor zowel ruimteverwarming als voor het kraanwater. De woningen kunnen weer veertig jaar mee en de bewoners zijn enthousiast over het resultaat, aldus Van Dillen.

Dit project – dat in totaal elf maanden duurde - is uiteindelijk een voorbeeldproject geworden voor nieuwe renovatieopdrachten. De combinatie van intensief overleg met bewoners, het maken van een verdeling tussen interieur en exterieure werkzaamheden van de woningen waardoor de overlast voor de bewoners werd geminimaliseerd en het beschikbaar stellen van tijdelijke woningen heeft geleid tot een succesvol resultaat. Met alle betrokken partijen is uitgebreid geëvalueerd. De aanpak van dit project heeft uiteindelijk geleid tot een ‘product’ of aanpak in de toekomst veel vaker gebruikt zal worden.