"Er is nog genoeg te leren"

"Er is nog genoeg te leren"

In de installatiebranche is het personeelstekort groot en de druk hoog. Voor een vakman kan dat voordelen hebben, zoals een grote kans op werk en een hogere beloning. Maar er zijn ook nadelen. Bij loodgieter/monteur Richard Kesselaar (48), werkzaam bij loodgietersbedrijf De Rooij, leidde de werkdruk in een vorige baan al eens tot een burn-out.

Heb je het druk?

Haha, tuurlijk. Iedereen heeft het druk in deze branche. Het is booming business. Of gekkenhuis, het is maar hoe je het bekijkt.

Hoe ben je zelf in dit vak terechtgekomen?

Op mijn zestiende wilde ik het liefst elektricien worden, maar het lukte mij niet om op die opleiding te komen. Hout vond ik niks, dus kwam ik uit bij de metaal. Ik ben opgeleid als constructiebankwerker.

Een bewuste keuze?

Weet je, boer worden, dat leek me wel wat! Maar dan ga je dat eens uitzoeken en dan blijkt dat iemand alleen boer wordt als hij op een boerderij is geboren. Dat was bij mij niet zo. Uiteindelijk ben ik terug naar school gegaan om loodgieter te worden. Maar het vak leerde ik pas echt toen ik leerlingmonteur werd bij een bedrijf in Blokker. De voorman daar liet me de eerste driekwart jaar alle simpele klussen doen, zoals koper buigen en beugels boren, en leerde me dan hoe je daarmee een klus doet. Op een gegeven moment zei hij: “nu kan je deze klus wel zelf af, succes!”.

En daarna?

Mij paste dat wel, dat zelfstandig werken. Ik ben me ook steeds blijven ontwikkelen. Niet alleen maar standaard loodgieterswerk, maar werk waarbij je een probleem moet oplossen. Daarom is werk in grote nieuwbouwprojecten niets voor mij. Dat is meer fabrieksmatig badkamers installeren, dus elke dag ‘onderkant zak is bovenkant bak’ om de hoogte van de wasbak te bepalen. Niks voor mij. Voor een bedrijf in Diemen heb ik twaalf jaar renovaties gedaan, met eigenlijk al het loodgieterswerk dat je kan bedenken, tot ik uiteindelijk als storingsmonteur voor de Gasunie ben gaan werken.

Wat vind je leuk aan dit werk?

In mijn huidige baan doe ik eigenlijk alles, van daken tot leidingen en installaties. Ik hou van de zelfstandigheid, maar je moet wel altijd de klant voorop stellen. Je bent soms ook een sociaal werker, want je komt in veel gevallen bij mensen over de vloer, in hún huis, waar hun leven zich afspeelt. En dat heeft voor mensen soms meer impact dan dat vaklieden zich realiseren. Je moet daar begripvol mee omgaan.

Hoort dat bij je baan?

loodgieterJa, dat vind ik wel. Maar het maakt het ook wel zwaar. Als storingmonteur was ik altijd op pad om mensen uit de problemen te helpen, ook ‘s avond en in het weekend. En dat is zwaar, vooral omdat ik inmiddels thuis ook een gezin had. Het kostte me een burn-out voordat ik erachter kwam dat ik beter van baan kon veranderen.

Is er veel veranderd in het vak?

Absoluut. We zijn van koperen leidingen naar kunststof gegaan, en dat maakt een hoop verschil. De leidingen zijn misschien lichter, maar vaak wel dikker, wat ervoor zorgt dat je op allerlei terreinen aanpassingen moet doen. Als een klant zou vragen om alle leidingen te vervangen door kunststof, dan is dat vaak veel meer werk dan mensen zich realiseren. Daarnaast zijn de veiligheidseisen veel strenger geworden, bijvoorbeeld voor dakwerk.

En we moeten van het gas af...

Duurzaamheid is een onderwerp waar iedereen op dit moment mee bezig is. De meningen onder mijn collega’s zijn wel verdeeld. Sommigen zijn zich aan het specialiseren in hybride ketels, waterpompen en duurzame installaties. Anderen denken: ach, in 2050 ben ik er toch niet meer. Maar je merkt vooral een enorme vraag van klanten. Iedereen wil weten of ze nog een gewone HR-ketel kunnen installeren of toch aan de warmtepomp moeten. Ik denk dat we niet om dit onderwerp heen kunnen. Ook alle fabrikanten zijn inmiddels bezig met hybride ketels om die overgang makkelijker te maken.

Zijn er veel jongeren?

Nee, de instroom is veel te laag. En dat betekent vaak dat we blijven zitten met jongeren die niet geschikt zijn voor dit vak, maar toch aan de slag gaan omdat er zoveel werk is. Maar ja, ik kreeg nog de gelegenheid om dit vak op het werk te leren door iemand die me begeleidde. Die tijd is er gewoon niet meer, dus nu vragen we volwaardige monteurs die zo van de opleiding komen. Maar die zijn er dus niet.

En hoe zie je je eigen toekomst?

Om eerlijk te zijn zie ik mezelf dit werk niet zo heel lang meer doen. Ik wil me blijven ontwikkelen en meer leren, maar dat is steeds lastiger. Vroeger werkte je je op binnen een bedrijf, en kwam je steeds verder. Maar nu is dat moeilijk als je de papieren niet hebt. Ik zou het liefst projecten willen begeleiden, in plaats van ze uitvoeren. Bijvoorbeeld voor een opdrachtgever als een woningcorporatie.

En in het begeleiden van jonge mensen in het vak?

Lijkt me ook wel wat. Maar ik moet zeggen: dat doe ik nu ook wel hoor. Want of het nu een klant, collega, vriend of familielid is die wil weten hoe ze iets moeten aanpakken, ze bellen me allemaal.

Trustoo berekent op basis van een tal van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld reviews, een score per loodgieter. Afhankelijk van deze score verdient een loodgieter een plaats in een lokale of landelijke top 10 van beste loodgieters bedrijven. Bekijk hier de top uit Amsterdam of Rotterdam